Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το μικρό ΠΑΣΟΚ, το στοίχημα της ενιαίας Κεντροαριστεράς και τα σενάρια διάλυσης

Το μικρό ΠΑΣΟΚ, το στοίχημα της ενιαίας Κεντροαριστεράς και τα σενάρια διάλυσης
Θεωρητικά συντρέχουν οι συνθήκες στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας όπου το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σημαντικό «παίκτη» και σε ρυθμιστή των εξελίξεων.
Το ΠΑΣΟΚ «τιμωρήθηκε» και απαξιώθηκε για τα δεινά των προηγούμενων δεκαετιών που του χρεώνονται καθώς αποτελεί το κόμμα που υπέστη τη μεγαλύτερη πολιτική φθορά και τη μεγαλύτερη απώλεια δυναμικής και ψηφοφόρων τα τελευταία χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έχουν βρει καταφύγιο πολλά πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη προλάβει να διαψεύσει όλο εκείνο το κεντροαριστερό ακροατήριο που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, «επενδύοντας» στον Τσίπρα.
Οι συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τσίπρα έχουν οδηγήσει στην φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, η οποία ως επί το πλείστον είναι πιο κοντά στα κελεύσματα των πολιτικών δυνάμεων του Κέντρου.
Η ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη, παρά το άνοιγμα και τη στροφή της προς τον χώρο του Κέντρου, εξακολουθεί να αδυνατεί να πείσει την κοινωνία ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και να εμπνεύσει με μια νέα, εναλλακτική πολιτική πρόταση.
Τη στιγμή λοιπόν που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βιώνουν τα δικά τους στρατηγικά αδιέξοδα και η κοινωνία αναζητά απεγνωσμένα λύσεις και διέξοδο από τον «κατήφορο» των τελευταίων ετών, το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μοιάζει ικανό να βγει από την «περιθωριοποίηση» του, να απορροφήσει μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας και να ανατρέψει τα σημερινά εις βάρος του δεδομένα.
Η τελευταία δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής φέρνει το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη στο 5% (στο 7,4% με αναγωγή στην πρόθεση ψήφου), πίσω από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Πρόκειται για ένα ποσοστό που αποτυπώνει ξεκάθαρα την περιορισμένη δυναμική του και που δείχνει ότι πλέον καθιερώνεται ως μια «περιφερειακή» πολιτική δύναμη χωρίς ιδιαίτερο λόγο και ρόλο και με δυσοίωνο το πολιτικό του μέλλον.
Το παραδέχθηκε άλλωστε και η κα.Γεννηματά, η οποία υπογράμμισε πως δεν την ενδιαφέρει να διατηρήσει «το μικρό ΠΑΣΟΚ» που παρέλαβε πριν από έναν χρόνο και ότι στόχος της παραμένει ο διάλογος για τη συγκρότηση μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς, οι δυνάμεις της οποίας παραμένουν κατακερματισμένες και χωρίς καμία απήχηση στην κοινωνία.
Αναμφίβολα, το πολιτικό εγχείρημα μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς θα προσέδιδε μια νέα δυναμική στο πολιτικό σκηνικό και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει εκφραστής μεγάλης μερίδας της κοινωνίας.
Αν και μια ενιαία Κεντροαριστερά φαντάζει ως μονόδρομος για την ανάκαμψη της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αίσιο τέλος αυτής της προσπάθειας, μια και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν περί του αντίθετου.
Η μη υλοποίηση του εγχειρήματος θεωρείται δεδομένο πως θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Είναι εξαιρετικά πιθανό ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να διασπαστούν, να χάσουν στελέχη τους και εν τέλει είτε να απαξιωθούν τελείως και να διαλυθούν είτε «κομμάτια» τους να απορροφηθούν από το ΣΥΡΙΖΑ ή από τη ΝΔ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης