Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΚΙΝΑΛ ή προοδευτική διακυβέρνηση - Βενιζέλος ή Παπανδρέου; To ΠΑΣΟΚ και πάλι κυρίαρχο

Κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΚΙΝΑΛ ή προοδευτική διακυβέρνηση - Βενιζέλος ή Παπανδρέου; To ΠΑΣΟΚ και πάλι κυρίαρχο
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδόν «εκβιάζεται» από το πολιτικό σύστημα να παραδώσει κομμάτι της εξουσίας του
Σχετικά Άρθρα

Είτε με κυβέρνηση συνεργασίας με κοινής αποδοχής πρωθυπουργό είτε με την προοδευτική διακυβέρνηση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδόν «εκβιάζεται» από το πολιτικό σύστημα να παραδώσει κομμάτι της εξουσίας του.

Η κυβέρνηση συνεργασίας που προετοιμάζει ο Β. Βενιζέλος

Η πρώτη περίπτωση της κυβέρνησης συνεργασίας τέθηκε πρώτα φορά στο συνέδριο που διοργάνωσε ο πολιτικός όμιλος του Βαγγέλη Βενιζέλου Κύκλος Ιδεών.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, μία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε έκανε μεγάλη αίσθηση.
Το μήνυμά της ήταν ότι τουλάχιστον 57% των ερωτηθέντων θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν.
Αρα για πρώτη φορά στο δημόσιο λόγο μπήκε το ζήτημα της κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό που θα έχουν συμφωνήσει τόσο η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη όσο και το ΚΙΝΑΛ, εφόσον έχει νέο αρχηγό που θα έχει τέτοιες διαθέσεις.
Kαι ποιος ο πιο κατάλληλος;
Μα φυσικά ο κεντρώος και με συμπάθειες και από τα δύο κόμματα Βαγγέλης Βενιζέλος.
Στο συνέδριο πρέπει να πούμε ότι είχε επιφανείς επιχειρηματίες και δημοσιογράφους σχεδόν αποκλειστικά από το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα που «παίζει» πολύ το ζήτημα της κυβέρνησης συνεργασίας.

Από την άλλη προοδευτική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Από την άλλη, έχουμε δει το τελευταίο διάστημα από την στιγμή που μπήκε στον αγώνα για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Παπανδρέου, να έχει τεθεί στο δημόσιο λόγο η προοδευτική διακυβέρνηση, φράση και πρόταση που έχει θέσει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κοινός νους των δύο ανδρών θα είναι ζήτημα πάνω στο οποίο θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι υπαρκτό σενάριο και μάλιστα εάν βγει θα ανακόψει την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το Μαξίμου θα προτιμούσε να έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος ή έστω ο Νίκος Ανδρουλάκης την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να είναι πιο δύσκολη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ομολογήσει ότι από το ΚΙΝΑΛ, ο μόνος που μιλάει είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και αυτό τα λέει όλα, για το τι συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός ο οποίος έχει ξεκάθαρη στρατηγική την στροφή στο κέντρο και την περαιτέρω προσέλκυση ψηφοφόρων και στελεχών από το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό, όμως, εγκυμονεί και κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν στην περίπτωση των εκλογών με απλή αναλογική.
Η ΝΔ παρόλο που έχει την πρωτοκαθεδρία, δεν θα μπορεί να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση. Ότι είχε συμβεί και το 1989. Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Τι θα διαλέξει η ΝΔ;

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης