Τελευταία Νέα
Πολιτική

BBC: Πώς το συλλαλητήριο της Αθήνας άλλαξε την ατζέντα για το θέμα της ΠΓΔΜ

BBC: Πώς το συλλαλητήριο της Αθήνας άλλαξε την ατζέντα για το θέμα της ΠΓΔΜ
Δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων «βλέπει» το BBC
Στα νέα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί, μετά και το συλλαλητήριο της Αθήνας, προκειμένου να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναφέρεται δημοσίευμα του BBC.
Σε αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν πρόκειται για ένα τωρινό θέμα, αλλά για ένα ζήτημα που έχει ξεκινήσει από το 1991, με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει ότι μόνο η δική της περιοχή μπορεί να ονομάζεται Μακεδονία και να μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Η αλλαγή κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ δημιούργησε κάποιες ελπίδες ότι το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί, καθώς και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να δεχθεί μία σύνθετη ονομασία, όπως για παράδειγμα Νέα Μακεδονία ή Άνω Μακεδονία.
Όμως το συλλαλητήριο της Κυριακής 4/2 φαίνεται ότι περιπλέκει την όλη υπόθεση, παρά την αισιοδοξία που επικαλούνται πολιτικοί και των δύο χωρών.
Η απόφαση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Zoran Zaev να αλλάξει τόσο την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων όσο και ορισμένων λεωφόρων αντιμετωπίζεται ως μία θετική ένδειξη ότι υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό.
«Το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας αποφάσισε να αλλάξει την ονομασία του αεροδρομίου και της λεωφόρου δείχνει ότι είμαστε αποφασισμένοι.
Δεν πρόκειται για show.
Επιθυμούμε η χώρα μας να ξεπεράσει ένα σκόπελο που της έχει στοιχίσει ακριβά», υποστηρίζει η Radmila Sekerinska, υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ.
Όμως το πρόσφατο συλλαλητήριο στην Αθήνα φαίνεται ότι έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς, σύμφωνα με το BBC «ακόμη και Έλληνες που δεν συμμετείχαν και θέλουν να υπάρξει λύση στο ζήτημα, τονίζουν ότι σε αυτό διακυβεύεται και η ταυτότητα της χώρας τους».
Ταυτόχρονα τόσο η Νέα Δημοκρατία –συνεχίζει το βρετανικό δίκτυο- όσο και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συμμετέχει στην ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας εμφανίζονται απρόθυμα να δεχθούν μία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
«Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσοι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι», υποστηρίζει ο Γιώργος Τζογόπουλος, ειδικός επί διεθνών θεμάτων στο ισραηλινικό think tank, BESA Center και προσθέτει ότι «υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Ελλάδα επιθυμεί ένα όνομα το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε διεθνές επίπεδο και όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις.
Αυτό απαιτεί τα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμά τους.
Οι διαδηλωτές (σ.σ.: στην Αθήνα) ξεκαθάρισαν ότι ο όρος «Μακεδονία» δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στην ονομασία.
Όμως πρόκειται για μία μη ρεαλιστική απαίτηση, αλλά εάν λάβουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα υπάρχει παραπληροφόρηση είναι απόλυτα φυσιολογικό το κοινό να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο».
Σύμφωνα με το BBC «όσο περισσότερος χρόνος χρειαστεί για να αποφασιστούν οι προτάσεις για την ονομασία, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουν αυτοί που αντιτίθενται στο να οργανωθούν και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Αυτό μάλλον θα οδηγήσει σε μία νέα μακροχρόνια διαμάχη».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης