Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απειλεί με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα η κυβέρνηση βλέποντας το ναυάγιο για το ΕΣΡ

Απειλεί με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα η κυβέρνηση βλέποντας το ναυάγιο για το ΕΣΡ
Τα επικίνδυνα παιγνίδια με τις τηλεοπτικές άδειες, η σκληρή γραμμή της ΝΔ και ο φόβος των αγωγών
Σε ναυάγιο δείχνει να οδηγείται η άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ καθώς η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην κατάργηση του νόμου Παππά με την κυβέρνηση να αρχίζει να κραδαίνει την απειλή κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος μέσω της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής και της αλλοίωσης της σημερινής σύνθεσης της διάσκεψης των Προέδρων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη απευθύνει προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην διανοηθεί να ανατρέψει τη σύνθεση της διάσκεψης των Προέδρων αλλά ουδείς μπορεί να εκτιμήσει τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης η οποία εκ των πραγμάτων οδηγείται σε αδιέξοδο στο σκέλος των τηλεοπτικών αδειών.
Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι η αλλοίωση της σύνθεσης της διάσκεψης των Προέδρων μπορεί να πυροδοτήσει την αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης γεγονός που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε μια ακόμα οδυνηρή ήττα καθώς θα είναι πρακτικά αδύνατο να πετύχει να συγκροτήσει κατά τα 4/5 ελεγχόμενη Διάσκεψη των Προέδρων και αν το πράξει στην ουσία θα έχει καταργήσει ένα Όργανο που έχει ουσιαστικά επικυρωθεί και από τις διατάξεις του Συντάγματος.
Υπό τις παρούσες συνθήκες για την κυβέρνηση δείχνει πολιτικός μονόδρομος η συνολική ακύρωση του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση της ΝΔ και να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
Πάντως ο πυρήνας της διαφωνίας της ΝΔ βρίσκεται στο θέμα των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ όπου η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι θα πρέπει να έχει όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και όχι να τις μοιράζεται με την κυβέρνηση. Στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ έναντι της αιτιολογημένης γνώμης είναι ακόμα πιο επικίνδυνη διευκολύνει την κυβερνητική αυθαιρεσία στον καθορισμό του αριθμού των αδειών
Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί με την αποδοχή εν όλων ή εν μέρει των χθεσινών κυβερνητικών τροπολογιών που ακυρώνουν άρθρα του νόμου Παππά να έδειξαν διάθεση συναίνεσης αλλά πλέον βάζουν θέμα ελέγχου ή μη από την κυβέρνηση της πλειοψηφίας των μελών του ΕΣΡ γεγονός που θα κάνει δύσκολη τη Διάσκεψη των Προέδρων την ερχόμενη Δευτέρα.
Εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζουν ότι η νομοθεσία που διαμορφώνεται επιτρέπει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ως άλλοθι το ΕΣΡ στην περίπτωση που το ελέγχει.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ως ύστατη λύση δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να χρεώσει την ευθύνη όλη στον κ. Παππά και μέσω της απομάκρυνσή του από τη θέση του Υπουργού Επικρατείας να προχωρήσει είτε σε ευρείες αλλλαγές στο νόμο είτε να τον ακυρώσει πλήρως.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ δεν θα μπορεί να αλλάξει απολύτως τίποτα στο τηλεοπτικό τοπίο και τα κανάλια θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως σήμερα.
Επίσης δεν θα μπορούν να ξεκινήσουν να εκπέμπουν οι δύο υπερθεματιστές του ακυρωθέντος διαγωνισμού Παππά που δεν διέθεταν στο παρελθόν τηλεοπτικό σταθμό (Μαρινάκης και Σαββίδης) καθώς η μη ύπαρξη ΕΣΡ σημαίνει πως ούτε άδειες νέες μπορούν να δοθούν αλλά ούτε και να ανακληθούν οι προηγούμενες. Πέραν αυτού είναι αναμενόμενο να υπάρξουν εκτροπές στο εκπεμπόμενο πρόγραμμα τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς διαφημιστικού χρόνου πράγμα που ήδη έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του από την πολύμηνη μη λειτουργία του ΕΣΡ.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που οι Μαρινάκης-Σαββίδης δεν αποκτήσουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν θα πρέπει να θεωρείται βέβαια η έγερση αξιώσεων κατά του δημοσίου γεγονός που θα δημιουργήσει έναν ακόμα πονοκέφαλο στην κυβέρνηση η οποία θα βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για πρόκληση ζημίας σε βάρος του δημοσίου.
Ανεξάρτητα των εξελίξεων γύρω από το ΕΣΡ μετά τις χθεσινές τροπολογίες έχει ανασταλεί το άρθρο 2Α του νόμου Παππά που προβλέπει ότι οι άδειες θα είναι τέσσερις και ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από τη ΓΓ Ενημέρωσης και πλέον προβλέπεται ότι για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών όσο και για την τιμή εκκίνησης της σχετικής δημοπρασίας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι κινήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν αποκλείουν εντελώς απρόβλεπες και ανορθόδοξες πρακτικές τις ερχόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει προχωρήσει σε απίθανες δηλώσεις και κινήσεις. Για παράδειγμα λίγο πριν την απόφαση του ΣτΕ κατατέθηκε η τροπολογία Παππά που θα έριχνε μαύρο στα κανάλια μέσα σε 5 ημέρες από την ημέρα που οι υπερθεματιστές θα λάμβαναν άδειες αλλά αποσύρθηκε. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ πριν να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.
Το βράδυ που έγινε γνωστή η αντισυνταγματικότητα του νόμου σύσσωμη η κυβέρνηση επιτέθηκε προς τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου με πρωτοφανή τρόπο και προανήγγειλε μάλιστα νόμο γέφυρα που ουδέποτε κατέθεσε στην Βουλή αλλά αντιθέτως επανήλθε με πρόταση για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ τον οποίο απέσυρε με ευκολία στη Διάσκεψη των Προέδρων και πρότεινε τον κ. Μορώνη για να φτάσουμε στις χθεσινές τροπολογίες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:25, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης