Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Ακέφαλο» το ΚΙΝΑΛ σε Βουλή και Χαριλάου Τρικούπη: Τα σενάρια για Κοινοβουλευτική Ομάδα και μετάθεση εκλογών

«Ακέφαλο» το ΚΙΝΑΛ σε Βουλή και Χαριλάου Τρικούπη: Τα σενάρια για Κοινοβουλευτική Ομάδα και μετάθεση εκλογών
Όλοι συγκλίνουν ότι το πρόσωπο που θα έχει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα δώσει και τον τόνο της αντιπολίτευσης
Σχετικά Άρθρα

Μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά το ΚΙΝΑΛ έχει μείνει ακέφαλο» τόσο στην ηγεσία του όσο και στην Βουλή.
Και μπορεί οι εκλογές να αργήσουν να δείξουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος ωστόσο στην Βουλή το κόμμα δεν μπορεί να μην έχει παρουσία, εκπροσώπηση και γραμμή την ώρα που έρχονται κρίσιμα νομοσχέδια και κυρίως το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό 2022.
Οι παραπάνω σκέψεις βαραίνουν και τα επιτελεία των υποψηφίων στο ΚΙΝΑΛ που παρόλο που θρηνούν για το θάνατο της αγωνίστριας Γεννηματά, καταλαβαίνουν ότι τώρα υπάρχει άλλο ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο που θα ορθωθεί στην στρατηγική τους.
Όλοι συγκλίνουν ότι το πρόσωπο που θα έχει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα δώσει και τον τόνο της αντιπολίτευσης αλλά και το ύφος του κόμματος.

Θα θέσει κάποιος υποψήφιος για πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;

Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι το εξής; Μπορεί κάποιος από τους υποψήφιους αρχηγούς του κόμματος να διεκδικήσει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Η απάντηση είναι μπορεί.
Το ζήτημα, όμως, είναι ότι 3 από τους υποψηφίους δεν είναι βουλευτές άρα δεν μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση αυτή.
Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης και Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτές και δε θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ότι μπορεί κάποιος από τους Λοβέρδο, Παπανδρέου, Καστανίδη να γίνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι να υπάρξει η εκλογική αναμέτρηση.

Θα μπορούσε ο Γ.Παπανδρέου αλλά αντιδρούν Λοβέρδος-Ανδρουλάκης

Ωστόσο, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου θεωρούν ότι θα μπορούσε να κατέβει για πρόεδρος της Κ.Ο και μέσα από ψηφοφορία της Κ.Ο να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Όσοι το προτείνουν αυτό, λένε ότι ο Παπανδρέου θα βοηθούσε στην αντιπολιτευτική γραμμή του ΚΙΝΑΛ σε μία περίοδο που- μετά την απώλεια της Φ. Γεννηματά- χρειάζεται ανασυγκρότηση και επανακαθορισμό στόχων μέσα στη Βουλή.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν το συζητούν καν Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο τελευταίος, μάλιστα, δεν είναι καν βουλευτής, είναι ευρωβουλευτής. Και οι δύο πιστεύουν ότι αν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας γίνει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος, αποκτάει και ένα ξεκάθαρο προβάδισμα για την ηγεσία του κόμματος καθώς έχει το γενικό πρόσταγμα της γραμμής του κόμματος στη Βουλή.

Η περίπτωση του Κώστα Σκανδαλίδη και του γραμματέα της Κ.Ο Βασίλη Κεγκέρογλου

Πάντως, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τα πράγματα είναι μοιρασμένα και στα τρία φαβορί (Παπανδρέου, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης) αλλά ίσως με ένα προβάδισμα για τον πρώην πρόεδρο.
Οι βουλευτές κρατάνε μία στάση αναμονής για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Να πούμε ότι γραμματέας της Κ.Ο είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου, δηλαδή πρόσωπο που θα στηρίξει Παπανδρέου ενώ στη θέση της εκλιπούσας Φώφης, θα γίνει βουλευτής η μέχρι σήμερα επιλαχούσα Τόνια Αντωνίου, που επίσης έχει ανοικτά υποστηρίξει τον Γ. Παπανδρέου.
Πάντως, θα πρέπει να θεωρείται και επιτυχία για ευρωβουλευτής να διαθέτει στην Κ.Ο κάποιους σταθερούς υποστηρικτές, ενώ είναι ενθαρρυντικό για τον ίδιο το γεγονός ότι στην πρώτη δημοσκόπηση της Ιnterview o N.Ανδρουλάκης διατηρεί μία πρωτιά ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ ενώ πρώτος σε ένα γενικό σύνολο ψηφοφόρων είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Πάντως, επειδή μία κίνηση Παπανδρέου για την Κ.Ο θα δημιουργήσει προβλήματα και ανταγωνισμούς, η συμβιβαστική λύση είναι να τεθεί Πρόεδρος της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ ένας παλαιός κοινοβουλευτικός όπως για παράδειγμα ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποιός δεν έχει πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Επίσης, οι υποψήφιοι συζητάνε και την περίπτωση του γραμματέα της Κ.Ο Βασίλη Κεγκέρογλου, παρόλο που έχει δείξει ποιον θα υποστηρίξει.
Ο ίδιος άλλωστε είχε γίνει και στη ΝΔ, όπου μεταβατικός πρόεδρος προ της εσωκομματικής μάχης ήταν ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ερωτηματικό η μετάθεση των εκλογών…

Ωστόσο, πέρα από το ζήτημα της ακέφαλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, πλέον έχει τεθεί δημοσίως το αίτημα οι εσωκομματικές εκλογές να πάνε πιο πίσω χρονικά, λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά.
Κανένας δεν περίμενε ότι θα υπήρξε αυτή η τροπή με την υγεία της Φώφης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εγγυητής των διαδικασιών.
Οι πρώην πρόεδροι Σημίτης, Βενιζέλος είναι απόντες και δεν έχουν σκοπό να παρέμβουν. Ο Γ. Παπανδρέου είναι υποψήφιος και πάλι.
Είναι ένα θέμα που μπορεί να φέρει αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων, ειδικά αυτών που μπήκαν στον αγώνα τελευταία στιγμή.
Το είχε ζητήσει και παλαιότερα ο Παύλος Γερουλάνος και δεν αποκλείεται να το ζητήσουν και άλλοι υποψήφιοι λόγω αιφνίδιου θανάτου της Φ.Γεννηματά.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης