Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τελευταία ευκαιρία… πριν την εξαφάνιση για ΣΥΡΙΖΑ - Ακόμα και ένα ριζικό restart μπορεί να μην φτάνει

Τελευταία ευκαιρία… πριν την εξαφάνιση για ΣΥΡΙΖΑ - Ακόμα και ένα ριζικό restart μπορεί να μην φτάνει
Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ανανέωση παντού θέτοντας εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια οδυνηρή ήττα στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.
Το ομολογούν τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, το παραδέχονται τα ίδια στελέχη του κόμματος, το επιβεβαιώνει το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα, το αποτυπώνουν οι έδρες που καταλαμβάνει στη Βουλή.
Ποτέ άλλοτε από τη Μεταπολίτευση και μετά, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε τόσο χαμηλό ποσοστό, όσο αυτό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου (17,84%).
Το είπε και ο πρόεδρος του, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αν και σημείωσε πως αποφεύχθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης, επισήμανε πως έκλεισε ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος για το ΣΥΡΙΖΑ.
Και είπε ότι πρέπει να γίνουν όλα εκείνα για να ανοίξει σύντομα ένας καινούριος κύκλος, θέτοντας ως ορόσημο τις ευρωεκλογές του 2024.
Σε αυτόν το νέο κύκλο ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως θα είναι παρών, θέτοντας εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος.

Ξεκαθάρισμα

Η αυτοκριτική για το τι πήγε στραβά και οι αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να επιστρέψει δυναμικά και με αξιώσεις στην πολιτική σκηνή θα απασχολήσει τα όργανα του κόμματος το επόμενο διάστημα.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο για να οριστούν και οι ημερομηνίες για τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για εσωκομματικές διαδικασίες που μάλλον δεν θα ολοκληρωθούν εντός του καλοκαιριού, με το πιθανότερο σενάριο να προβλέπει τη διενέργεια Συνεδρίου για τις οριστικές αποφάσεις από το φθινόπωρο και μετά.

Restart παντού

Όμως, βάσει των πολιτικών συσχετισμών και του ισχυρού πλήγματος που έχει δεχθεί όλος ο προοδευτικός χώρος, είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καθόλου χρόνο για μαραθώνιες συνεδριάσεις και θολές αποφάσεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανανέωση στα στελέχη του.
Πρέπει η παλιά «φουρνιά» να φύγει, να μπουν μπροστά νέα πρόσωπα με πιο φρέσκο λόγο και ιδέες.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει τι κόμμα θα είναι (θα είναι αριστερό, θα είναι κεντροαριστερό;).
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει σε ποιες κοινωνικές ομάδες απευθύνεται και να αποσαφηνίσει ποιους πολιτικούς στόχους υπηρετεί.

Σε κρίση και ο Τσίπρας

Σε αυτήν την αξιολόγηση και κρίση πρέπει να μπει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
Αν και είναι ο άνθρωπος που πήρε το ΣΥΡΙΖΑ από το 3% και τον έκανε κόμμα εξουσίας, αν και δεν φαίνεται κάποιος υποψήφιος που να έχει τη δυναμική να τον διαδεχθεί, ο κ.Τσίπρας πρέπει να τεθεί υπό την κρίση του κόμματος από τη στιγμή που μετρά διαδοχικές εκλογικές ήττες.
Το πιθανότερο είναι ο κ.Τσίπρας να παραμείνει ηγέτης του κόμματος.
Μόνο που αυτήν την φορά θα κληθεί να διασώσει το ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική εξαφάνιση.
Γνωρίζοντας πως εάν δεν τα καταφέρει, ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει άλλη ευκαιρία.

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Η επόμενη ημέρα βρίσκει αντιμέτωπο τον ΣΥΡΙΖΑ με τεράστιες δυσκολίες.
Και αυτό γιατί, και από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει στα υπαρξιακά του ερωτήματα, θα πρέπει να αρχίσει να κτίζει τη σχέση του με την κοινωνία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει μια ισχυρή νεολαία.
Ότι δεν διαθέτει ισχυρά ερείσματα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και σε σωματεία εργαζομένων.
Ότι δεν διαθέτει καν μια αποτελεσματική επικοινωνιακή ομάδα που να μπορεί να ανταποκριθεί με επαγγελματισμό στις απαιτήσεις.

Σε αναζήτηση της ... Αλλαγής

Ακόμα όμως και αν τα καταφέρει όλα αυτά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι ο προοδευτικός χώρος - αυτό αφορά και το ΠΑΣΟΚ - θα μπορέσει να ανακάμψει πολιτικά και να επανέλθει δυναμικά.
Σε μια πολιτική πραγματικότητα, όπου τα συντηρητικά - δεξιά και ακροδεξιά - κόμματα είναι σε διαρκή άνοδο με τάσεις κυριαρχίας - όπως άλλωστε συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη - οι προοδευτικές δυνάμεις θέλουν κάτι περισσότερο από μια πολιτική ανανέωση στο λόγο και στα στελέχη τους.
Θέλουν κάτι που να αντιπροσωπεύει πραγματικά το καινούριο, και την … Αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης