Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ατζέντα του Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής (24/2) - Ειδικό Ταμείο, δημοσιονομική χαλάρωση και Euroafrica

Η ατζέντα του Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής (24/2) - Ειδικό Ταμείο, δημοσιονομική χαλάρωση και Euroafrica
Στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν δύο άξονες για την ουκρανική κρίση και τη ρωσική εισβολή

Με ενεργειακή ατζέντα πάει σήμερα 24/2 το βράδυ στις Βρυξέλλες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνάντηση κορυφής οι Eυρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν δύο άξονες σχετικά με την ουκρανική κρίση και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πρώτον, το εύρος και το βάθος των κυρώσεων που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία αλλά και στη Λευκορωσία που εμμέσως έχει εμπλακεί στην ρωσοουκρανική διένεξη.
Δεύτερον, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και των χωρών προκειμένου να υπάρξει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων.
Όσον αφορά το πλαίσιο των κυρώσεων η ελληνική πλευρά θα στοιχηθεί με το πακέτο που θα αποφασίσει ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε. καθώς όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός «είμαστε συντονισμένοι» με τους εταίρους μας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

1. Δημιουργία ειδικού Ταμείου για τους ευρωπαίους καταναλωτές

Όσον αφορά την ατζέντα για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαικής Ένωσης και της χώρας μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα δημιουργίας ειδικού Ταμείου που θα συγκεντρώνει έσοδα από το «χρηματιστήριο» των ρύπων με σκοπό να διατεθούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στους καταναλωτές. Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Την έχουν και άλλα ευρωπαικά κράτη και ήδη αποτελεί θέση πολλών ηγετών που θα την θέσουν στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο.

2. Κοινή προμήθεια καυσίμων

Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα προτείνει να υπάρξει μηχανισμός κοινών προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου ή και ηλεκτρικού ρεύματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οντότητα για να επιτευχθούν φθηνότερες τιμές ρεύματος στα επιμέρους κράτη.

3. Παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης

Παράλληλα, ευρωπαικά κράτη του νότου μεταξύ αυτών και η Ελλάδα τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει παράταση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων λόγω της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, που μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται να παραμένει για όλο το 2022 και ίσως και το 2023. Τα ευρωπαικά κράτη το είχαν πετύχει πριν λίγα χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης που προξένησε ο COVID 19.

4. Το πρότζεκτ Euroafrica

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τέλος, θα δώσει στην Σύνοδο ένα ισχυρό σενάριο εναλλακτικής προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου μέσα από την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο και την προμήθεια φυσικού αερίου με πλοία. Είναι το λεγόμενο project Euroafrica το οποίο θέλει ο κ. Μητσοτάκης να το θέσει ως πρώτη προτεραιότητα στον γαλογερμανικό άξονα, τώρα που η Γερμανία αποφάσισε να ακυρώσει το αγωγό Nordstream 2.

Σωτήρης Πίκουλας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης