Τελευταία Νέα
Πολιτική

FT: Χάνει τους συμμάχους του ο Τσίπρας για την επίλυση του «Μακεδονικού»

FT: Χάνει τους συμμάχους του ο Τσίπρας για την επίλυση του «Μακεδονικού»
Στο ένα εκατ. πολίτες τοποθετούν το στόχο για τον συλλαλητήριο της Αθήνας (4/2) οι διοργανωτές
Στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου για το θέμα της ονομασίας της FYROM αλλά και στα «παραλειπόμενα» που έχουν δημιουργηθεί, ασχολείται άρθρο των Financial Times, το οποίο επικεντρώνεται στη διαφαινόμενη αποτυχία εξεύρεσης λύσης σε ένα πρόβλημα το οποίο διαρκεί εδώ και σχεδόν 26 χρόνια.
Θα πρέπει, πάντως, εξ αρχής να σημειωθεί ότι στο άρθρο – το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Kerin Hope – η FYROM αποκαλείται ως Μακεδονία.
Στο άρθρο περιλαμβάνονται δηλώσεις του κ. Φραγκούλη Φράγκου, ο οποίος ήταν εκ των βασικών διοργανωτών του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, στις οποίες τονίζει ότι «η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική και θα παραμείνει έτσι».

Ένα χρόνιο πρόβλημα – Το συλλαλητήριο της Αθήνας

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, σημειώνουν οι FT, ο ΟΗΕ έχει καταθέσει 20 διαφορετικές εναλλακτικές ονομασίες, οι οποίες έχουν απορριφθεί είτε από την Ελλάδα είτε από την ΠΓΔΜ.
Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, με τον κ. Φράγκο να κάνει τα πάντα για να τον αποτρέψει.
«Οι πολίτες δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια και να βλέπουν τους πολιτικούς να υπογράφουν μία συμφωνία με τα Σκόπια, στην οποία θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία», υποστηρίζει ο κ. Φράγκος.
Στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου, οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να συγκεντρωθούν έως και ένα εκατ. Έλληνες πολίτες.
Τόσο η κυβέρνηση της Αθήνας όσο και των Σκοπίων έχουν πολλούς λόγους για να λύσουν το ζήτημα.
Ο κ. Τσίπρας βλέπει μία ευκαιρία για να «καθαρίσει» την εικόνα των Ευρωπαίων για την Ελλάδα, με τους οποίους στο παρελθόν έχει έρθει σε σύγκρουση εξαιτίας των όρων του προγράμματος στήριξης.
Ανακοίνωσε την απόφασή του για «ανοίξει» το θέμα, την ώρα που οι Βρυξέλες ξεκινούσαν διαδικασίες για διεύρυνση της ΕΕ, με ένταξη σε αυτήν χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια.
Για τον Zoran Zaev, τον μετριοπαθή πρωθυπουργό των Σκοπίων, μία συμφωνία θα τον βοηθούσε σημαντικά, καθώς θα «ανοίξει τον δρόμο» στη χώρα του για ένταξη τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.
Σύμφωνα πάντα με το άρθρο των Financial Times, υπάρχουν αρκετοί στην Αθήνα που θέτουν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα του κ. Τσίπρα να κλείσει συμφωνία.
Βάσει μίας τελευταίας δημοσκόπησης το 59% των Ελλήνων τάσσονται κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
Την ίδια ώρα οι ελληνικές εταιρείες είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην ΠΓΔΜ, έχοντας εξαγοράσει ορυχεία, τράπεζες και το μοναδικό διυλιστήριο της χώρας.
Αυτό που πραγματικά δυσκολεύει τη συμφωνία είναι ο θυμός των Ελλήνων για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ διεκδικεί την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μάλιστα κατά την πρωθυπουργία του υπέρ-εθνικιστή Nikola Gruevski, τα Σκόπια γέμισαν με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ το αεροδρόμιο της χώρας έλαβε το όνομά του.
Πριν από μερικές ημέρες ο νυν πρωθυπουργός Zaev ανακοίνωσε ότι όλα αυτά θα «καταργηθούν», με αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων και ορισμένων λεωφόρων.

Οι δυσκολίες του Αλέξη Τσίπρα

Πέραν, όμως, των αντιδράσεων από τους πολίτες, ο κ. Τσίπρας έχει προβλήματα και με το κόμμα με το οποίο συγκυβερνά, τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον όρο «Μακεδονία» αλλά τονίζει ότι παραμένει «πιστός» στην κυβέρνηση.
Ένας ακόμη σύμμαχος του κ. Τσίπρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τελικά δεν δέχθηκε να «μπλοκάρει» τη συμμετοχή ιερωμένων στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
«Υπάρχει περιθώριο για έναν έντιμο συμβιβασμό για το θέμα του ονόματος και ο ΣΥΡΙΖΑ, με το διεθνιστικό αριστερό βλέμμα του, είναι το κόμμα που μπορεί να τον επιτύχει», υποστηρίζει ο Άρης Χατζής, καθηγητής Νομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι «όμως οι αντιδράσεις, ήδη, είναι αποθαρρυντικές».




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης