Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αδύνατο να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική της Τουρκίας

Μητσοτάκης: Αδύνατο να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική της Τουρκίας
Ουδέποτε η Ελλάδα προκαλεί, οι ηγέτες αντιλήφθηκαν ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους είπε ο κ.Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως είναι αδύνατο να υπάρξει εκτόνωση στην ελληνοτουρκική κρίση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική από την Τουρκία διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα.
«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται.
Είχα την ευκαιρία ενώπιων των ηγετών να επαναλάβω αυτά που είπα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία θέτει ακόμα και ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών» υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «είναι αδύνατο να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική».

Δεν κλείνουμε την πόρτα του διαλόγου

Ερωτηθείς για την χθεσινή στάση του Τούρκου Προέδρου Rejep Tayip Erdogan και τα όσα διημείφθησαν στο δείπνο των ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά, όμως, πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται»
«Είχα την ευκαιρία ενώπιον των 43 ηγετών που βρέθηκαν σε αυτή την πρώτη σύναξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Ότι δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή η οποία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.
Κι ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μία εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική.
Δηλώνω, όμως, για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή η οποία κλείνει την πόρτα του διαλόγου.
Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία μέσα από αυτόν τον διάλογο, ο οποίος έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες, να αντιληφθούν και ενδεχομένως συνάδελφοί μου οι οποίοι δεν έχουν βαθιά γνώση των ζητημάτων αυτών, ποιός είναι αυτός ο οποίος προκαλεί, ποιός είναι αυτός ο οποίος υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα η οποία με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς ποτέ, όμως, να κλείνει την πόρτα του διαλόγου.
Επαναλαμβάνουμε: κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση.
Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου» επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Να σταματήσει την εργαλειοποίηση των μεταναστών

Αναφερόμενος στα πολύνεκρα ναυάγια στη Λέσβο και στα Κύθηρα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλοι διαπίστωσαν ότι «οι ελληνικές αρχές έσπευσαν να διασώσουν τους ανθρώπους που ξεκίνησαν χωρίς καν σωσίβια από την Τουρκία».
«Για ακόμα μια φορά θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για αυτά τα οποία έγιναν εχθές σε δύο ναυάγια στη Λέσβο και έξω από τα Κύθηρα.
Νομίζω ότι όλοι διαπίστωσαν ότι με αυτοθυσία το Ελληνικό Λιμενικό, η ακτοφυλακή, αλλά και όλες οι άλλες κρατικές υπηρεσίες, έσπευσαν να σώσουν κατατρεγμένους ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς μπήκαν σε βάρκες χωρίς σωσίβια και απέπλευσαν από τις τουρκικές ακτές μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού.
Καλώ ακόμα μια φορά την Τουρκία, να συνεργαστεί με την Ελλάδα έτσι ώστε να εξαλείψουμε μια και καλή αυτά τα δίκτυα, τα άθλια δίκτυα των διακινητών κατατρεγμένων ανθρώπων.
Να μην χάνονται άλλες ζωές αχρείαστα στο Αιγαίο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία εφόσον το θέλει, το έχει αποδείξει εξάλλου, μπορεί να κάνει περισσότερα ώστε να περιορίσει το πρόβλημα, το οποίο γεννάται στη ρίζα του και αυτό έγκειται στις βάρκες οι οποίες φεύγουν από τις τουρκικές ακτές.
Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει αυτό το οποίο κάνει πιστεύω με αποτελεσματικότητα και με ανθρωπιά, τα τελευταία τρία χρόνια: να υπερασπίζεται τα σύνορά της - ταυτόχρονα όμως να προστρέχει και να σώζει κάθε άνθρωπο ο οποίος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ώριμες οι συνθήκες για μια λύση στην ενεργειακή κρίση

Επιπλέον, ο κ.Μητσοτάκης είπε σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μία παρέμβαση ώστε να μειωθεί το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκειμένου τα κράτη να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
«Στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Πράγα, θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο κρίσιμο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί όλους τους τελευταίους μήνες.
Αναφέρομαι στις εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας - και ειδικά του φυσικού αερίου - ως αποτέλεσμα της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της απόπειρας της Ρωσίας να εργαλειοποιήσει τις πηγές ενέργειες εις βάρος της Ευρώπης.
Πιστεύω, ότι οι συνθήκες έχουν πια πλήρως ωριμάσει ώστε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις για μια δραστική παρέμβαση στην αγορά του φυσικού αερίου.
Όλοι πια αντιλαμβάνονται αυτό το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση ισχυριζόταν εδώ και αρκετούς μήνες: ότι η αγορά του φυσικού αερίου πρακτικά δεν λειτουργεί, ότι χρειάζεται μια δραστική παρέμβαση για να μειώσουμε το κόστος του φυσικού αερίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνουμε τις εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτιμώ ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται πια σε αυτή την κατεύθυνση και θα αναμένουμε τις οριστικές της προτάσεις για λήψη αποφάσεων, στο δικό μας επίπεδο, σε λίγες εβδομάδες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες» είπε ο πρωθυπουργός.

Το πηγαδάκι με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Εν τω μεταξύ, ο δημοσιογράφος Georg von Harrach κατέγραψε τη συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους και την ανέβασε στο twitter.
«Σηκώθηκα και είπα στον Erdogan πως ότι είναι να ειπωθεί, θα ειπωθεί κατά πρόσωπο», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο