Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προβλέπουν... 35% στην ΝΔ, ο παράγοντας Κασιδιάρης, η ζημιά σε ΠΑΣΟΚ, ο ενισχυμένος Βαρουφάκης και το γαλάζιο Επικρατείας

Προβλέπουν... 35% στην ΝΔ, ο παράγοντας Κασιδιάρης, η ζημιά σε ΠΑΣΟΚ, ο ενισχυμένος Βαρουφάκης και το γαλάζιο Επικρατείας
Ο αμερικάνος σύμβουλος Stan Greenberg φτάνει στο σημείο να θεωρεί ότι η ΝΔ μπορεί εύκολα με την αναγωγή και επί των εγκύρων και επί των αναποφάσιστων να έχει ένα ποσοστό της τάξης του 35%.
Tα τελευταία δεδομένα των δημοσκοπήσεων σταθμίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου που δείχνουν ότι τα ποσοστά της κυβερνώσας παράταξης επανέρχονται κατά 4/5 των ποσοστών που είχε η ΝΔ προ του δυστυχήματος των Τεμπών.

H άποψη του Greenberg για το ποσοστό

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η αύξηση των ποσοστών προέρχεται από υπερίσχυση του προφίλ του Πρωθυπουργού αλλά και των θετικών οικονομικών συγκυριών για την Ελλάδα.
Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού όπως ο αμερικάνος σύμβουλος Stan Greenberg φτάνει στο σημείο να θεωρεί ότι η ΝΔ μπορεί εύκολα με την αναγωγή και επί των εγκύρων και επί των αναποφάσιστων να έχει ένα ποσοστό της τάξης του 35%.
Είναι ένα ποσοστό που όπως εκτιμούν πολλοί είναι ένα σοβαρό πρόκριμα για την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.
Όμως μέχρι τότε θα πρέπει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι...
Το προεκλογικό και μετεκλογικό τοπίο θα κριθεί από το τι θα πράξει ο Άρειος Πάγος με το κόμμα Κασιδιάρη «Έλληνες» και με το εάν κοπεί, αν θα δώσει γραμμή σε άλλο κομματικό σχηματισμό. Όλα θα κριθούν στις 5 Μαίου 2023. 

Η εκτίμηση για το ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ και οι προσωπικές στρατηγικές

Την ίδια στιγμή, βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια ποσοστά ενώ το ΠΑΣΟΚ μειώνει την επίδραση του στους ψηφοφόρους ενώ αυξανόμενος βαίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Τελικά, το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων δεν έκανε καλό στο ΠΑΣΟΚ.
Θεωρείται, μάλιστα, ότι δεν ήταν τόσο ευνοϊκό ούτε για την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αφού κανονικά η γραμμή Τσίπρα μιλούσε για προοδευτική κυβέρνηση μόνο με ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα ενώ κάποια στελέχη (Τσακαλώτος, Δραγασάκης κ.α) άρχισαν να μιλάνε για κυβέρνηση μειοψηφίας.
Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, βλέπουν προσωπικές στρατηγικές γύρω από τις δηλώσεις αυτές. Η υπόθεση Γεωργούλη δεν φαίνεται να κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ ένεκα της γρήγορης αντίδρασης και διαγραφής του ευρωβουλευτή από το κόμμα.

Έκανε κακό το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων στο ΠΑΣΟΚ

Επίσης, στο ΠΑΣΟΚ εν τέλει δεν έκανε καλό η συζήτηση για σοσιαλιστική – προοδευτική διακυβέρνηση με τη συμμετοχή Βαρουφάκη. Αυτομάτως το ΠΑΣΟΚ μπήκε στο ίδιο καλάθι με τον πρόεδρο του ΜΕΡΑ25 που υπερασπίστηκε τα περί δραχμής, κλείσιμο τραπεζών και σχεδίου πληρωμών Δήμητρα. Δεν είναι τυχαίο που στις τελευταίες του συγκεντρώσεις ο Πρωθυπουργός κάνει ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας μηνύματα στους κεντρώους ψηφοφόρους που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται την περίπτωση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ- ΜΕΡΑ25.

Ενισχυμένος ο Βαρουφάκης στο αντισυστημικό πεδίο

Στον μόνο που έκανε καλό η στρατηγική του ήταν στον ίδιο τον Βαρουφάκη.
Μετά τα Τέμπη και από την στιγμή που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στα Εξάρχεια οι μετοχές του έχουν ανέβει.
Είναι σίγουρο ότι θα μπει στην Βουλή ενώ οι αναφορές του για κλείσιμο τραπεζών και δραχμή ενεργοποίησε μερίδα του αντισυστημικού και ευρωσκεπτικιστικού μετώπου υπέρ του.
Και εικάζουμε ότι μπορεί να «τραβήξει» πάνω του και ψηφοφόρους που ήταν προορισμένοι να ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη, τη δεξιά έκφανση της αντισυστημικής ψήφου.

Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ στις 26/4


Το επόμενο διάστημα, συγκεκριμένα την Τετάρτη, θα έχουμε στον Ελληνικό Κόσμο την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία.
Εκεί θα υπάρχει ξεχωριστό section για τις οικονομικές εξαγγελίες στις οποίες θα περιλαμβάνονται νέες μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το πρόγραμμα περιοδειών του Πρωθυπουργού


Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Λιβαδιά, Θήβα ενώ την Τετάρτη θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της ΝΔ.
Την Πέμπτη. Την Πέμπτη θα βρεθεί στο φόρουμ των Δελφών και θα δώσει συνέντευξη στον Peter Spiegel των Financial Times.
Την Παρασκευή θα περιοδεύσει σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο και την ίδια μέρα θα έχουμε την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο κρατείται ως τώρα επτασφάγιστο μυστικό.

Την Παρασκευή 28/4 το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – Τα ονόματα που παίζουν


Oι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε ότι θα προτείνει 2 γυναίκες στις πρώτες θέσεις.
Η μία από αυτές θα είναι η Μίνα Γκάγκα.
Για το άλλο όνομα παίζονται πολλά.
Το όνομα της Μαρίας Ευθυμίου, της Σοφίας Μπεκατώρου και της Ματίνας Παγώνη ακούγονται πολλά.
Ένα πρόσωπο θα μπει στη θέση του βουλευτών από τον απόδημο ελληνισμό – ακούγεται για τον Έντι Ζεμενίδη.
Παράλληλα, μία θέση είναι «πιασμένη» από τον Θεόδωρο Σκυλακάκη και για την Πέμπτη θέση παίζονται πολλά- έχει ακουστεί και το όνομα του στενού, πλέον, συνεργάτη του Πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου αλλά και του Χρήστου Στυλιανίδη.

Επενδυτική βαθμίδα σίγουρα μετά τις δεύτερες εκλογές


Όσον αφορά για την επενδυτική βαθμίδα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε στο ΒΝ ότι αυτή θα έρθει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο με τις αξιολογήσεις είτε της DBRS είτε της Standars & Poors.
Έκλεισε το σενάριο για επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι και ο οίκος Fitch στις 9 Ιουνίου θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές και όχι να τη βάλει σε επενδυτική βαθμίδα, όπως πίστεψαν πολλοί.
Θα ήταν δεοντολογικά μη αποδεκτό, τονίζει, σε προεκλογική περίοδο να δίνονται τέτοιες αναβαθμίσεις.
Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει κυβέρνηση είτε μονοκομματική είτε συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης