Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στ. Θεοδωράκης για Brexit: Δημαγωγοί, λαϊκιστές και γραφειοκράτες πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους

Στ. Θεοδωράκης για Brexit: Δημαγωγοί, λαϊκιστές και γραφειοκράτες πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους
Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια εθνική γραμμή που δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η ευρωπαϊκή πολιτική
«Όλοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους: οι δημαγωγοί, οι λαϊκιστές οι γραφειοκράτες και όλοι αυτοί που δεν θέλουν την Ευρώπη των λαών για την οποία εμείς παλεύουμε», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια εθνική γραμμή που δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η ευρωπαϊκή πολιτική, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit.
«Και έτσι σιγά-σιγά να φύγει από πάνω μας η ρετσινιά ότι είμαστε ο ασθενής κρίκος της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τον εκλογικό, παρουσίασε στον κ. Τσίπρα την πλήρη και επεξεργασμένη πρόταση του κόμματος του, σύμφωνα την οποία πρέπει να παραμείνει το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, να υπάρξει ένα αναλογικότερο μπόνους, να ψηφίζουν οι 17χρονοι και φυσικά να έχουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού.
Ο κ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκε αν και τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ολοκληρωμένη άποψη για τον εκλογικό νόμο επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε καν το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης, «γιατί μάλλον δεν υπάρχει».
Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δήλωσε ότι πρέπει μεν να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση αλλά χωρίς να καταστήσουμε ως το κύριο ζήτημα της πολιτικής πραγματικότητας.
«Να το αλλάξουμε το Σύνταγμα αλλά πριν από όλα προέχουν οι αποφάσεις για να αλλάξουμε τη ζωή των Ελλήνων στα πολύ σημαντικά προβλήματα που έχουμε σήμερα στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική, στην υγεία και την παιδεία».

Ειδικότερα, οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:

Για το Brexit:

Υπό το βάρους του Brexit μιλήσαμε και με τον κ. Τσίπρα και για τα ευρωπαϊκά θέματα και για το δημοψήφισμα το οποίο θα έχει μάλλον τραγικές συνέπειες για την Ευρώπη.
Όπως είπα και μπαίνοντας στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχουν πολλές ευθύνες για αυτή την κατάληξη και όλοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους:
Οι δημαγωγοί, οι λαϊκιστές οι γραφειοκράτες και όλοι αυτοί που δεν θέλουν την Ευρώπη των λαών που εμείς ονειρευόμαστε και για την οποία παλεύουμε.
Δεν έχει όμως τόση μεγάλη σημασία να μιλάμε για το παρελθόν.
Η Ελλάδα που δυστυχώς αυτή τη στιγμή θεωρείται ο ασθενής κρίκος της Ευρώπης πρέπει να προσπαθήσει τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες να μην πληρώσει το τίμημα για αυτό το Brexit.
Νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια εθνική γραμμή.
Να ταυτιστούμε με την Ευρωπαϊκή πολιτική, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit και σιγά-σιγά να φύγει από πάνω μας η ρετσινιά ότι είμαστε ο ασθενής κρίκος της Ευρώπης.

Για τον εκλογικό νόμο:

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο μάλλον ήταν εύκολη γιατί το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα που έχει, από το Δεκέμβρη, παρουσιάσει μια πλήρη πρόταση εκλογικού νόμου.
Την ανέλυσα στον Πρωθυπουργό.
Πολλά από αυτά που του είπα τα θεωρεί λογικά, αλλά, από την άλλη, έχει να υπηρετήσει και μια κομματική πολιτική.
Θα δούμε τις επόμενες μέρες τις αποφάσεις του.
Εμείς, πάντως, είμαστε απόλυτοι σε μερικά πράγματα.
Δεν έχουμε το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης, γιατί μάλλον δεν υπάρχει.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει και μια κοινή συνισταμένη, ανάμεσα σε αυτά που θα πουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Επιγραμματικά εμείς λέμε «ναι» στο 3%, «ναι» στο σπάσιμο των περιφερειών, «ναι» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αλλά με ένα μικρότερο και πιο λογικό μπόνους.
Και βέβαια «ναι» στην ψήφο των ομογενών.
Τα είπα στον Πρωθυπουργό, τα συζητήσαμε.
Συζητήσαμε βέβαια και για την υπόθεση του Συντάγματος.
Είναι μια ευκαιρία να προσδιορίσει αυτή η βουλή τα άρθρα που θα αλλάξουμε στην επόμενη Βουλή.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: Άρα υπάρχει σύγκλιση σε ότι αφορά στον εκλογικό νόμο;

Σταύρος Θεοδωράκης: Όχι δεν υπάρχει σύγκλιση γιατί δε ξέρω τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης.
Υπάρχει η διάθεση να συζητήσουμε.
Σε μια περίοδο αναταραχής, σε μια περίοδο Brexit αυτό που θα σώσει και τη χώρα μας είναι να υπάρχουν δυνατοί, εκσυγχρονισμένοι θεσμοί.
Άρα δεν πρέπει να μεταθέτουμε τα σημερινά προβλήματα στο μέλλον.
Αυτή είναι η διάθεσή μας και ελπίζουμε ο κ. Τσίπρας να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση και όχι μια ευκαιριακή συζήτηση απλά και μόνο για να ξεφύγουμε από τα προβλήματα, χωρίς να προχωρήσουμε σε λύσεις για τα μεγάλα μας ζητήματα.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι θα βρεθούν 200 βουλευτές;
Θα υπάρξει συναίνεση ώστε να περάσει νέος εκλογικός νόμος που να ισχύσει από την επόμενη Βουλή;

Σταύρος Θεοδωράκης: Το βλέπω δύσκολο να υπάρξουν 200 βουλευτές που θα συμφωνήσουν καθώς μελετώντας και τις απόψεις που μέχρι σήμερα έχουν εκφράσει οι πολιτικοί αρχηγοί πολλοί βρίσκονται σε αντιδιαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις.
Νομίζω ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, όχι επ’ άπειρον αλλά τις επόμενες μέρες, ώστε να δούμε αν θα υπάρξουν συγκλίσεις.
Έχουμε μια ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές να λύνουμε τα προβλήματα και να μην τα μεταθέτουμε συνέχεια στο μέλλον.

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, την εκλογή προέδρου από τους πολίτες, αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, συζητήσατε;

Σταύρος Θεοδωράκης: Συζητήσαμε για τα SOS -ας το πω έτσι- του Συντάγματος που είναι 3-4 άρθρα όπως ξέρετε.
Για εμάς έχει προτεραιότητα και το θέμα της ανώτατης παιδείας, το συγκεκριμένο άρθρο να αλλάξει, εννοούμε τα μη-κρατικά πανεπιστήμια και βεβαίως οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δε νομίζω ότι έχει καταλήξει η κυβέρνηση σε μια συγκεκριμένη πρόταση.
Άλλωστε όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν και από την επόμενη Βουλή.
Πάντως πρέπει να πάμε σε μια αναθεώρηση αλλά -προσέξτε!- να μην αντιμετωπίζουμε ως κύριο ζήτημα της πολιτικής πραγματικότητας της Ελλάδας την αλλαγή του Συντάγματος.
Να το αλλάξουμε το Σύνταγμα αλλά πριν από όλα πρέπει να πάρουμε κάποιες σωστές αποφάσεις για να αλλάξουμε τη ζωή των Ελλήνων στα πολύ σημαντικά προβλήματα που έχει σήμερα:
Στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική, στην υγεία και στην παιδεία.
Η κουβέντα για το Σύνταγμα θα πρέπει να είναι μια παράλληλη κουβέντα, όχι η μοναδική κουβέντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης