Τελευταία Νέα
Πολιτική

Και δεύτερη τροπολογία από την κυβέρνηση για συναρμοδιότητα υπουργού και ΕΣΡ στον αριθμό των καναλιών

Και δεύτερη τροπολογία από την κυβέρνηση για συναρμοδιότητα υπουργού και ΕΣΡ στον αριθμό των καναλιών
Με τον κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι πιστεύει στην ισχυροποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής μεταφέροντας μία ακόμα αρμοδιότητα που δεν είχε το ΕΣΡ πριν τον νόμο 4339 
Έτοιμη να καταθέσει δύο τροπολογίες και όχι μία για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών εμφανίζεται η κυβέρνηση με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή να σημειώνει ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διαμορφωθεί ένα ισχυρό κλίμα διακομματικής συναίνεσης.
Στόχος;
Η διάσκεψη των προέδρων που θα συνεδριάσει το απόγευμα της Δευτέρας 7/11/2017 στη Βουλή για έκτη φορά και με θέμα τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να βγάλει …λευκό καπνό.
Με την δεύτερη τροπολογία η αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών που μέχρι τώρα ήταν στην δικαιοδοσία του αρμόδιου υπουργού μεταφέρεται από κοινού και στο ΕΣΡ.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια και πριν τον νόμο Παππά ο αρμόδιος υπουργός ήταν εκείνος που καθόριζε τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών η τροπολογία θα αναφέρει ότι ο αριθμός θα αποφασίζεται από κοινού και με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Με τον κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να δείξει έμπρακτα ότι πιστεύει στην ισχυροποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής μεταφέροντας μία ακόμα αρμοδιότητα που δεν είχε το ΕΣΡ πριν τον νόμο 4339 (Παππά).
Σε ότι αφορά την πρώτη τροπολογία αυτή αφορά την αναστολή του νόμου Παππά και την μεταφορά της αρμοδιότητας για τη διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας στο ΕΣΡ. Και παρότι έγινε προσπάθεια να ικανοποιηθεί ένα ακόμα αίτημα των κομμάτων της Αντιπολίτευσης ώστε η λέξη «αναστολή» να αντικατασταθεί με τη λέξη «κατάργηση» στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να γίνουν κάποιες αλλαγές στην τροπολογία αλλά να επιμείνουν τελικά στην λέξη «αναστολή» του νόμου.
Μάλιστα καλά πληροφορημένη πηγή εξηγούσε το σκεπτικό της απόφασης σημειώνοντας ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει καθαρογραμμένη η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και δεν γνωρίζουμε ακριβώς το σκεπτικό της δεν μπορούμε να ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξει δηλαδή να καταργηθεί και άρα το ορθό είναι να γίνει αναστολή».
Η ίδια πηγή συμπλήρωνε ότι μόλις ανακοινωθεί το σκεπτικό της απόφασης του ΣΤΕ όπου χρειάζεται θα γίνουν οι αλλαγές και θα καταργηθούν οι σχετικές κανονιστικές διατάξεις που θα έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.
Σε κάθε περίπτωση και στη χθεσινή ενημέρωση πού έκανε ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε βουλευτές του κόμματος του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά τη Δευτέρα θα συγκροτηθεί ΕΣΡ από την Διάσκεψη των προέδρων με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή και συνεννοήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση για τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ, η κυβερνητική πρόταση θα είναι η ίδια με αυτή που διαμορφώθηκε στην προηγούμενη διάσκεψη και έλαβε 16 ψήφους με την κυβέρνηση να αφήνει ανοικτό να κάνει δεκτές μια, δυο αλλαγές στα μέλη ώστε να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 δηλαδή 19 ψήφοι επί συνόλου 25.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης