Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο εθνικό κοινό στοχεύει ο Μητσοτάκης ενώ ο Τσίπρας αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις – Το παράδειγμα Εrdogan-Χριστοδουλίδη

Στο εθνικό κοινό στοχεύει ο Μητσοτάκης ενώ ο Τσίπρας αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις – Το παράδειγμα Εrdogan-Χριστοδουλίδη
Η επίκληση της αστάθειας που θα φέρει μία τρικομματική κυβέρνηση με ανοχή από το ΚΚΕ, είναι τρόπος προσέλκυσης και άλλων αναποφάσιστων ψηφοφόρων
Στα εθνικά κοινά στόχευσε στη χθεσινή του ανοικτή συγκέντρωση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε μία αποστροφή του λόγου του ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να συσχετίσει την Τουρκία και την Αλβανία με την κυβέρνηση μειοψηφίας.
Δηλαδή να υπάρχει ο κίνδυνος μιας κρίσης με την Τουρκία και την Αλβανία και στο τιμόνι της χώρας να υπάρχει μία κυβέρνηση μειοψηφίας από 3 κόμματα με ξεκάθαρες διαφορές (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ25) και ανοχή από το ΚΚΕ.
Άλλωστε, για την κυβέρνηση η Τουρκία μετεκλογικά είναι ένα δύσκολο παζλ, ούτως ή άλλως ενώ η διπλωματική κρίση με την Αλβανία επ’ αφορμή της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη δεν θα αποφευχθεί.
Ήδη η αντιπολίτευση ζητάει νέες εκλογές αφού ο κ. Μπελέρη παραμένει στη φυλακή.

Πολλαπλή επίκληση της κυβέρνησης ηττημένων

Η επίκληση της αστάθειας που θα φέρει μία τρικομματική κυβέρνηση με ανοχή από το ΚΚΕ, είναι τρόπος προσέλκυσης και άλλων αναποφάσιστων ψηφοφόρων που ενώ δεν είναι η πρώτη επιλογή τους η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση αστάθεια, ακυβερνησία και πολιτικές τύπου παράλληλα συστήματα πληρωμών και αύξηση φορολογίας ή άνοιγμα των συνόρων και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική.
Γι’ αυτό το λόγο, οι αναποφάσιστοι πηγαίνουν στα δύο συστημικά κόμματα και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυξάνεται η συσπείρωσή τους και ενισχύεται ο δικομματισμός.

Oι αναποφάσιστοι

Στον ΣΥΡΙΖΑ, τα επιτελικά στελέχη μιλούν ξεκάθαρα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Θεωρούν δηλαδή ότι η διαφορά δεν είναι αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι είναι μικρότερη και το πραγματικό τους κοινό υποεκπροσωπείται στις μετρήσεις. Επίσης, θεωρούν ότι οι αναποφάσιστοι στην πλειονότητά τους θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν τους είχε πείσει 4 χρόνια τώρα ο «Μητσοτάκης, θα είχαν ήδη πάει».

Το παράδειγμα Erdogan

Επίσης, κορυφαία στελέχη αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επικαλούνται δύο παραδείγματα που οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω δραματικά. Πρόσφατα στην Τουρκία, την τελευταία εβδομάδα, όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πρώτο τον Kilicdaroglu και δεύτερο τον Erdogan και τελικά ο πρώτος γύρος έβγαλε πρώτο τον Erdogan με διαφορά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες. Και το πιο πιθανόν είναι να είναι και νικητής των εκλογών για την προεδρία στον δεύτερο γύρο.

Το παράδειγμα Χριστοδουλίδη

Άλλο ένα παράδειγμα, είναι η Κύπρος. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πρώτο τον Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την διάρκεια της προεκλογικής μάχης. Και τελικά πρώτος βγήκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και εν τέλει έγινε ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένας από τους λόγους που έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο είναι ότι υπήρχε μία σιωπηρή πλειοψηφία που δεν έλεγε τι θα ψηφίσει και στα δείγματα των μετρήσεων υπερτερούσαν οι ψηφοφόροι Νεοφύτου.
Μπορεί να γίνει κάτι κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Οι δημοσκόποι σύμφωνα με πληροφορίες πρωτογενώς βρίσκουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πιο χαμηλά και τον σταθμίζουν παραπάνω διότι φοβούνται μη πέσουν έξω τελείως όπως το 2015 που έβρισκαν πιο πάνω τη ΝΔ του Σαμαρά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλές μονάδες μπροστά.

Μύλος στα δεξιά της ΝΔ

Το σημερινό πολιτικό τοπίο δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα πριν τις εκλογές.
Λίγο πριν τις εκλογές η αντισυστημική ψήφος και η ανόθευτη δεξιά ψήφος είχε διοχετευτεί στο κόμμα Κασιδιάρη που έπαιρνε ακόμα και 5% με αναγωγή. Από την στιγμή που κόπηκε από τον Άρειο Πάγο, οι ψηφοφόροι μπερδεύτηκαν.
Ο Κασιδιάρης δεν έδωσε γραμμή όπως ήλπιζαν γιατί ελπίζει ότι θα μπορέσει να μπει στις δεύτερες εκλογές.
Κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να τιμωρήσουν την ΝΔ και θα πάνε ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι θα στραφούν σε άλλα αντισυστημικά κόμματα. Ξαφνικά είδαμε να παίρνει ποσοστά το δεξιό κόμμα ΝΙΚΗ το οποίο στηρίζει φανατικά η εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα». Το ΕΑΝ πλέον δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ενώ άλλα κόμματα όπως η Εθνική Δημιουργία παραμένουν στάσιμα πολύ κάτω από το στόχο του 3%.

Αύξηση ποσοστών στην ακροαριστερά

Την ίδια ώρα, όμως, ψήφοι πάνε και στα αριστερά. Ξαφνικά παίρνει ποσοστά η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ενώ ενισχύονται τα ποσοστά του Βαρουφάκη. Επίσης, η Ελληνική Λύση που οι δημοσκοπήσεις την έβρισκαν κοντά στο 5 ξαφνικά οι δημοσκοπήσεις την βρίσκουν να παλεύει να μπει στην Βουλή. Και πλέον υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο στις δεύτερες εκλογές να μείνει απέξω. Όλο το πολιτικό τοπίο, πέραν το δικομματισμού είναι ρευστό. Το ΚΚΕ ενισχύεται αλλά το ΠΑΣΟΚ παραμένει στάσιμο και δεν ξέρει κανείς σε ποιο ποσοστό θα κάτσει. Ενώ υπάρχει ακόμα μία γκρίζα ζώνη γύρω στο 8%.

Δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα

Υπό αυτό το πλαίσιο είναι πολύ δύσκολο να σταθμίσεις τα ποσοστά των κομμάτων, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν την πραγματική εκλογική δύναμη των κομμάτων. Είναι τέτοιες όμως που να διακυβεύεται η πρωτιά;

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης