Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα 6/11 – Οι στόχοι, τα μηνύματα και η αυστηρή προειδοποίηση

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα 6/11 – Οι στόχοι, τα μηνύματα και η αυστηρή προειδοποίηση
O πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει και ένα αυστηρό μήνυμα σε νέους και παλιούς υπουργούς, προειδοποιώντας τους πως κανείς δεν είναι «κολλημένος»με την καρέκλα του υπουργείου του
Αντιστροφή του κλίματος δυσαρέσκειας, επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου μετά το «κώμα» στο οποίο είχε περιέλθει η κυβέρνηση λόγω του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού που καθυστέρησε σχεδόν ενάμιση μήνα, θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από τοποθέτησή του στο νέο υπουργικό συμβούλιο σήμερα Κυριακή 6 Νοεμβρίου.
Άλλωστε, δημοσκοπήσεις, αξιολόγηση και τηλεοπτικές άδειες ασκούν έντονο pressing στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες να θέλουν να επικοινωνήσουν το μήνυμα του ανασχηματισμού για να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην καθημερινότητα του πολίτη, ζητώντας από τους υπουργούς του, παλιούς και νέους, να προχωρήσουν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, δράσεις και προτάσεις που θα αλλάξουν το κλίμα δυσαρέσκειας που καταγράφεται τόσο στα ποσοτικά, όσο και στα ποιοτικά στοιχεία των σφυγμομετρήσεων κοινής γνώμης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση σε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, θα ζητήσει από τους υπουργούς του να …τρέξουν το κυβερνητικό έργο ειδικά στο κομμάτι που δεν σχετίζεται με την διαπραγμάτευση.
 Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με το κουαρτέτο των θεσμών να επιστρέφει στις 14 Νοεμβρίου και το κρίσιμο eurogroup της Δευτέρας να εκπέμπει μήνυμα επιτάχυνσης, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να μην υπάρξει ούτε μια ήμερα καθυστέρηση.
Στόχος και κορμός της πολιτικής μας θα είναι η απομείωση του χρέους παράλληλα με την ένταξη της χώρας  στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, φέρεται ότι θα πει ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους υπουργούς που εμπλέκονται με τη διαπραγμάτευση να ολοκληρώσουν τη διαδικασία χωρίς υποχωρήσεις από τις «κόκκινες γραμμές» , αλλά παράλληλα χωρίς να κινδυνεύσει το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους.
Εξάλλου, και τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν σηματοδοτούν την βούληση του πρωθυπουργού να κλείσει η διαπραγμάτευση για να μπει στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους, καθώς αυτό είναι και το «υπερ- όπλο» για την πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση μιας και τα χαρτιά του πολέμου κατά της διαπλοκής με τις λίστες και οι τηλεοπτικές άδειες ήταν «χαρτιά που τραβήχτηκαν» αλλά δεν απέδωσαν.
Ειδική μνεία στην αναπτυξιακή προοπτική και τις νέες επενδύσεις, ως το βασικό μοχλό για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την δημιουργία νέων με αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλιση, θα γίνει και μάλιστα εκτενώς από τον Αλέξη Τσίπρα.
Όσο για τις τηλεοπτικές άδειες , ο πρωθυπουργός θα είναι κάθετος και απολύτως επιθετικός.
Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί και  η νομιμότητα με το δημόσιο συμφέρον είναι ο γνώμονας που οδηγεί στις επιλογές μας, αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός.
Με το νέο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει ένα μόλις 24ωρο πριν την έκτη κατά σειρά Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα (7/11) στη Βουλή με στόχο τη σύσταση ΕΣΡ, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι επιδιώκει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις , θα απαριθμήσει όλα τα βήματα που έκανε προς τα πίσω όπως οι τρεις τροπολογίες που κατέθεσε  και θα ζητήσει από την αντιπολίτευση να συμβάλλει ώστε να μπει τέλος στο καθεστώς ανομίας που είχαν επιβάλλει τα συμφέροντα για 30 χρόνια.
Παράλληλα, θα εμφανιστεί αποφασιστικός εάν δεν συσταθεί το ΕΣΡ τη Δευτέρα να προχωρήσει σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για να βάλει τάξη, όπως θα πει, στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, θα αφιερώσει ένα κομμάτι της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο (που θα γίνει  στις 12:30 μ.μ. στο κτήριο της Βουλής)  στον απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, επαναλαμβάνοντας πώς όσοι βρέθηκαν εκτός νέου κυβερνητικού σχήματος, δεν είναι επειδή δεν απέδωσαν τα μέγιστα, ούτε γιατί έπρεπε να τηρηθούν κάποιες νεότερες ισορροπίες, αλλά γιατί, όπως θα πει, η κυβέρνηση επαναπροσδιορίζει τους στόχους της μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης και πορεύεται με ορίζοντα ολοκλήρωσης της τετραετίας.           
Δεν αποκλείεται μάλιστα να πει πως όσοι ορέγονται πρόωρες κάλπες θα διαψευστούν.
Αναφορά επίσης θα γίνει και στον στόχο της συνταγματικής αναθεώρησης, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει όπως δεν πρέπει να χαθεί και πάλι η ευκαιρία, ενώ για το ζήτημα των σχέσεων κράτους - εκκλησίας μετά και την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει με κατηγορηματικό τρόπο πως η αντικατάσταση του Ν. Φιλη δεν σημαίνει ούτε υποχώρηση, ούτε αλλαγή πολιτικής.
Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει και ένα αυστηρό μήνυμα σε νέους και παλιούς υπουργούς, προειδοποιώντας τους πως κανείς δεν είναι «κολλημένος»με την καρέκλα του υπουργείου του, η αξιολόγηση των δράσεων κάθε χαρτοφυλακίου θα είναι καθημερινή, όλοι βαθμολογούνται, όλοι κρίνονται και πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.
Ως εκ τούτου, το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα θα είναι πολύ καθαρό πως στόχος είναι η πολύ δουλειά, τα λίγα λόγια και καμία ανοχή σε ενδοκυβερνητικές τριβές, διαγκωνισμούς υπουργών και αστοχίες ή φάουλ σε δημόσιες συζητήσεις και πάνελ.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης