Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμο το τρίτο συνέδριο του Ποταμιού (3-4/11) – Καθοριστικό για το πολιτικό του στίγμα, τη συνοχή ... και το μέλλον του

tags :
Κρίσιμο το τρίτο συνέδριο του Ποταμιού (3-4/11) – Καθοριστικό για το πολιτικό του στίγμα, τη συνοχή ... και το μέλλον του
Για αυτόνομη πορεία στο δρόμο προς την κάλπη κάνει λόγο ο Στ. Θεοδωράκης, ερωτηματικό οι μετεκλογικές συνεργασίες
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και συνάμα κρίσιμο αναμένεται να είναι το τρίτο Συνέδριο του Ποταμιού (3 και 4 Νοεμβρίου 2018, στο Σινέ Κεραμεικός στην Αθήνα) καθώς σε αυτό αναμένεται να ξεκαθαριστεί τόσο η πολιτική στρατηγική του κόμματος όσο και το μέλλον του σε μια – ενδεχομένως - τελευταία προσπάθεια πολιτικής επανεκκίνησης.
Περίπου 4,5 χρόνια από την ίδρυση του, τα νέα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για το Ποτάμι.
Οι δημοσκοπήσεις το ανιχνεύουν πολύ κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, δίνοντας του ποσοστά κοντά στο 1,5% με 2%.
Είναι το κόμμα, το οποίο μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες βουλευτών από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Αν και είχε εκλέξει 11 βουλευτές, σήμερα έχει απομείνει με 6 (Κατερίνα Μάρκου και Ιάσωνας Φωτήλας πήγαν στη ΝΔ, Αχμέτ Ιλχάν και Κ. Μπαργιώτας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ ο Χάρης Θεοχάρης παραμένει ανεξάρτητος).
Και κινδυνεύει να μείνει με ακόμα λιγότερους, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον τρεις από τους έξι βουλευτές του κοιτάζουν είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά.
Κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα σημάνει πως το Ποτάμι θα χάσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσπάθεια του να καταφέρει να εκπροσωπηθεί ξανά στη Βουλή.
Και το απαισιόδοξο αυτό σκηνικό συμπληρώνουν εκτιμήσεις, όπως αυτές του νυν βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως το Ποτάμι έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο.
Παρά τη γενικότερη αυτή απαισιοδοξία, η οποία ενισχύθηκε μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει αισιόδοξος.
Ξεκαθαρίζει ότι στις επόμενες εκλογές το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομα (αναμένοντας ότι αντίστοιχη απόφαση θα λάβει και το συνέδριο), υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές βουλευτών και όλοι θα σεβαστούν τις αποφάσεις του συνεδρίου και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα διαψεύσει τα δυσοίωνα σενάρια και το Ποτάμι θα εκπροσωπηθεί και πάλι στη Βουλή.
Το ποια από όλες αυτές τις εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθεί ή όχι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα του συνεδρίου.
Και κυρίως από την απόφαση που θα λάβουν οι σύνεδροι για το ποιες θα είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες που θα επιδιώξει το Ποτάμι.
Καθώς η απόφαση αυτή θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το εάν θα διατηρηθεί η συνοχή του (που μπορεί να έχει και ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις δεδομένου ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ποντάρει στις ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών) αλλά και το ποια θα είναι η μελλοντική πολιτική του στόχευση και το πολιτικό του στίγμα.
Πρόκειται για δύο κρίσιμες παραμέτρους που σήμερα είναι στον αέρα.
Τις εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να ανοίξει αύριο Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί με ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου:

Σάββατο 3/11

11.00: Ομιλία Σταύρου Θεοδωράκη
12.30 – 13.30: «Φωνές που Εμπνέουν» - τολμηρές προτάσεις από σημαντικές προσωπικότητες
13.30 – 17.30: Ομιλίες Συνέδρων
17.30 – 18.00: Ομιλίες Βουλευτών - Ευρωβουλευτών
18.00 – 18.30: «Φωνές που Εμπνέουν»
18.30– 20.00: Ομιλίες μελών Πολιτικού Συμβουλίου και Επιτροπής Διαλόγου
20.00 – 22.00: Ομιλίες Συνέδρων

Κυριακή 4/11

11.00 –13.00: Χαιρετισμοί εκπροσώπων κομμάτων, κινήσεων και συνεργαζόμενων δυνάμεων
13.00 – 13.30: «Φωνές που εμπνέουν»
13.30 – 14.00: Ομιλίες Βουλευτών - Ευρωβουλευτών
14.00 – 16.00: Ομιλίες Συνέδρων
16.00 – 17.00: Ομιλίες μελών Πολιτικού Συμβουλίου και Επιτροπής Διαλόγου
17.00– 18.00: Ψηφοφορίες
18.00: Κλείσιμο του Συνεδρίου με χαιρετισμούς Προέδρου – Αντιπροέδρου – Γραμματέα και συμπροέδρων Νεολαίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης