Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης προς Xi Jinping: H Eλλάδα να αποτελέσει γέφυρα στις σχέσεις Κίνας - Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μητσοτάκης προς Xi Jinping: H Eλλάδα να αποτελέσει γέφυρα στις σχέσεις Κίνας - Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στην ισχυρή οικονομική σχέση της Ελλάδας με την Κίνα, με έμφαση στο Λιμάνι του Πειραία, στάθηκε ο Πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping, τον Πρωθυπουργό Li Qiang και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Zhao Leji, στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν απολογισμό για όσα έχουν συμβεί μέσα στο χρονικό διάστημα των 4 χρόνων από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, στην Ελλάδα.
«Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε η Ελλάδα και η Κίνα έχουν μια ισχυρή οικονομική σχέση, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο λιμάνι του Πειραιά.
«Φυσικά, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να βελτιώσουμε και τις εμπορικές μας σχέσεις, ώστε να εισέλθουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά, να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Έκανε επίσης λόγο για τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.
«Προσβλέπω να σας καλωσορίσω και πάλι στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα έγινε επισκόπηση ολόκληρου του φάσματος των διμερών σχέσεων, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε «ισχυρές και αμοιβαία επωφελείς», ενώ συζητήθηκε η ενίσχυσή τους, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία και συγκεκριμένα στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και ιδιαίτερα των αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, καθώς και στην συνεργασία στον τουρισμό ώστε οι αφίξεις Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα να φθάσουν στα προ πανδημίας επίπεδα.
Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας της Ε.Ε. με την Κίνα και τόνισε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον η σχέση αυτή να είναι εποικοδομητική και σταθερή. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας στη σχέση αυτή.
Επανέλαβε ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική αυτονομία για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις.
Νωρίτερα, υπεγράφη συμφωνία αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας-Κίνας.
Η συμφωνία εκσυγχρονίζει το θεσμικό αεροπορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύσει τις συνδέσεις ελληνικών εταιρειών με την Κίνα και αντιστρόφως.

www.bankingnewws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης