Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέο σκηνικό με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου – Βαρύς ο λογαριασμός, μη ανεκτές άλλες πολιτικές φλυαρίες

Νέο σκηνικό με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου – Βαρύς ο λογαριασμός, μη ανεκτές άλλες πολιτικές φλυαρίες
Ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου…
Ένα ακόμα διήμερο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναμένεται το Σαββατοκύριακο στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει μια σειρά από νέα μέτρα και φόρους ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Παρά τη δυσφορία, η έγκριση του πολυνομοσχεδίου θεωρείται βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου στο Euro Working Group Δευτέρας 23/5 και στο Eurogroup της Τρίτης 24/5 να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Η οποία με τη σειρά της θα αποδεσμεύσει τις επόμενες απαραίτητες δόσεις για την ελληνική οικονομία και θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη της συζήτησης και της λήψης αποφάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Παράμετροι ιδιαίτερα σημαντικές προκειμένου η χώρα να «περπατήσει» πάνω σε ένα δρόμο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να επιχειρήσει να γυρίσει σελίδα, κοιτώντας το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Πάνω σε αυτά τα επιχειρήματα θα πατήσει άλλωστε η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους 153 βουλευτές της να ψηφίσουν τα νέα επώδυνα μέτρα.
Διαφοροποιήσεις και διαρροές από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης δεν αναμένονται κατά την ψηφοφορία της Κυριακής.
Είναι απίθανο οι βουλευτές της συγκυβέρνησης να αποφασίσουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση στο παρά ένα του κλεισίματος της συμφωνίας.
Άρα και αυτό το πολυνομοσχέδιο θα περάσει.
Με τις ψήφους όμως μόνο των 153.
Καθώς η πρόθεση του κ.Μητσοτάκη να ψηφίσει κάποιες διατάξεις, μάλλον πέφτουν στο κενό κατόπιν των εσωκομματικών αντιδράσεων.
Είναι ξεκάθαρο ότι η αντιπολίτευση και ειδικά η ΝΔ θα εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη νέα φοροεπιδρομή.
Άλλωστε σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η επιβολή φόρων αποτελεί βασική στρατηγική της διότι δεν θέλει να μειώσει κρατικές δαπάνες και να υλοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Πρόκειται για ένα γνώριμο σκηνικό.
Η μεν κυβέρνηση να υπερασπίζεται τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει, η δε αντιπολίτευση να κατακεραυνώνει.
Και οι δύο υπερασπιζόμενοι το καλό της πατρίδας.
Είναι ξεκάθαρο ότι το πολυνομοσχέδιο πρέπει να περάσει και να ψηφιστεί.
Το γνωρίζουν όλοι.
Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κυρίως οι πολίτες που θα κληθούν να επωμιστούν και το λογαριασμό.
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει μια νέα περίοδο.
Μια περίοδο, όπου δεν χωρούν σε καμία περίπτωση ούτε πανηγυρισμοί αλλά ούτε και ευκαιριακές προτάσεις, του τύπου πρόωρες εκλογές.
Το πολιτικό σύστημα έχει ενδεχομένως την τελευταία του ευκαιρία να κάνει και αυτό ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός και να διασώσει την όποια αξιοπρέπεια και αξιοπιστία του.
Η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνήσει και η αντιπολίτευση να αντιπολιτευτεί με καθαρό και συγκρατημένο πολιτικό λόγο, ο οποίος θα προσφέρει ρεαλιστικές και μετρημένες προτάσεις που θα οδηγούν σε λύσεις.
Πρόκειται για μονόδρομο.
Ο λογαριασμός είναι τόσο βαρύς για τους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν άλλα περιθώρια ανοχής και αντοχής σε ασκήσεις ρητορικής, εντυπωσιασμού και λαϊκισμού.
Είναι η ώρα που πρέπει να γίνουν τα αυτονόητα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης