Τελευταία Νέα
Πολιτική

FT: Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε και έχει σχέδιο - H απήχηση του στους νέους

FT: Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε και έχει σχέδιο - H απήχηση του στους νέους
Oι Financial Times επισημαίνουν την απήχηση του Γιάνη Βαρουφάκη στους νέους ψηφοφόρους
Σχετικά Άρθρα
Στον ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου εστιάζει δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε - και έχει σχέδιο».
Όπως σχολιάζει η αρθρογράφος, ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο «οκτώ χρόνια μετά την ταραχώδη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών της χώρας που τον έκανε παγκόσμια διασημότητα». Εξάλλου, η καθιέρωση της απλής αναλογικής σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσωπο-κλειδί για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού.

Η… μπλόφα με τους δανειστές της Ελλάδας

Οι Financial Times κάνουν μια μικρή ιστορική αναδρομή στη θητεία του κ. Βαρουφάκη ως υπουργός Οικονομικών. «Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών του στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών το 2015, ο Βαρουφάκης επέμενε να μπλοφάρει με τους πιστωτές της Ελλάδας, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι θα διακινδύνευε τη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία στον κόσμο και την έξοδο από το ευρώ. Τελικά, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού ο τότε αριστερός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μέχρι πρότινος φλογερή ρητορική του και να εισαγάγει σκληρές μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Απήχηση στους νέους

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στην απήχηση του Γιάνη Βαρουφάκη στους νέους. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προσελκύει αυξανόμενη υποστήριξη, ιδίως μεταξύ των νέων ψηφοφόρων οι οποίοι κατηγορούν και τα δύο κύρια κόμματα για την άθλια κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών και των υποδομών. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους νωρίτερα φέτος μετά από ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι» επισημαίνεται.
Μάλιστα, σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος τονίζεται πως «αν και η Ελλάδα έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της τα οικονομικά δεινά της τελευταίας δεκαετίας, η απήχηση του πολιτικού ριζοσπαστισμού του είδους που εκπροσωπεί ο Βαρουφάκης παραμένει - ιδίως μεταξύ των νέων. Και αυτό είναι κάτι που η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει».

Το σχέδιο «Δήμητρα»

Η «Δήμητρα» είναι η νέα ριζοσπαστική πρόταση του Βαρουφάκη για την ελληνική οικονομία. Πήρε το όνομα της από την αρχαία θεά της συγκομιδής και της γονιμότητας, ενώ το σχέδιο θα επιτρέψει στους Έλληνες να πραγματοποιούν πληρωμές εκτός τραπεζικού συστήματος χωρίς να χρεώνονται βαριές χρεώσεις.
Ο Βαρουφάκης επιμένει ότι η Δήμητρα δεν είναι ένα εναλλακτικό νόμισμα, αλλά μάλλον μια εναλλακτική πλατφόρμα για συναλλαγές. Ο λόγος για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού δεν θα ήταν μόνο η αποφυγή τραπεζικών τελών, αλλά και η ύπαρξη ενός άλλου διαθέσιμου εργαλείου σε περίπτωση που ποτέ επανέλθουν τα capital controls.
«Αν και, εκ πρώτης όψεως, το σχέδιο αυτό φαίνεται ελκυστικό, λείπουν οι λειτουργικές λεπτομέρειες που είναι κρίσιμες για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του συστήματος», λέει ο Μιχάλης Νικολέτος, οικονομολόγος και ιδρυτής της DeFi Advisors. «Ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες» συμπληρώνει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης