Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή ο Χάρης Θεοχάρης

Ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή ο Χάρης Θεοχάρης
Ο ανεξάρτητος βουλευτής απευθύνθηκε, μέσω ερώτησής του, στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή
Ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης κατέθεσε σήμερα (29/1) στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, με αφορμή τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που κατατάσσουν το ελληνικό δικαστικό σύστημα ως το πιο αργό στην Ευρώπη, αλλά και στις τελευταίες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή, «οι μεγάλες καθυστερήσεις και ανεπάρκειες της Δικαιοσύνης, στα όρια της αρνησιδικίας, αποθαρρύνουν υγιείς επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες σε μια εποχή που η ανάπτυξη για τη χώρα μας είναι ζητούμενο».
«Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλήθος των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των Ποινικών - Πολιτικών - Διοικητικών δικαστηρίων, ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, με επίσημα στοιχεία των εμπλεκομένων φορέων, αν και θα έπρεπε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας να κερδίζεται χρόνος και χρήμα για δικαστές, δικηγόρους και κυρίως για τους διαδίκους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Θεοχάρης.
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο του ανεξάρτητου βουλευτή:
«Η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους θεσμούς μιας κοινωνίας, ο οποίος δυστυχώς χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από μεγάλες καθυστερήσεις και ανεπάρκειες, που παρεμποδίζουν την αποτελεσματική προσφυγή των πολιτών και των επιχειρήσεων σε αυτή, φτάνοντας στα όρια της αρνησιδικίας.
Αποθαρρύνονται μάλιστα πολλές φορές υγιείς επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, σε μια εποχή που η ανάπτυξη για τη χώρα μας είναι ζητούμενο και θα πρέπει να είναι η βασική επιδίωξη για την εκάστοτε κυβέρνηση.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη της εποχής να επανασχεδιάσουμε το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και να εντάξουμε το δικαστικό μας σύστημα στη νέα εποχή της ψηφιοποίησης, μέσω της οποίας θα καταστεί ακόμη πιο εύχρηστο και λειτουργικό το σύστημα δικαιοσύνης, θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας και θα αυξηθεί η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του θεσμού.
Τόσο οι ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα έχουν εντοπίσει τα προβλήματα από την εφαρμογή επαρκώς του ηλεκτρονικού συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και έχουν καταθέσει κατά καιρούς τις προτάσεις τους.
Ανάμεσα στα 47 κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η χώρα μας κατέχει την τέταρτη θέση στις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής επιτροπής έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία, όσον αφορά στο βαθμό χρήσης τεχνολογιών της πληροφορίας για τη διαχείριση των υποθέσεων και τη δεύτερη χαμηλότερη στη χρήση ηλεκτρονικών επικοινωνιών των δικαστηρίων με τους διαδίκους.
Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα για να ολοκληρωθεί η δικαστική εκκαθάριση μίας υπόθεσης απαιτούνται κατά μέσο όρο 1.580 μέρες, δηλαδή τεσσεράμισι χρόνια, επίδοση που φέρνει τη χώρα μας στη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.
Στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 564 μέρες και στην Αλβανία 523 μέρες.
Μόνο για τις καθυστερήσεις, η χώρα μας έχει καταδικαστεί 401 φορές τα τελευταία χρονιά από ευρωπαϊκά δικαστήρια και της έχει επιβληθεί συνολικό πρόστιμο 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο χρόνο απονομής της δικαιοσύνης εις βάρος δικαστών, δικηγόρων και πολιτών αλλά και στις συνεχείς οικονομικές επιβαρύνσεις των διαδίκων.
Επειδή το πλήθος των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των Ποινικών – Πολιτικών – Διοικητικών δικαστηρίων, ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, με επίσημα στοιχεία των εμπλεκομένων φορέων, αν και θα έπρεπε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας να κερδίζεται χρόνος και χρήμα για δικαστές, δικηγόρους και κυρίως για τους διαδίκους.
Επειδή η χώρα μας απέχει παρασάγγας από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όσον αφορά την εισαγωγή μορφών ψηφιακής εξέλιξης στο θεσμό της Δικαιοσύνης, παρόλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους αρμόδιους φορείς,
Επειδή είναι ανάγκη ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Νομοθεσίας αλλά και η πλήρης ψηφιακή κωδικοποίηση αυτής,
Επειδή δεν υπάρχει άλλος χρόνος για την ολοκληρωμένη εισαγωγή των τεχνολογικών δυνατοτήτων στην καθημερινή λειτουργία της δικαιοσύνης, μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων,
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
- Ποιος ο σχεδιασμός για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και την μετάβαση σε μια εξολοκλήρου νέα εποχή ψηφιακής εξέλιξης και εισαγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων στο σύγχρονο δικαστικό κόσμο;
- Υπάρχουν επίσημες μελέτες, που τυχόν έχει εκπονήσει το Υπουργείο σας σε συνεργασία με αρμοδίους φορείς, για την πλήρη ψηφιοποίηση υποθέσεων, πρακτικών, αποφάσεων και την ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών χωρίς τη φυσική παρουσία όσων τα χρειάζονται;
- Υπάρχει κάποια πρόοδος όσον αφορά τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά στα δικαστήρια της χώρας, τόσο αναφορικά με το χρονοβόρο, όσο και το μεγάλο κόστος των διαδικασιών; Ποια τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και οι καλές πρακτικές ασφαλείας που πρόκειται να υιοθετηθούν ή έχουν ήδη υιοθετηθεί;
- Ποιος ο χρονικός προγραμματισμός για την ολοκλήρωση ενός προγράμματος πλήρους ψηφιοποίησης των δομών της δικαιοσύνης, για την καλύτερη και ταχύτερη απονομή αυτής, μέσω της χρήσεως ηλεκτρονικών υπηρεσιών στα ελληνικά δικαστήρια τόσο σε προδικαστικό, δικαστικό αλλά και μεταδικαστικό επίπεδο;
Ο ερωτών βουλευτής
Θεοχάρης (Χάρης) Θεοχάρης»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης