Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έλαβε εντολή

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έλαβε εντολή
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έλαβε εντολή» ανέφερε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θ. Κοντογεώργης
Τα θέματα της εγχώριας επικαιρότητας, αλλά και το Μεσανατολικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη στον τηλεοπτικό σταθμό "Action 24".
Ξεκινώντας από το φορολογικό νομοσχέδιο, η εισαγωγική παρατήρηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, ήταν ότι «σχεδόν το 75% των φόρων προέρχονται από μισθωτούς και συνταξιούχους, και ταυτόχρονα ένας στους δυο ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει μηδενικά εισοδήματα, ενώ το 85% έχει φορολογικές καταβολές λιγότερες από του μέσου μισθωτού.
Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται αυτή η παρέμβαση».

Ενώ για το στάδιο της διαβούλευσης, ανέφερε πως κάποιες διορθώσεις μπορεί να γίνουν στο νομοσχέδιο, χωρίς να αλλάζει όμως η βασική φιλοσοφία του.
Σε μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση εν συνεχεία, κι ύστερα από τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού που «όλους μας πλήγωσαν», η κυβέρνηση έχει «ένα σαφέστατο βηματισμό», διαβεβαίωσε και συνέχισε: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έλαβε εντολή.
Τα πρώτα βήματα έγιναν στη δημόσια διοίκηση, στην υγεία, στην οικονομία τώρα, και τον Δεκέμβριο στη δημόσια παιδεία, σε σχέση με όλα αυτά που είναι γνωστά, για το άνοιγμα ουσιαστικά, και στην ιδιωτική εκπαίδευση».
Ακολούθως, στα της ακρίβειας, «θέλουμε να υπάρχει ένας σοβαρός, ρυθμιστικός και εποπτικός ρόλος του κράτους στο θέμα της ακρίβειας και τη λειτουργία της αγοράς, χωρίς να υπάρχουν στρεβλώσεις.
Προφανώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν προσφορές, εμάς μας ενδιαφέρει να χτυπήσουμε στη ρίζα τους τις παραπλανητικές πρακτικές και εκπτώσεις».
Ειδικώς για τα επιβληθέντα πρόστιμα, «8 εκατ. πρόστιμα έχουν καταλογισθεί και περίπου 6 εκατ. έχουν ήδη βεβαιωθεί στις ΔΟΥ και έχουν εισπραχθεί» - και αυτό είναι και «μία συναποδοχή από τις εταιρείες ότι κάτι δεν πήγε καλά».
Πρόστιμα που έρχονται ταυτοχρόνως με άλλες παρεμβάσεις, όπως μόνιμη μείωση της τιμής σε περισσότερα από 800 προϊόντα, καλάθι του νοικοκυριού κ.ά..

'Αλλωστε, «η αγορά φαίνεται ότι ρυθμίζεται καλύτερα, υπάρχει μια σταθεροποίηση στις διεθνείς τιμές, ελπίζουμε να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση» είπε.
Όλα τα παραπάνω «θα κουμπώσουν με τις μόνιμες παρεμβάσεις στο εισόδημα, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», επεσήμανε. Επικαλούμενος δε, τον πρωθυπουργό και τη δέσμευσή του ότι «όπου και όταν έχουμε τη δυνατότητα, θα δώσουμε κάτι παραπάνω, ειδικά σε αυτούς που έχουν μεγάλη ανάγκη, και κυρίως τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα με παιδιά», κατέληξε στην τελευταία δέσμη ενίσχυσης ευάλωτων πολιτών με 353 εκατ. ευρώ.
Ερωτηθείς για τα επικείμενα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Λονδίνο, Ντουμπάι και Βρυξέλλες, παρατήρησε εν πρώτοις ότι «ο πρωθυπουργός έχει αποκτήσει ένα διεθνές κεφάλαιο, το οποίο αντιλαμβανόμαστε με βάση και τις διεθνείς επαφές. Ήταν μπροστά σε όλες τις κρίσεις που έπληξαν την Ευρώπη» (πανδημική, ενεργειακή, Μεσανατολικό).
Στις Βρυξέλλες ειδικότερα, και στο Συμβούλιο Κορυφής, υπάρχει «μια διαδικασία που έχει να κάνει με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα καθορίσει το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον τα επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Εκεί, η ελληνική κυβέρνηση παίρνει θέση υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, «δεν κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος», υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Και, συγχρόνως, η Αθήνα διεκδικεί «συνθήκες για ανάπτυξη και επενδύσεις και, όπου μπορούμε, όπως στις αμυντικές δαπάνες, που δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τη χώρα μας - πολλές ευρωπαϊκές χώρες το θέτουν - να υπάρχει μια διαφορετική μεταχείριση».

Σε ερώτημα για τα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε πως «εδώ και αρκετούς μήνες βρισκόμαστε σε ένα νέο περιβάλλον, το οποίο προφανώς δεν το αντιμετωπίζουμε με αφέλεια.
Η κυβέρνηση είχε μια σταθερή πολιτική, και σε αυτά που συνέβαιναν στη γειτονιά μας, και σε σχέση με την Τουρκία». Συμπερασματικά, η ελληνική θέση είχε τις εξής σταθερές: «Αρχές διεθνούς δικαίου, εμείς ποτέ δεν προκαλέσαμε προβλήματα, χάραξη κόκκινης γραμμής σε αρκετά ζητήματα και επομένως συγκεκριμένη διαφορά με την Τουρκία».
Στις διερευνητικές συζητήσεις, στη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνάντηση στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, «προσερχόμαστε καλή τη πίστει αλλά και με αυτογνωσία στο τι επιδιώκουμε και τι μπορεί να γίνει.
Όλα αυτά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, να είσθε σίγουροι ότι η προεργασία που γίνεται στο εθνικό μέτωπο και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι συστηματική τα τελευταία χρόνια».
Επιπλέον «οι σύμμαχοί μας αντιλαμβάνονται το σταθεροποιητικό και παραγωγικό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τώρα στη Μέση Ανατολή».
Σε σχέση με τη θέση της 'Αγκυρας για τη Χαμάς, διαπίστωσε και εκείνος τη «διάσταση απόψεων» της Τουρκίας «με την υπόλοιπη Ευρώπη, όχι μόνο με τη χώρα μας.
Εμείς είχαμε τοποθετηθεί για τον εξτρεμισμό της Χαμάς, όπως και ότι δεν ταυτίζεται (η εν λόγω οργάνωση) με τον παλαιστινιακό λαό.
Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στη Γάζα».
Τέλος, για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε πως «ο κόσμος θέλει μια κυβέρνηση η οποία να κάνει τη δουλειά της και μια αντιπολίτευση που επίσης να κάνει τη δουλειά της, δηλαδή να παράγει προτάσεις».
Για την κυβέρνηση ειδικότερα, είπε πως «εμείς είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι σε αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν την επόμενη περίοδο. Και γρήγορα», σημείωσε με έμφαση κλείνοντας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης