Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά τις υποκλοπές, οι συνταγματολόγοι «αδειάζουν» την κυβέρνηση ως αντιθεσμική για τον εκλογικό νόμο

Μετά τις υποκλοπές, οι συνταγματολόγοι «αδειάζουν» την κυβέρνηση ως αντιθεσμική για τον εκλογικό νόμο
Κατά της κυβέρνησης οι συνταγματολόγοι για υποκλοπές και εκλογικό νόμο
Σχετικά Άρθρα

Νέο γύρο αμφισβήτησης περιμένει η κυβέρνηση από τους συνταγματολόγους της χώρας. Μετά την υπόθεση των υποκλοπών και η ρητορική ότι δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς από τις παρακολουθήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δέχτηκαν μία ομοβροντία επικρίσεων από γνωστούς συνταγματολόγους.
Τον Γιώργο Σωτηρέλη, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ξενοφώντα Κοντιάδη.
Να θυμίσουμε ότι πολλοί από τους προαναφερόμενους είχαν συνεργαστεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε διάφορους τομείς, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί Μ. Χρυσοχοίδη, ο Ξενοφώντας Κοντιάδης στο υπουργείο Εργασίας ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε προταθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μέλος της Επιτροπής Σοφών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύσσωμος ο κόσμος των συνταγματολόγων τέθηκαν κατά της κυβέρνησης για τις υποκλοπές

Παρόλα αυτά, δεν μπορούσαν παρά να επικρίνουν την αντιθεσμική ενέργεια των υποκλοπών σε πολιτικούς αρχηγούς ή βουλευτές χωρίς να συντρέχουν οι αυστηροί λόγοι εθνικής ασφάλειας. Κάποιοι μίλησαν για ένα σαθρό θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει με την υπογραφή ενός εισαγγελέα- διορισμένου από την κυβέρνηση, την παρακολούθηση πολιτικών ενώ θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον απόφαση δικαστικού συμβουλίου.

Προσωπική και πολιτική ευθύνη του Πρωθυπουργού

Άλλοι, επίσης, μίλησαν για την πολιτική και προσωπική ευθύνη που έχει ο Πρωθυπουργός για το θέμα των υποκλοπών.Εν πάσει περιπτώση, οι γνωστοί συνταγματολόγοι της χώρας τέθηκαν απέναντι από την κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα θεωρώντας τον θέμα των υποκλοπών πραγματική θεσμική εκτροπή. Δεν κόπασαν οι φωνές για τις υποκλοπές και τώρα η κυβέρνηση προβαίνει σε άλλη μία αντιθεσμική πράξη. Στην αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας, ενώ το 2020 έχει ήδη ψηφιστεί νέος νόμος.  

Νέα παρέμβαση Κοντιάδη

Ήδη ο Ξενοφώντας Κοντιάδης, βλέποντας τη συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη που προσπαθούσε να δικαιολογήσει την αλλαγή του νόμου επειδή δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτοδυναμία και άρα κυβερνησιμότητα διερωτήθηκε τα εξής:
Ότι ανάλογα με το «κλίμα» τροποποιείται ο εκλογικός νόμος; Η κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο σχετικά πρόσφατα, το 2020, επαναφέροντας το μπόνους για το πρώτο κόμμα προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα. Αν τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 37% που απαιτείται για την αυτοδυναμία δεν είναι εφικτό για το κυβερνών κόμμα ή ότι οι κυβερνητικές συνεργασίες δεν είναι αυτές που θα προσδοκούσε, αποτελεί θεσμική συμπεριφορά να προχωρήσει σε νέα αλλαγή του νόμου;

Ετοιμοι οι συνταγματολόγοι να επικρίνουν ξανά τη κυβέρνηση

Την καιροσκοπική και αντιθεσμική προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου, θα την στηλιτεύσουν και άλλοι συνταγματολόγοι και αυτό αποτελεί ένα φόβητρο για την κυβέρνηση που θα χαρακτηριστεί «αντιθεσμική».  Η κυβέρνηση επειδή το τρίτο κόμμα (ΠΑΣΟΚ) λέει ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί της (όταν μάλιστα η κυβέρνηση έχει παρακολουθήσει τον αρχηγό της), θεωρεί ότι διακυβεύεται η σταθερότητα στη χώρα.

Ο Μητσοτάκης θέλει ξανά πρωθυπουργία

Στη παραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει όπωσδήποτε να είναι εκ νέου Πρωθυπουργός, αλλιώς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα σχήμα με ένα πολιτικό ευρείας αποδοχής ή έναν εξωκοινοβουλευτικό Πρωθυπουργό.
Όπως στην Ευρώπη που κυριαρχούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας…

Μαξιμιλιανός

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης