Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δύο 24ωρα για τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου στην Κεντροαριστερά – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Δύο 24ωρα για τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου στην Κεντροαριστερά – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Το 60% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις διεργασίες και τις εκλογές στην Κεντροαριστερά σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονία
Δύο 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι τις κρίσιμες για την Κεντροαριστερά εκλογές της Κυριακής 12ης Νοεμβρίου, κατά τις οποίες οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον επόμενο αρχηγό του νέου πολιτικού φορέα.
Εκλογές εξαιρετικά κρίσιμες για τον πολιτικό χώρο του κέντρου αλλά και για το εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Ο νέος αρχηγός θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα.
Εάν μάλιστα η συμμετοχή στις κάλπες είναι μεγάλη, και κριθεί επιτυχημένη, εκτιμάται πως ο νέος φορέας θα έχει τις «βάσεις» για μια δυναμική πολιτική επανάκαμψη, η οποία είναι δυνατό να επιφέρει σημαντικές απώλειες τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ στις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με τις έως σήμερα δημοσκοπήσεις, το φαβορί – τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης – είναι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Από εκεί και πέρα, τρεις υποψήφιοι, οι Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Καμίνης και Στ.Θεοδωράκης θεωρούνται ως οι πιθανότεροι από τους υπόλοιπους υποψηφίους για τη δεύτερη θέση η οποία δίνει και τη δυνατότητα για μια τελική αναμέτρηση στο β’γύρο με την κα.Γεννηματά για την αρχηγία του νέου πολιτικού φορέα.
Σε κάθε περίπτωση το «στοίχημα» για το νέο πολιτικό φορέα είναι πόσοι πολίτες θα πάνε στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή 12 Νοεμβρίου να ψηφίσουν.
Τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονία για λογαριασμό της ιστοσελίδας protagon.gr, το 60% των πολιτών δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά και το θέμα της εκλογής του αρχηγού.
Βάσει της ίδιας δημοσκόπησης, το 17% απαντά ότι ενδιαφέρεται λίγο, το 14% ότι ενδιαφέρεται αρκετά και το 6,5% ότι ενδιαφέρεται πολύ.
Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό είναι να συμμετέχετε στις εκλογές ανάδειξης του επικεφαλής του νέου φορέα», το 86,5% απαντά ότι δεν ενδιαφέρεται ή θεωρεί απίθανο να πάει να ψηφίσει.
Από όσους δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο νέο πολιτικό φορέα και ότι θα λάβουν μέρος στην διαδικασία, το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΔΗΣΥ (54,5%) και στο Ποτάμι (12%)
Πάντως εύκολα συμπεράσματα τόσο για τη συμμετοχή όσο και για το ποιοι θα περάσουν στο β’ γύρο δεν μπορεί να υπάρξει.
Διότι μπορεί για παράδειγμα οι περισσότεροι πολίτες που δηλώνουν βέβαιοι ότι θα πάνε να ψηφίσουν να προέρχονται από τον χώρο της ΔΗΣΥ, αλλά ένας στους τρεις προέρχεται από τους χώρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, γεγονός που σημαίνει ότι αν πράγματι ψηφίσουν, θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης