Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Λιαργκόβας «πλήρωσε» την κόντρα του με το ΥΠΟΙΚ - Δεν ανανεώνεται η θητεία του στο Γραφείο Προϋπολογισμού

Ο Λιαργκόβας «πλήρωσε» την κόντρα του με το ΥΠΟΙΚ -  Δεν ανανεώνεται η θητεία του στο Γραφείο Προϋπολογισμού
Η θητεία του Παναγιώτη Λιαργκόβα έληξε στα τέλη Νοεμβρίου
Την κόντρα του με το υπουργείο Οικονομικών «πλήρωσε» ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθώς η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε τη μη ανανέωση της θητείας του επικεφαλής του γραφείου παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του Κράτους.
Η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής συνεδρίασε με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και των αντιπροέδρων του κοινοβουλίου.
Όπως αποφάσισε η Επιτροπή, θα προκηρυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η θέση του νέου συντονιστή και ο κ. Λιαργκόβας, η θητεία του οποίου έληξε τέλη Νοεμβρίου, θα παραμείνει στη θέση του έως ότου τοποθετηθεί ο αντικαταστάτης του.
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας «πλήρωσε» την κόντρα του με το υπουργείο Οικονομικών, η οποία ξέσπασε με αφορμή τις τελευταίες αρνητικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε λάθος τις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν στην τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το ύψος των τόκων που καλείται να καλύψει το ελληνικό δημόσιο τα επόμενα χρόνια.
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας ωστόσο επέμεινε στη θέση του ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα οδεύει σε χρεοκοπία.
Υπενθυμίζεται ότι στην τριμηνιαία του έκθεση, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, προειδοποιούσε για κίνδυνο χρεοκοπίας χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, έκανε λόγο για τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες μετά το 2021 και για την εξάντληση της φοροδροτικής ικανότητας των πολιτών.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, έκανε λόγο για πρόοδο στις σχέσεις της χώρας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου εκ πρώτης όψεως και του ΔΝΤ και υπό το πρίσμα της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης, αν και δηκτικά σημείωνε ότι «θα ήταν ασφαλέστερο να είχαν συμβεί όλα αυτά νωρίτερα».
Γενικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει «καθαρή έξοδο στις αγορές», δηλαδή να εξυπηρετεί τα δάνεια της χώρας χωρίς τη διακρατική βοήθεια του ΕΜΣ (και οριακά του ΔΝΤ).
Πρόκειται για έναν θεμιτό στόχο γιατί, αν επιτευχθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το τέλος της αυστηρής και σε βάθος εποπτείας που συνοδεύει τα μνημόνια, ενώ θα ανοίξει και τον δρόμο για ελάφρυνση του χρέους.
Τόνισε ωστόσο ότι η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς (και άλλους) περιορισμούς.
Η Ελλάδα, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, θα υπάγεται στους ισχύοντες για τα κράτη-μέλη περιορισμούς της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και ειδικά της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης