Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιβεβαιώνουν τη ρήξη για τον εκλογικό νόμο, «ματιές» στα δεξιά του ρίχνει ο Τσίπρας

Επιβεβαιώνουν τη ρήξη για τον εκλογικό νόμο, «ματιές» στα δεξιά του ρίχνει ο Τσίπρας
Σήμερα οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μητσοτάκη, Κουτσούμπα και Γεννηματά
Στο επίκεντρο θα βρεθούν και σήμερα οι συναντήσεις Τσίπρα με Μητσοτάκη, Γεννηματά και Κουτσούμπα για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Με την αναθεώρηση του Συντάγματος να περνά σε δεύτερη μοίρα (μια και υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμα για τη διευθέτηση της), το ενδιαφέρον εστιάζει στον εκλογικό νόμο.
Αν και διαμηνύεται ότι οι συναντήσεις αυτές είναι διερευνητικού χαρακτήρα, ο Τσίπρας θα παρουσιάσει το πλαίσιο της πρότασης του με κύρια χαρακτηριστικά την απλή αναλογική και τη διατήρηση του 3% για την είσοδο στη Βουλή χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί με το bonus των εδρών.
Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση 200 ψήφων προκειμένου οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν από τις αμέσως επόμενες εκλογές, μοιάζει μάλλον ανέφικτος.
Καθώς είναι γνωστό ότι ΝΔ προκρίνει μια ενισχυμένη αναλογική και ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ μιας ανόθευτης απλής αναλογικής (χωρίς bonus και χωρίς πλαφόν 3%).
Εκτός και αν με την πρόταση της κυβέρνησης συναινέσουν όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένης και της Χρυσής Αυγής, εξέλιξη που αν μη τι άλλο φαντάζει σουρεαλιστική, αν όχι προκλητική για το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να καταλήξει σε έναν εκλογικό νόμο, τον οποίο θα περάσει με την πλειοψηφία που διαθέτει και που θα τεθεί σε ισχύ από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Και αυτό που θα μείνει από αυτές τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα είναι να βολιδοσκοπηθεί κατά πόσο είναι εφικτή μια συμπόρευση μελλοντικά της κυβέρνησης με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, και κυρίως με το ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Συμπαράταξη και με το Ποτάμι.
Άλλωστε στο Σχέδιο Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που θα συζητηθεί το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, αναφέρεται πως «επιδιώκουμε συμμαχίες και συμπόρευση με κόμματα και κινήσεις που αναφέρονται στη Σοσιαλδημοκρατία, εφόσον απαλλάσσονται από δεσμεύσεις απέναντι στο παλιό κομματικό σύστημα και το νεοφιλελευθερισμό».
Θέση που αναμφίβολα αφήνει ανοιχτό το πεδίο για διάλογο και συνεννόηση που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές πολιτικές συμμαχίες και συμπράξεις.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης