Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές άμεσα στις 25/6 και άνετη αυτοδυναμία ΝΔ – Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση του Μητσοτάκη

Εκλογές άμεσα στις 25/6 και άνετη αυτοδυναμία ΝΔ – Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση του Μητσοτάκη
Ο Κ. Μητσοτάκης σήμερα θα πάρει την κυβερνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου και θα κάνει 2 τηλέφωνα, στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Ανδρουλάκη
Σχετικά Άρθρα
Οι χθεσινές εκλογές δημιουργούν ένα νέο πολιτικό τοπίο στην χώρα.
Τα μηνύματα της κάλπης είναι τα εξής:
Η Νέα Δημοκρατία εκτός από νικητής των εκλογών είναι ο κυριότερος βραχίονας του πολιτικού συστήματος για τα επόμενα 4 χρόνια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικά κυρίαρχος χωρίς να μπορεί να τον αμφισβητήσει κανείς.
Ο Κ. Μητσοτάκης σήμερα θα πάρει την κυβερνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου και θα κάνει 2 τηλέφωνα, στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Ανδρουλάκη, τυπικά απλά για να τους πει ότι θα πάει σε δεύτερες εκλογές για να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Δεν επιθυμεί να σχηματίσει καμία κυβέρνηση συνεργασίας και αυτό δεν το θέλει πλέον ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης που μπορεί να ανεβάσει και άλλο τα ποσοστά του.

Κέρδισε τα κάστρα της Κεντροαριστεράς η ΝΔ

H Νέα Δημοκρατία κέρδισε κατά κράτος σε όλες τις περιφέρειες πλην της Ροδόπης όπου θα αποτελέσει αντικείμενο πως κινήθηκε η μουσουλμανική ψήφος στην περιοχή και γιατί στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κυβερνών κόμμα κέρδισε παραδοσιακά κάστρα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Κέρδισε καταρχάς όλη την Κρήτη που δεν έχει γίνει ποτέ ιστορικά, κέρδισε την Αχαΐα όπου κάποτε χώλαινε, κέρδισε και τη Β Πειραιά και το Δυτικό Τομέα Αθήνας.
Κέρδισε δηλαδή τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Σημαίνει ότι τα λαϊκά στρώματα, παρά τα προβλήματα όπως π.χ ακρίβεια, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και πίστεψαν το πρόγραμμα της ΝΔ.
Ουσιαστικά κέρδισε πόντους στην Κεντροαριστερά.
Η ΝΔ με αυτούς τους όρους θα πετύχει άλλη μία νίκη στις 25/6 και αν έχουμε πεντακομματική βουλή θα αποκτήσει άνετη αυτοδυναμία με πάνω από 165+ βουλευτές.

Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μετά τον Τσίπρα ποιος;

Για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τέλος εποχής στην κυριαρχία του στην Κεντροαριστερά. Στον ΣΥΡΙΖΑ διάβασαν λάθος τα μηνύματα της κοινωνίας.
Δεν άλλαξαν από το 2019, δεν δημιούργησαν δυνατό πόλο αντιπολίτευσης, δεν εξέφρασαν τους πολλούς αλλά μερίδα της Αριστεράς.
Οι πολίτες αποδοκίμασαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.
Αντιτάχθηκαν στο «ΝΔ παιδεραστές», δεν πίστεψαν τις θεωρίες συνομωσίας για τις υποκλοπές, δεν έχαψαν το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη.
Την μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο Αλέξης Τσίπρας, αποτελεί πλέον μία προσωπικότητα αρχαία για την πολιτική σκηνή που δεν μπορεί να εμπνεύσει.
Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει και κάποιος άλλος να αναλάβει το κόμμα και να του αυξήσει τα ποσοστά.
Μοιραία ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται θα χάνει δυνάμεις συνεχώς. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κάποτε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα αρχίσουν να γυρνάνε στο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση του Μητσοτάκη

Το ΠΑΣΟΚ είναι από τους νικητές της εκλογικής μάχης αλλά αυτό σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ πήρε περίπου 3 μονάδες παραπάνω από το ποσοστό που πήρε το 2019. Θα περίμενε κανείς ότι τη πτώση με 12 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ θα την επωφελούταν το ΠΑΣΟΚ και θα έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό αλλά αυτό δεν έγινε.
Καλά τα πανηγύρια αλλά να δούμε και την πραγματικότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δυνατός ακόμα και σίγουρα θα έχουμε ντέρμπι το επόμενο διάστημα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα παίξει την αξιωματική αντιπολίτευση στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.
Το κρίσιμο ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ είναι οι δεύτερες εκλογές.
Αν καταφέρει να κρατήσει δυνάμεις, θα έχει μία δυνατή παρουσία παρόλο που θα έχει λιγότερους βουλευτές από αυτούς που πήρε χθες.

Διασπασμένη η Κεντροαριστερά

Η Κεντροαριστερά είναι πολυδιασπασμένη.
Η πτώση του Γιάνη Βαρουφάκη και η άνοδος της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Η άνοδος του ΚΚΕ επίσης.
Η διάσπαση οφείλεται στο ότι οι αριστεροί ψήφοι έφυγαν από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και μετακινήθηκαν αλλού.
Οι πιο ακραίοι πήγαν στο ΚΚΕ και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι πιο κεντρώοι πήγαν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσει έδειξαν διαρροές και από ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ, μη σας ξενίζει.
Η Κεντροαριστερά βρίσκεται, πλέον, σε διαρκή αναμόρφωση.

Ορφανή η δεξιά ψήφος

Στα μικρά κόμματα, ο Κυριάκος Βελόπουλος διασώθηκε καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ορφανή δεξιά ψήφος και η Ελληνική Λύση την προσέλκυσε. Το κόμμα ΝΙΚΗ από το πουθενά βρίσκεται πλέον κοντά στην είσοδό της στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δεξιές ψήφοι που διασπάστηκαν και δεν βρήκαν το κόμμα που τους εξέφραζε απόλυτα. Αν υπήρχε κόμμα που εκφράσει τους προβληματισμούς των δεξιών ψηφοφόρων τότε θα έχουμε 6κομματική βουλή.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης