Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση συμφώνησε σε 4ο μνημόνιο, χωρίς να έχει κλείσει το τρίτο

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση συμφώνησε σε 4ο μνημόνιο, χωρίς να έχει κλείσει το τρίτο
Το 4ο μνημόνιο δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται και με τέταρτο δάνειο τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Την θέση ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές τέταρτο μνημόνιο, την ώρα που δεν έχει κλείσει το τρίτο διατυπώνει με δηλώσεις του στην εφημερίδα Τα Νέα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ.Βενιζέλος θεωρεί δεδομένο το 4ο μνημόνιο, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνδέεται και με τέταρτο δάνειο.
«Το πιο παράδοξο είναι ότι έχει συμφωνηθεί τέταρτο μνημόνιο δίχως να έχει κλείσει η αξιολόγηση του τρίτου» επισημαίνει ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση νομιμοποιείται δημοκρατικά να δεσμεύσει τη χώρα για την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, είπε ότι «η νομιμοποίηση της κυβέρνησης έχει εδώ και καιρό εξαντληθεί».
«Δεν νομιμοποιούνται όμως ούτε αυτοί που λένε ότι όλες οι εξελίξεις ήταν και είναι μοιραίες και αναγκαστικές, ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση.
Αν συνεχιζόταν το 2015 – 2017 η πολιτική της περιόδου 2011 – 2015, η θέση της χώρας θα ήταν σήμερα τελείως διαφορετική.
Η βλάβη της περιόδου 2015-2017 λειτουργεί γεωμετρικά.
Επηρέασε ήδη δυσμενώς τη δυναμική του χρέους και άρα τη βιωσιμότητά του» υποστηρίζει ο κ.Βενιζέλος.
Ερωτηθείς για την ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ ο κ.Βενιζέλος είπε ότι «η ένταξη βοηθά στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων αν η χώρα βγει πάλι στις αγορές, δηλαδή αν βρεθεί εκεί όπου ήταν την άνοιξη του 2014, οπότε και έγινε δοκιμαστική έκδοση νέων ομολόγων».
«Στο μεταξύ, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, θα αυξηθούν οι πιέσεις να σταματήσει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Μακάρι να προλάβουμε, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα.
Το μεγάλο θέμα είναι οι τράπεζες.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το «ξανακοκκίνισμα» δανείων που αναδιαρθρώνονται και η νέα διαρροή καταθέσεων.
Η Ελλάδα χρειάζεται δύο πράγματα που έχω προτείνει εδώ και μήνες.
Πρώτον, μια ειδική ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, παρότι δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων και δεν έχει ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.
Δεύτερον, μια θυγατρική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που σε συνεργασία με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αξιοποιήσει διαθέσιμους αλλά αδρανείς αναπτυξιακούς πόρους (ΕΣΠΑ, διαρθρωτικές όψεις της ΚΑΠ)» είπε ο κ.Βενιζέλος.
Ερωτηθείς για τα αντίμετρα που προβάλλει η κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι αυτό «μπορεί να λειτουργήσει ως διευκόλυνση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης».
«Ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα παραμένει.
Συμφωνούνται δημοσιονομικά μέτρα που υπερβαίνουν εμφανώς τον στόχο και δημιουργούν υπερβάλλον πλεόνασμα συνολικά ή ανά μέτρο που στη συνέχεια αναδιανέμεται.
Αν περικόψεις τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ για να ενισχύσεις με μια εφάπαξ παροχή όσους παίρνουν συντάξεις έως 800 ευρώ, ανεξαρτήτως άλλων εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, τι κάνεις ακριβώς;
Αν μειώσεις το αφορολόγητο και επιβαρύνεις όσους έχουν ετήσιο εισόδημα γύρω στα 8.000 με 9.000 ευρώ και το προϊόν το διαθέσεις για προνοιακή πολιτική, ποιο είναι το πρόσημο της πολιτικής αυτής;» διερωτάται ο κ.Βενιζέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης