Πολιτική

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Το ρίσκο για την αγορά, το 3ο κύμα πανδημίας και ο αστάθμητος παράγοντας των ελληνοτουρκικών

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Το ρίσκο για την αγορά, το 3ο κύμα πανδημίας και ο αστάθμητος παράγοντας των ελληνοτουρκικών
Ρίσκο το άνοιγμα του λιανεμπορίου, παραμονεύει το 3ο κύμα
Σχετικά Άρθρα

Με το ρίσκο του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των καταστημάτων ξεκινάει η επόμενη εβδομάδα μετά από θετική εισήγηση της επιτροπής λοιμοξιολόγων την οποία πραγμάτωσε σε απόφαση ο Πρωθυπουργός.
Το άνοιγμα της αγοράς ήταν ένα αίτημα που ικανοποιείται μετά από αρκετές παλινωδίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την αρχή του φθινοπώρου μέχρι σήμερα.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αίρει όλα τα περιοριστικά μέτρα αλλά αφήνει ανοικτή την αγορά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και δίνει το μπαλάκι στους πολίτες να ανταποκριθούν.
Με αυτό τον τρόπο καθίσταται σε πρώτο στάδιο η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ρίσκο το άνοιγμα του λιανεμπορίου, παραμονεύει το 3ο κύμα

Ωστόσο, το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση καθώς θα αποδειχθεί εάν λειτουργήσει κανονικά ή αν θα παρατηρηθούν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πριν καιρό στο Λονδίνο και που οδήγησαν σε τραγική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου στην αγγλική πρωτεύουσα.
Και εν τέλει σε ένα πολύ σκληρότερο lockdown από την κυβέρνηση Boris Johnson.
Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική κυβέρνηση;
Ότι το άνοιγμα της αγοράς ενέχει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε 3ο κύμα της πανδημίας και να θέσει και πάλι την κυβέρνηση εν αμφιβόλω.
Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι εάν η κατάσταση ξεφύγει και πάλι, το ζήτημα θα επαφίεται στους ίδιους τους πολίτες καθώς γνωρίζουν καλά τα ατομικά περιοριστικά μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν συνέχεια μέχρι να τελειώσει το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού και να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Γι’ αυτό, άλλωστε, και αυξήθηκε και το πρόστιμο για την παράβαση των περιοριστικών μέτρων σε 500 ευρώ.

Το φιλόδοξο σχέδιο εμβολιασμού και τα lockdown στην Ευρώπη

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, έθεσε εκ νέου έναν πολύ φιλόδοξο στόχο.
Τον εμβολιασμό 2 κατ. Ελλήνων μέχρι το τέλος του Μαρτίου και σε αυτό θα επιστρατεύσει ένα πρόγραμμα επικοινωνιακής καμπάνιας γύρω στα 15 εκατ. ευρώ τα οποία θα πάνε σε ΜΜΕ σε όλη την επικράτεια.
Εάν το πετύχει, θα έχει κάνει ένα επικοινωνιακό βήμα για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Θα είναι, όμως, και ένα πραγματικό βήμα απέναντι στην πορεία της πανδημίας.
Στην Ευρώπη εκτιμούν ότι το 3ο κύμα της πανδημίας είναι αναπόφευκτο αλλά μπορεί να μην επηρεάσει άμεσα την Ελλάδα, μιας και τώρα που στην Ελλάδα ανοίγει το λιανεμπόριο και εν μέρει η αγορά (παραμένει εκτός η εστίαση), στην Ευρώπη διατηρούνται τα σκληρά lockdown.

Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά και σκέφτεται αιφνιδιασμό

Στο πολιτικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός διατηρεί ακόμα και τώρα ένα μεγάλο δίλλημα.
Τι θα κάνει με το ζήτημα των εκλογών, ζήτημα το οποίο το τελευταίο καιρό τον έχει στην κυριολεξία «στοιχειώσει».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία μεγάλη πολιτική κυριαρχία της ΝΔ (ακόμα και στο 42%) και τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο αποσυσπειρωμένο που κάποιες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να κινείται στο απαγορευτικό για πορεία εξουσίας, 20%.
Στο Μαξίμου παρακολουθούν, επίσης, όλα τα τεκταινόμενα στο χώρο της Κεντροαριστεράς:
1. Στο ΚΙΝΑΛ, το ανοικτό πόλεμο μεταξύ της Φώφης Γεννηματά που καθημερινά- όπως και χθες- ασπάζεται το σύνθημα της προοδευτικής διακυβέρνησης που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και του Ανδρέα Λοβέρδου και μεγάλης μερίδας της βάσης και της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ που δεν θέλει να ακούει για στροφή του κόμματος προς το ΣΥΡΙΖΑ.
2. Το στρίμωγμα του Αλέξη Τσίπρα από ομάδες και ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Βάσει των παραπάνω, το πολιτικό σκηνικό του δίνει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων ακόμα και γι’ αυτό που συζητάνε συνεχώς οι σύμβουλοί του.
Για εκλογικό αιφνιδιασμό το καλοκαίρι ή για αργότερα το φθινόπωρο.

Ο αστάθμητος παράγοντας των ελληνοτουρκικών

Ο Πρωθυπουργός θα συνεκτιμήσει πολλά για τις τελικές του αποφάσεις.
Θα εκτιμήσει εάν κερδίζει το στοίχημα του εμβολιασμού και της πανδημίας, εάν υπάρχει δραστική καθίζηση των οικονομικών δεικτών, αν υπάρξει κύμα απολύσεων και λουκέτων όταν λήξει το προστατευτικό καθεστώς του Κράτους και κυρίως εάν υπάρχει και η πολιτική συγκυρία.
Εάν υπάρξει σύμπραξη ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να το διεμβολίσει με την προσέλκυση και νέων στελεχών από το ΚΙΝΑΛ που θέλουν να κινηθούν πιο κεντρικά.
Ωστόσο, παραμένει ένας ακόμα ισχυρός παράγοντας, τελείως αστάθμητος.
Το ελληνοτουρκικό ζήτημα το οποίο, πλέον, εισέρχεται σε μία δύσκολη διαχειριστική περίοδο καθώς ξεκινάει ο καθοριστικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και οι ισορροπίες θα είναι πολύ λεπτές.
Μία νέα ήττα της ελληνικής διπλωματίας θα θέσει την ελληνική κυβέρνηση σε δυσμένεια.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης