Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκθετος και με την πλάτη στον τοίχο ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις, παραιτήθηκαν Δημητριάδης, Κοντολέων (ΕΥΠ)

Έκθετος και με την πλάτη στον τοίχο ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις, παραιτήθηκαν Δημητριάδης, Κοντολέων (ΕΥΠ)
Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του πρώην στενού του συνεργάτη
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σε μείζονα κυβερνητική κρίση εξελίσσεται το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Μετά την παραίτηση - βόμβα του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, υπό το βάρος των καταγγελιών για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, μέσω του παράνομου λογισμού Predator, την παραίτησή του υπέβαλε και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις παρακολουθήσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την παραίτηση Δημητριάδη, όπως αναφέρει η λιτή ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.
Η παραίτηση Δημητριάδη, αφορά τους χειρισμούς της ΕΥΠ, όσον αφορά τη νόμιμη επισύνδεση (παρακολούθηση κατόπιν αδείας του αρμοδίου εισαγγελέως) του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής
Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή πολιτική εξέλιξη, καθώς ο πρωθυπουργός θα κληθεί από την αντιπολίτευση να δώσει εξηγήσεις για τις αιτίες της παραίτησης του στενού του συνεργάτη και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ομολογία ενοχής, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις.
Το Μαξίμου από την πλευρά του κάνει λόγο για «τοξικό κλίμα και στοχοποίηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης».
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε για «οικογενειακούς λόγους και επειδή δεν επιθυμεί να συμβάλει στο κλίμα τοξικότητας που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα αναφορικά με δημοσιεύματα που τον ενέπλεκαν στο θέμα των υποκλοπών».
Σημειώνεται ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αποτέλεσε τον στενότερό του συνεργάτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ΕΥΠ ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) για την υπόθεση παρακολούθησής του

Στην ΕΥΠ αναμένεται να κληθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικά στελέχη, το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, η οποία δεν έγινε με το Predator, να διακόπτεται δύο μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, «η διαδικασία των επισυνδέσεων για να είναι νόμιμη δεν είναι απλή. Απαιτείται εισαγγελική έγκριση για την παρακολούθηση, η οποία προφανώς υπήρξε».
Επισημαίνεται ωστόσο πως δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση.
Σημειώνεται δε πως η εν λόγω παρακολούθηση δεν έγινε με το Predator, αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Η καταγγελία του Ανδρουλάκη λειτούργησε ως καταλύτης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές οι οποίες επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημέρωση για τους χειρισμούς της ΕΥΠ και όταν κατέστη σαφές τι συμβαίνει, δεν επέτρεψε περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών του. "Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δια της παραίτησης Δημητριάδη, αλλά πλέον τον λόγο έχει η δικαιοσύνη", επισημαίνουν.
Η κλήση του θα γίνει από τον νέο αρχηγό της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη ο οποίος ορίστηκε αντικαταστάτης του Παναγιώτη Κοντολέοντος ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ


Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων.
Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Το Μαξίμου αρνείται κάθε εμπλοκή με τις παρακολουθήσεις

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές.
Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο.
Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του.
Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».
To Μαξίμου διαμηνύει ότι η κυβέρνηση και ο Γρ. Δημητριάδης δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Στο στόχαστρο ο Δημητριάδης για το σκάνδαλο Predator

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης βρέθηκε στο στόχαστρο σχετικά με τους χειρισμούς της ΕΥΠ στην υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνουν του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Στόχος του Μαξίμου είναι να αποσυνδεθεί από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και ως εκ τούτου κρίθηκε επιβεβλημένη η παραίτηση Δημητριάδη.
Η παραίτηση Δημητριάδη έρχεται μετά από τις νέες αποκαλύψεις έρευνας των Reporters United και της Εφημερίδας των Συντακτών σχετικά με τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη με τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος συμμετείχε στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa στην Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο που το παράνομο λογισμικό της εταιρείας, το Predator, αποπειράθηκε να χακάρει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ, πρόσωπο-«κλειδί» στην υπόθεση είναι ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος, που:

-    Διετέλεσε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator) από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021. Ήταν παράλληλα εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της Feroveno στην Ελλάδα, εταιρείας που επίσης ανήκει στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa, ως τον Νοέμβριο του 2021.
-    Διετέλεσε σύμβουλος της Krikel το 2018, όπως αποκάλυψε το inside story, εταιρείας που σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας (ΕΑΔ) συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο την περίοδο 2018-2020. 

Τα νέα ευρήματα της έρευνας φέρνουν Μπίτζιο με Δημητριάδη πιο κοντά: 

1.    Ο Κωνσταντίνος Μπαζιώτης, άνθρωπος που πούλησε την Canalis στον κ. Δημητριάδη, εργαζόταν επί σειρά ετών σε δύο εταιρείες (Partagas & Όμιλο Libra) που σχετίζονταν άμεσα με τον Φέλιξ Μπίτζιο. 
2.    H Canalis που αγόρασε ο κ. Δημητριάδης είχε κοινή διεύθυνση και έδρα με την εταιρεία Ventus, όταν εκείνη ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ. Αυτή η διεύθυνση τυχαίνει να είναι και η διεύθυνση κατοικίας του Παναγιώτη Μπίτζιου. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν με επτά μέρες διαφορά. 
3.    H Canalis, την εποχή που ανήκε στον κ. Δημητριάδη, έκανε στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για φωτοβολταϊκό της την ίδια μέρα με τη Ventus που ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο.
4.    Η εταιρεία Ventus συνδέεται μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας με την κυπριακή εταιρεία Layth Capital Ventures Limited, στην οποία, σύμφωνα με το Τμήμα Εφόρου της Κύπρου, ο Φέλιξ Μπίτζιος ήταν και είναι διευθυντής.

Ερωτηθείς για τα νέα ευρήματα της έρευνας ο Γρ. Δημητριάδης υποστήριξε ότι έχει δώσει ήδη απαντήσεις και έκανε λόγο για «προσπάθεια περαιτέρω διαστρέβλωσης της πραγματικότητας». «Η νόμιμη επενδυτική μου δραστηριότητα δεν συνδέεται με κανένα απολύτως παράνομο σκοπό, ούτε βέβαια και με συνδέει με περαιτέρω πρόσωπα, πλην αυτών με τα οποία συναλλάχθηκα» υποστήριξε. Ωστόσο, δεν έδωσε απάντηση αν γνωρίζει τον πρώην αναπληρωτή διαχειριστή της Intellexa του Predator Φέλιξ Μπίτζιο. 

Στην αντεπίθεση ο Δημητριάδης - Καταθέτει αγωγές

Aγωγή, ύψους 150.000 ευρώ κατά τoυ δικτύου Reporters United για το δημοσίευμά σχετικά με τις παρακολουθήσεις, στο οποίο εμπλέκεται το όνομά του με τίτλο: «Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator», κατέθεσε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, μετά την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης ζητά την ανάκληση του δημοσιεύματος και η αγωγή στρέφεται κατά των δημοσιογράφων: Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου.

Αγωγή κατά του Θανάση Κουκάκη

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατέθεσε αγωγή και κατά του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
«Ενώ το Κράτος Δικαίου πλήττεται βάναυσα με τις συνεχόμενες αποκαλύψεις για τις παράνομες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και την ανεξέλεγκτη χρήση του Predator, ο πρώην Γ.Γ. του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, θεώρησε δόκιμο, την ίδια μέρα της παραίτησης του να μου επιδώσει αγωγή.
Αίτημα του να διαγράψω αναρτήσεις μου στο twitter που αφορούν στις αποκαλύψεις των reporters_gr και Εφημερίδας των Συντακτών. Προτεραιότητα του Γρηγόρη Δημητριάδη είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι η αυτοκριτική για τους λόγους ομολογίας αποτυχίας και παραίτησης του», έγραψε ο Θανάσης Κουκάκης στο Twitter.

Τσίπρας: Ομολογία ενοχής η παραίτηση Δημητριάδη – Να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης

Για ομολογία ενοχής του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδη.
«Η παραίτηση Δημητριάδη αποτελεί ομολογία ενοχής και δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει» αναφέρει ο κ.Τσίπρας, ο οποίος καλεί τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».

ΠΑΣΟΚ για παραίτηση Δημητριάδη: Να πέσει άπλετο φως στην παγίδευση του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη

Να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, όπως και στην απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη ζητά το ΠΑΣΟΚ μετά τις παραιτήσεις του γ.γ. του πρωθυπουργού Γρ.Δημητριάδη και του επικεφαλής του ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντος.
«Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη.
Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα, που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->