Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Μητσοτάκης: Δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση - Τσίπρας: Είστε αυτουργός της τραγωδίας

Κόντρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Μητσοτάκης: Δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση - Τσίπρας: Είστε αυτουργός της τραγωδίας
Απαντήσεις στα ερωτήματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - Σφοδρή κριτική Τσίπρα
Σχετικά Άρθρα

Σφοδρή είναι η αντιπαράθεση στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών έναντι της covid-19.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, υπεραμύνθηκε της απόφασης, κάνοντας λόγο για μία δύσκολη αλλά αναγκαία επιλογή, ενώ άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και προχωρά στη λήψη ακραίων μέτρων, τα οποία είχε απορρίψει μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα.
Στην κριτική του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι ψεύδεται σχετικά με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και για τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη, κατηγορώντας τον ότι κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεννόηση με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «αυτουργό της τραγωδίας» τον πρωθυπουργό.

Μητσοτάκης: Αναγκαίος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, απειλή η Omicron

Απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών έναντι της covid-19, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή.
«Προτιμώ να είμαι πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά υγειονομικά σωστός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τρίτη δόση του εμβολίου, προαναγγέλλοντας άνοιγμα στους τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι επιστήμονες.
«Φτάνουμε σε αυτό το βήμα γιατί εξαντλήσαμε όλα τα υπόλοιπα στάδια.
Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα.
Είναι μια τελευταία ώθηση για να λάβουν τη σωστή απόφαση .
Αρκεί να εμβολιαστεί κανείς για να μην επιβληθεί το πρόστιμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας επέδειξαν λιγότερη απροθυμία να εμβολιαστούν έναντι των υπόλοιπων πολιτών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι από τους 580.000 ανεμβολίαστους αυτής της ηλικίας μόλις 70.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν.

«Με βασάνισε η απόφαση»

«Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος από τον όρο υποχρεωτικός. 'Αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν στους γύρω τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως αυτό «Αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε κάποιο ουδέτερο χρόνο αλλά έρχεται ενόψει της μετάλλαξης "Ο"» εξήγησε.
«Αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα και η αποφασιστικότητα» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός.
«Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε.
Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη.
Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό.
Αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός» συμπλήρωσε.
«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας». Και απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί τώρα;» είπε: «Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης "Ο". Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α' δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες».

Αναγκαίο το πρόστιμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόστιμο των 100 ευρώ.
«Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή.
Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα.
Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων.
Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό.
Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία.
Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει τη σφραγίδα του ΣΤΕ»

«Τι άλλο θα είχατε να προτείνετε για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματική αυτή την εκστρατεία πειθούς» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. «Αυτή μας οδήγησε στα ποσοστά που είμαστε σήμερα. 83% άνω των 60 ετών πείστηκαν. Το 17% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για να το αγνοήσει κανείς» συμπλήρωσε.
«Άκουσα και κάποιους συναδέλφους να ρωτούν αν είναι συνταγματικό το μέτρο» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εξ όσων γνωρίζω, δεν εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα συνταγματικότητας. Ναι, η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, το λένε και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας χώρο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του ΣΤΕ. Δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα».

Από χθες έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού

«Η επιλογή μας είναι να λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία, να μην ξαναγίνει ποτέ λοκντάουν και να προστατεύεται η δημόσια υγεία» τόνισε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του. «Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν. Εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας» συμπλήρωσε με νόημα.

«Θέλησα να εξηγήσω με λίγα λόγια γιατί κατέληξα στην απόφαση να προτρέψουμε πιο δυναμικά τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν ώστε να τους αποτρέψουμε να απειληθούν. Είναι κάτι που σχεδιάζουν ήδη και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι μέτρο που φαίνεται να ανταποκρίνονται οι ίδιοι οι συμπολίτες μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε. «Πριν, ο ημερήσιος ρυθμός των ραντεβού για ηλικίες άνω των 60 ήταν περίπου 2.000 την ημέρα. Από χθες έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού. Τους ευχαριστώ έστω και αν αισθάνονται κάποια δυσθυμία. Κάνουν το σωστό. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο θα είναι πρωτίστως αποτελεσματικό».

Επέσαν έξω οι εκτιμήσεις για τείχος ανοσίας με 70%

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα ποσοστά εμβολιασμού και τις αρχικές προβλέψεις για το «τείχος ανοσίας» ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Δυστυχώς κα Γκάγκα, έπεσαν έξω οι αρχικές προβλέψεις λοιμωξιολόγων ότι με 70% θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας. Χρειάζεται να πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά». Και υπογράμμισε πως πρέπει «Να μειώσουμε αυτό το 17% στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι εθνικός στόχος, είναι η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνη την οποία ακολουθώ. Σώζει και αυτή είναι η πρώτη μου ευθύνη ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. Είμαι έτοιμος να ακούσω οποιαδήποτε αντιπρόταση, όχι όμως με ληγμένες φωτοβολίδες όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές». Και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, του είπε: «Στο βήμα πριν από 15 λεπτά ήταν ο κ. Πολάκης. Τον άκουγα. Πάλι τα ίδια. Πάλι επίκληση του αριθμού των εμβολιασμένων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Πάλι η ίδια επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Πατάτε σε δύο βάρκες. Είναι καιρός για καθαρές κουβέντες και συγκεκριμένες λύσεις» συμπλήρωσε.

Σκληρή κριτική Τσίπρα: Χάσατε τον έλεγχο, βρίσκεστε σε πανικό

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό προσωπικά για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε "απολύτη σύγχυση" και "ενδεχομένως σε πανικό".
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η χθεσινή απόφαση και ο τρόπος που ανακοινώθηκε δείχνει πως "σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας", ο πρωθυπουργός εμφανίζεται "με αυταρέσκεια" και υποστηρίζει ότι "σώζουν ζωές".
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε για ακόμα μία φόρα στο "αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο", ενώ επισήμανε πως σχεδόν 150 άνθρωποι χθες και σήμερα είναι "πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ" και "δεν έχουμε εικόνα αν έχουν κάποιες ελπίδες να σώσουν τη ζωή τους".
"Αυτή είναι η τραγωδία. Και πάνω σ' αυτήν εσείς παίρνετε μια θέση και για άλλη μια φορά κουνάτε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση", είπε απευθύνοντας ερώτηση στον πρωθυπουργό αν είναι "ικανοποιημένοι" και αν "τα έκαναν όλα καλά".
"Είστε σε απόλυτη σύγχυση. Έχετε χάσει τον έλεγχο και βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό κάτι που αποτελεί πολύ κακή εξέλιξη και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό να "σοβαρευτούν" και να "συνέλθουν".
«Λαμβάνετε το πιο ακραίο μέτρο που μας οδηγεί σε υποβάθμιση της προσπάθειας να ενισχύσουμε την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
«Το κρίσιμο είναι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την έκτακτη συνθήκη.
Να προχωρήσετε στα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.
Στα σχολεία επωάζεται ο ιός και εσείς κάνετε συγχωνεύσεις τμημάτων
Σας καλώ κε.Μητσοτάκη να πάμε μαζί να συναντήσουμε τους εκπροσώπους των γιατρών και των νοσηλευτών να μας πουν για τα κενά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Έλλειμμα αξιοπιστίας

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι βρίσκεστε σε πανικό και αλλάζετε άποψη από τη μια μέρα στην άλλη» απάντησε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτό που ξορκίζατε ως αντισυνταγματικό, έρχεστε να το επιβάλλετε».
Αναφέρθηκε, δε, και πάλι στον υπουργό Υγείας υποστηρίζοντας ότι «τώρα καμαρώνει», ενώ «γνωρίζουμε την πολιτική του μήτρα και τις ανορθολογικές του απόψεις για τα εμβόλια».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό γιατί τώρα τους αποκαλεί «ψεύτες» όλους, κατηγορώντας τον ότι είναι αυτός ο «αυτουργός αυτής τη τραγωδίας».
«Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας που σας διακατέχει. Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό τείχος ανόσιας που θα έπρεπε να στήσουμε απέναντι στην πανδημία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες «προσωπικά» στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι καλλιέργησε από την πρώτη στιγμή «κλίμα αναξιοπιστίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης