Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Δεν υπάρχει προληπτική γραμμή για την Ελλάδα - Δεν φοβόμαστε, αναμένω κίνηση καλής θέλησης από τον Erdogan

Τσίπρας: Δεν υπάρχει προληπτική γραμμή για την Ελλάδα - Δεν φοβόμαστε, αναμένω κίνηση καλής θέλησης από τον Erdogan
Ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς, καλώντας τους σε εγρήγορση για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη δ' αξιολόγηση
H συζήτηση περί προληπτικής πιστωτικής γραμμής έχει τελειώσει οριστικά, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά για προληπτική γραμμή, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά όσων συντηρούν αυτό το σενάριο εντός συνόρων, για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων.
«Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση. Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, ακόμα και σήμερα, για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει» παρατήρησε.
Προσέθεσε πως η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο, από το οποίο θα προκύψουν άλλωστε και τα βασικά κριτήρια για εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, όπως και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
O Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δ΄αξιολόγησης.
«Συνεχίζονται οι συζητήσεις και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Για να έχουμε αίσια έκβαση σε όλα αυτά θα πρέπει να κλείσει έγκαιρα και με επιτυχία η δ' αξιολόγηση.
Τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης και των στόχων που θέσαμε.
Δεν θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση.
Πιθανές εκκρεμότητες δεν θα μεταφερθούν στο μέλλον.
Δεν θα δεχθώ κωλυσιεργίες και εμπόδια.
Όποιος έχει αντίρρηση, να την εκφράσει τώρα.
Έχουν μείνει 80 ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση.
Να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να το επιτύχουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Εργαζόμαστε συγκροτημένα, μεθοδικά και με αίσθηση καθήκοντος για την έξοδο από την επιτροπεία, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τα εκλογικά σενάρια, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, αλλά το φθινόπωρο του 2019, οπότε και λήγει η θητεία της κυβέρνησης.

«Αναμένω μια κίνηση καλής θέλησης από τον Erdogan»

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό αναφορικά με την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν.
Ας αφήσουν οι γείτονες μας τις απειλές», ανέφερε ο πρωθυπουργός στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
«Περιμένω από τον πρόεδρο της Τουρκίας να επισπεύσει τις δικονομικές διαδικασίες και να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.
Δεν έχουν κάνει τίποτα.
Περιμένω μια κίνηση καλής θέλησης από τον Erdogan για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
Κάνουμε υπομονή και δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα ρίξουμε λάδι στη φωτιά», τόνισε.

«Κεντρικός στόχος η ασφαλής έξοδος από τα μνημόνια»

Κεντρικός στόχος είναι η ασφαλής έξοδος από τα μνημόνια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς να μην εφησυχάζουν.
«Τα ζητήματα στα οποία καλείται να δώσει λύσεις η κυβέρνηση είναι πολλά.
Το σημαντικότερο είναι να μην χάνουμε το στόχο μας
Κεντρικός πολιτικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η ασφαλής έξοδος από τα μνημόνια και η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε πως «κάθε ημέρα που περνάει σε πείσμα πολλών βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στο να υλοποιήσουμε τους στόχους μας».
Ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους υπουργούς να μην εφησυχάζουν και να μην αποπροσανατολίζονται από την
περίπλοκη διεθνή συγκυρία.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη θέση της διακυβέρνησης.
Το κρίσιμο, το βασικό ορόσημο για εμάς είναι ο ερχόμενος Αύγουστος, η έξοδος από την επιτροπεία», τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά.
«Η β' αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα - Η Ελλάδα έχει αλλάξει
Η Ελλάδα περνά στην εποχή της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου.
Αυτή η εξέλιξη ούτε δεδομένη ήταν ούτε προφανής ότι θα συμβεί
Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της Ελλάδας .
Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσουμε το ταμπού της λιτότητας - Εξασφαλίσαμε μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας παρά τις επίμονες προσπάθειες της αντιπολίτευσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σήμερα προφανώς και η πλειοψηφία της κοινωνίας περνά δύσκολα, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση κάνει ότι περνά από το χέρι της για την προστασία και τη στήριξη των ασθενέστερων.
«Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε μπροστά μας μια άλυτη εξίσωση - Να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή.
Μετά από 3 χρόνια, αισθάνομαι υπερήφανος που σε μεγάλο βαθμό αυτό το πετύχαμε», τόνισε.
O Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «βασικός δείκτης της ανάκαμψης για εμάς δεν είναι ο ρυθμός με τον οποίο τρέχει η οικονομία αλλά ο ρυθμός με τον οποίο καλυτερεύουν οι συνθήκες ζωής για την πλειοψηφία των πολιτών».

«Η στάση της ΝΔ δεν βοηθά τα εθνικά θέματα»

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα εντείνει την προκλητικότητα της , τόνισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως η στάση της αυτή στηρίζεται και στα όσα συμβαίνουν στη Συρία.
«Η ομόθυμη στάση των εταίρων μας και η προειδοποίηση τους προς την Τουρκία είναι μια θετική εξέλιξη.
Πρέπει να κλείσουμε μέτωπα στην εξωτερική μας πολιτική.
Πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Αλβανία, με την ΠΓΔΜ χωρίς υποχωρήσεις και με αίσθημα κοινής ευθύνης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα ήταν ευχής έργον τουλάχιστον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Η στάση μιας άκριτης και στείρας αντιπαράθεσης στα εξωτερικά θέματα κάνει ζημιά όχι στην κυβέρνηση αλλά στην ίδια την χώρα», ανέφερε.
«Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αρνείται να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών. 
Δεν βοηθά αυτή η στάση.
Αυτή η κυβέρνηση με υπευθυνότητα χειρίζεται κρίσιμα θέματα.
Δεν υπάρχουν κρυφά θέματα στην εξωτερική πολιτική».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί της Μ. Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, με την κυβέρνηση να αλλάζει στρατηγική έναντι της Άγκυρας, σκληραίνοντας τη στάση της μετά τις τελευταίες προκλήσεις Erdogan.
Στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 11:00 το πρωί αναμένεται να βρεθούν τα εθνικά θέματα, το Σκοπιανό και οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν την οικονομία εν μέσω της δ΄αξιολόγησης.
Άλλωστε από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
H αρχή έγινε χθες Δευτέρα 2 Απριλίου με την ενημέρωση του  γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία διήρκησε 1,5 ώρα.
Μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό, δεν έγιναν δηλώσεις.
Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους, αντιδρώντας στη σύνδεση του θέματος των «οκτώ» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς αλλά και τις δηλώσεις Erdogan περί υποσχέσεων από τον Αλέξη Τσίπρα για παράδοση των Τούρκων αξιωματικών.
Μάλιστα το πρωθυπουργικό γραφείο αποσυσχετίζει τις δύο υποθέσεις, τις οποίες συνέδεσε ο Τούρκος πρόεδρος και ξεκαθαρίζει, πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει Πρωθυπουργό και όχι Σουλτάνο.
«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις, ανέφερε στη χθεσινή του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.
Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις», αναφέρει το Μαξίμου.
«Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας», καταλήγει το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης