Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άλυτος γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στις 23/5 – Tα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ παραμένουν στάσιμα, ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται

Άλυτος γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στις 23/5 – Tα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ παραμένουν στάσιμα, ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται
Η ΝΔ αναμένει ποσοστό άνω του 35% και πιστεύει σε αυτοδυναμία με 5κομματική βουλή
Το συνεχές κάλεσμα Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έχει εκνευρίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Οι συνεχείς αναφορές του Πρωθυπουργού ανάμεσα σε καλό και σε κακό ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να δημιουργήσουν εσωστρέφεια μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη ανάμεσα σε στελέχη που συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και σε νέα στελέχη που στηρίζουν τον κ. Ανδρουλάκη.
Παράλληλα, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ παραμένουν στάσιμα, ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται και πλέον κλειδί για τις εξελίξεις μετά τις εκλογές είναι τα πραγματικά ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα

Τα Τέμπη δεν συμφέρουν την κυβέρνηση

Συγχρόνως, στο πόλεμο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν εχθές τα θύματα των Τεμπών με τον κ. Τσίπρα να θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός τούς πρόσβαλε λέγοντας ότι «εργαλειοποιείται η τραγωδία». Η μήνυση συγγενών των θυμάτων στρέφεται κατά διοικήσεων του ΟΣΕ, της Hellenic Train, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αλλά και κατά πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός, ο πρώην και ο νυν υπουργός Μεταφορών, οι υπουργοί Μεταφορών των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων. Η ιστορία των Τεμπών δεν είναι μία θεματική που η ΝΔ θα ήθελε να ανοίξει πριν τις εκλογές, γιατί θα φέρει μνήμες του δυστυχήματος και την κρατικής ανεπάρκειας.

Τα πράγματα έχουν ως εξής 5 μέρες πριν τις εκλογές:

Η ΝΔ αναμένει ποσοστό άνω του 35% και πιστεύει σε αυτοδυναμία με 5κομματική βουλή

Η ΝΔ προσδοκά να έχει ένα μεγάλο ποσοστό, πάνω από 35% το οποίο σε συνδυασμό με την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αμφισβητηθεί ο Πρωθυπουργός ούτε όμως και η πολιτική κυριαρχία του κόμματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή την Δευτέρα 22 Μαΐου και λογικά θα την παραδώσει χωρίς να έχει κάποιο τετ α τετ με πολιτικό αρχηγό.
Δεν πιστεύει στην απλή αναλογική. Με ποσοστό άνω του 35% στις πρώτες, εύκολα θα φτάσει στο 38% που φαινομενικά χρειάζεται για την αυτοδυναμία.
Ένα άλλο στοιχείο παραθέτουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη του Μαξίμου είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετά τις δεύτερες εκλογές να έχουμε πεντακομματική Βουλή και να μείνει, δηλαδή, έξω η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου.
Το σενάριο το έχουν δει σε πολλά μοντέλα μετρήσεων που γίνονται. Οπότε ο πήχης αυτοδυναμίας μπορεί να κατέβει και άλλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις και ψάχνει τρόπο να ξεκλειδώσει κυβέρνηση μειοψηφίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις.
Θεωρεί ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που το βρίσκουν να υπολείπεται με πάνω από 6 μονάδες από τη ΝΔ είναι παραπλανητικές, ότι δεν μετράνε την κοινή γνώμη αλλά χειραγωγούν τη κοινή γνώμη προς το πρώτο κόμμα. Αντί των συστημικών δημοσκοπήσεων, αντιπαραβάλουν μετρήσεις από πολυεθνικές εταιρείες που βρίσκουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν σώμα με σώμα μάχη για την πρωτιά.
Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ακόμα και υπάρχουν και οι νέοι, δύο μεταβλητές που μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στην συνεννόηση μετά τις εκλογές με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς με σκοπό να έχουμε μία κυβέρνηση ή ειδικού σκοπού ή κυβέρνηση μειοψηφίας.
Γι’ αυτό θα κάνει προσωπικές συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πλην Μητσοτάκη και Βελόπουλο και είναι διατεθειμένος ακόμα και για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί ανάλογα με το ποσοστό του στις 22 Μαίου

Το ΠΑΣΟΚ εάν έχει ένα ποσοστό πάνω από 10%, ένα ισχυρό διψήφιο νούμερο, τότε θα διαχειριστεί τη 3η κυβερνητική εντολή με σκοπό να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με δική του σκληρή ατζέντα.
Στα σχέδια Ανδρουλάκη, πλέον, δεν είναι ο Κ. Μητσοτάκης μετά την εμφανή πρόθεση της ΝΔ να προσελκύσει ψηφοφόρους του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας που απλά θέλει να φεύγει ο Κ. Μητσοτάκης από το Μαξίμου, θα συμφωνήσει.
Αν όμως, δεν πάρει ένα ποσοστό διψήφιο τότε, θα έχει περάσει το μήνυμα ότι «πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση» για άλλα 4 χρόνια για να δυναμώσει και άλλο ως ΠΑΣΟΚ.

Απρόβλεπτος Βαρουφάκης

Ο δε Βαρουφάκης είναι απρόβλεπτος.
Από την μία ήταν υπέρ μιας προγραμματικής σύγκλισης, από την άλλη επέκρινε με σκληρούς χαρακτηρισμούς τον Α.Τσίπρα για όσα «διαστρεβλωτικά είπε για το σχέδιο Δήμητρα».
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ- ΜΕΡΑ25 δύσκολα θα μπορούν να πιάσουν 151 βουλευτές αλλά μαθηματικά μπορεί να γίνει.
Το πόσο βραχύβιο θα είναι το σχήμα, θα φανεί.

Τι δείχνουν 4 πρόσφατες δημοσκοπήσεις;

Η εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, της Metron Analysis για το MEGA, της GPO για τα «Παραπολιτικά», της RASS για το Action 24 και της Opinion Poll για το «The TOC», διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 30,8% – 40,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 24,1% – 33%
ΠΑΣΟΚ: 8,2% – 11,9%
ΚΚΕ: 5,1% – 8,3%
Ελληνική Λύση: 2,5% – 4,9%
Μέρα25: 2,4% – 4,8%
Η τάση που φαίνεται να παγιώνεται, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, είναι η ακόλουθη:

Διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: 6,7% – 7,5%
Άθροισμα ποσοστών ΝΔ + ΠΑΣΟΚ: 39% – 52,4%
Άθροισμα ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ + ΠΑΣΟΚ: 32,3% – 44,9%
Στις δημοσκοπήσεις, αυτό που φαίνεται επίσης είναι ότι οι αναποφάσιστοι έχουν μειωθεί από 9,4% έως 10,4% ανάλογα τη μέτρηση. Υψηλό το ποσοστό σε κάθε περίπτωση.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης