Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Δυσαρέσκεια κοινωνίας αλλά και κυριαρχία ΝΔ με 38% - Σταθερά 2ο το ΠΑΣΟΚ με 14%, κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ με 12%

Δημοσκοπήσεις: Δυσαρέσκεια κοινωνίας αλλά και κυριαρχία ΝΔ με 38% - Σταθερά 2ο το ΠΑΣΟΚ με 14%, κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ με 12%
Η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη με τη ΝΔ για την ακρίβεια, τη διαφθορά και τις καταστροφές
Επιβεβαιώνεται η κυριαρχία της ΝΔ, εμπεδώνεται η δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ και επαναβεβαιώνεται η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά είναι τα τρία βασικά συμπεράσματα δύο δημοσκοπήσεων των εταιρειών Pulse και Metron Analysis που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη (21/12/2023).

Metron Analysis

Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis για το Mega, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38% έναντι 14% του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,4%, το ΚΚΕ με 10%, η Ελληνική Λύση με 7,2%, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας με 3,7%, οι Σπαρτιάτες με 3%, η Νέα Αριστερά με 2,4% και το ΜέΡΑ25 με 2,2%.
ektimisi_11.JPG

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,9% έναντι 11,4% του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,1%, το ΚΚΕ με 8,1%, η Ελληνική Λύση με 5,9%, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας με 3%, οι Σπαρτιάτες με 2,5%, η Νέα Αριστερά με 2% και το ΜέΡΑ25 με 1,8%.
prothesi_17.JPG

Καίει η ακρίβεια

Ως προς τα προβλήματα οι πολίτες εξακολουθούν να προτάσσουν τα οικονομικά, αφού η ακρίβεια και η οικονομία προηγούνται καθαρά στις αυθόρμητες απαντήσεις για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας.
pente.JPG

Αυτά αποτυπώνεται και στα ζητήματα γύρω από τα οποία υπάρχει η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές επιδόσεις.
Την πρωτιά ως προς τις αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης έχουν η εγκληματικότητα, ο πληθωρισμός, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση συναντά την αποδοχή και θετική εκτίμηση των πολιτών σε σχέση με τα πεπραγμένα της σε ζητήματα όπως η προσέλκυση τουριστών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αμυντική θωράκιση του κράτους και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

epidoseis_1.JPG


Αποδοκιμασία ΣΥΡΙΖΑ

Έχει ενδιαφέρον – και εξηγεί και την πρόθεση ψήφου – ότι παρά τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, η δυσαρέσκεια για την αντιπολίτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Η κυβέρνηση έχει 56% αρνητικές γνώμες και 38% θετικές, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 83% αρνητικές γνώμες ως αξιωματική αντιπολίτευση και μόλις 10% θετικές (με μικρή άνοδο με το ακόμη χειρότερο 8% του Νοεμμβρίου).

antip.JPG



Αντίστοιχα και τα αποτελέσματα ως προς την αποτίμηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου και πάλι ο πρωθυπουργός υπερτερεί σε αυτή τη μέτρηση.

proth.jpg
Οικονομικές δυσκολίες

Μια εικόνα των λόγων της ανησυχίας για την οικονομία, δίνουν και μια σειρά ακόμη στοιχεία της δημοσκόπησης.
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που συνδυάζει την εκτίμηση για την κατάσταση της οικονομίας με την εκτίμηση της πρόβλεψης δείχνει να βελτιώνεται.
Το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, στο -35%, όμως εμφανίζει βελτίωση εάν σκεφτούμε ότι τον Σεπτέμβριο ήταν στο -45%.

Pulse: Προβάδισμα 18,5% της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ

Στη δημοσκόπηση της PULSE, που δημοσιοποιήθηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ (21/12), Νέα Δημοκρατία και Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφουν υπεροχή έναντι των αντιπάλων τους, ενώ, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να είναι τρίτος.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% έναντι 13% του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, το ΚΚΕ με 8, 5%, η Ελληνική Λύση με 5%, Σπαρτιάτες και Νίκη με 3%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 με 2%.
pulse.JPG




Διχασμός για τα μη κρατικά ΑΕΙ

«Διχασμένη» εμφανίζεται η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει θέσει η κυβέρνηση στο δημόσιο βήμα, δηλαδή την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.
Παράλληλα, στο μεγάλο ζήτημα που κυριαρχεί για άλλη μία φορά στην επικαιρότητα και αφορά την οπαδική βία, οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων», το 47% απαντά σίγουρα / μάλλον θετικά, ενώ, το 40% απαντά σίγουρα / μάλλον αρνητικά.

Η ακρίβεια απασχολεί επτά στους δέκα πολίτες

Το «κύμα» ανατιμήσεων παραμένει το νούμερο 1 πρόβλημα για τους πολίτες, με το 69% να απαντούν «πολύ» στην ερώτηση
«πόσο σας απασχολούν η ακρίβεια και οι αυξήσεις των τιμών», ενώ, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αποτελεί τον μεγαλύτερο «βραχνά» για τον κόσμο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της PULSE.

pulse_2.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης