Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Οι μεταρρυθμίσεις μας είναι υπέρ των πολιτών και της χώρας - Συνεχίζεται μια σειρά από σημαντικές τομές που ήταν ταμπού

Μαρινάκης: Οι μεταρρυθμίσεις μας είναι υπέρ των πολιτών και της χώρας - Συνεχίζεται μια σειρά από σημαντικές τομές που ήταν ταμπού
"Η εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται μέρα-μέρα με περισσότερη αστυνόμευση, πιο σωστό τρόπο οργάνωσης, με αποτελέσματα τα οποία φαίνονται σταδιακά" ανέφερε ο Π. Μαρινάκης
"Αυτό που περιμένουμε και έχει προαναγγελθεί και φαίνεται ότι συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό είναι μια σειρά από πολύ σημαντικές τομές που -για να κάνουμε και ο καθένας τη δική του αυτοκριτική- ήταν κάποιες φορές ταμπού. Πάγωσαν για πολλά χρονιά σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Αρκεί να δει κανείς- προφανώς σε μια περίοδο πολλών προβλημάτων και εισαγόμενων κρίσεων-πόσες αλλαγές γίνονται- και ειδικά αυτούς τους μήνες- και προχωράνε. Και για την επιστολική ψήφο και για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά παραρτήματα στα πανεπιστήμια, και το οικονομικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε, και οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη που φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, και οι αλλαγές στην υγεία", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τα νομοσχέδια που δρομολογούνται για το νέο έτος και το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Μαρινάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, πρόσθεσε πως χρειάζονται περισσότερα, εξηγώντας πως "αυτό προσπαθεί να κάνει και ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση. Σε αυτή, λοιπόν, τη λογική δεν θα μας επιτρεπόταν να ζυγίζουμε πολιτικά κόστη σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Το μόνο που ζυγίζουμε είναι το όφελος των πολιτών. Δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις μας να είναι υπέρ των πολιτών και της χώρας".

Για γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών σημείωσε πως "προφανώς ακούμε με πολύ μεγάλο σεβασμό τις απόψεις όλων και τις απόψεις της Εκκλησίας, πάντα τη συντριπτική πλειοψηφία των απόψεων που βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Γιατί νομίζω, η Εκκλησία, η θρησκεία μας, όσα πιστεύουμε έχουν πρώτα διδάξει την αγάπη, το «αγαπάτε αλλήλους». Κυρίως σε αυτό το πνεύμα πρέπει να κινούμαστε όλοι. Χωρίς να είμαι εγώ αυτός που θα κάνει υποδείξεις στον οποιοδήποτε". Πρόσθεσε δε, πως "υπάρχει η Νομοθετική, η Εκτελεστική και η Δικαστική εξουσία στη χώρα με διακριτούς ρόλους. Και με βάση το πρόγραμμά της η Εκτελεστική εξουσία -εν προκειμένω ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει μια συγκεκριμένη νομοθέτηση μέσα στην τετραετία- προχωράμε για το συμφέρον της κοινωνίας. Και καμιά φορά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ρυθμίζονται, αποκαθίστανται κάποιες αδικίες για κάποιους ανθρώπους χωρίς απαραιτήτως αυτό να σημαίνει ότι μετράμε, ζυγίζουμε δημοσκοπικά κάθε μεταρρύθμιση. Αλίμονο αν πρέπει να διορθωθεί μια αδικία, αν πρέπει να λυθεί μια εκκρεμότητα και να μην το κάνει αυτό μια Κυβέρνηση γιατί μπορεί να βλέπει μια δημοσκόπηση σε ένα συγκεκριμένο θέμα"..
"Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση για το τι θα φέρουμε, τι δεν θα φέρουμε" και "επειδή δεν είναι ένα πολύ απλό θέμα, είναι ένα σύνθετο θέμα, το οποίο έχει πολλές επιμέρους εκφάνσεις, ας δούμε πρώτα, ποιο θα είναι το κείμενο της Κυβέρνησης", είπε χαρακτηριστικά.

Για τους Ποινικούς Κώδικες

Μιλώντας σχετικά, αφού σημείωσε πως στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις ως προς το νομικό σύστημα, ανέφερε ότι "δουλειά της Κυβέρνησης είναι να λύνει αυτά τα προβλήματα, γι’ αυτό και θεωρώ το πρώτο και σημαντικότερο είναι το πλέγμα των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση αυτής της παθογένειας της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο μία, δηλαδή η αναβολή. Είναι και η αλλαγή στη σύνθεση πολλών δικαστηρίων, για να γίνονται πιο γρήγορα οι υποθέσεις, με άλλη σύνθεση, όλα αυτά θα τα συζητήσουμε".
Το δεύτερο, όπως είπε, "είναι ο κανόνας, δυστυχώς, που ίσχυε πάρα πολλά χρόνια και ήρθε και το αποτελείωσε ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη κατηγορία στην οποία είχε κατά πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ την εμπιστοσύνη ήταν στους φυλακισμένους. Κέρδισε τις εκλογές μόνο στις φυλακές. Έβγαλε έναν Ποινικό Κώδικα ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 που ήταν η χαρά του εγκληματία. Μετέτρεπε πολλά κακουργήματα σε πλημμελήματα.
Αυτή η παθογένεια που περιγράφω με τα πλημμελήματα, που σχεδόν όλα οδηγούνταν σε αναστολή, νομίζω ότι έπρεπε ν’ αλλάξει. Αυτά όλα τα «καλόπαιδα», όπως τα συζητάμε, δεν κάνουν μόνο βαριά κακουργήματα, κάνουν και κάποια πλημμελήματα. Τι γίνεται, λοιπόν; Οδηγούνται στον Εισαγγελέα, την επόμενη ημέρα πηγαίνουν στο Αυτόφωρο, αναβολή, ελεύθεροι κατά κανόνα και κάποια στιγμή δικάζονται με αναστολή. Ε, δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό να συνεχίζεται να συμβαίνει. Προφανώς θα υπάρχουν κοινωφελείς εργασίες, μετατροπές".
"Το τρίτο, το οποίο είναι λιγότερο δημοφιλές, γιατί αφορά μια συγκεκριμένη κατηγορία σκληρών εγκληματιών, αλλά και αυτό είναι θέμα, είναι αυτό που λέμε «υφ’ όρον απόλυση». Δηλαδή, «έφαγε» ο άλλος 15 χρόνια, γιατί έτσι έκρινε το Δικαστήριο ―η Δικαιοσύνη αποφασίζει― και εξέτισε πάρα πολύ λιγότερα.
Ποια είναι η κρίσιμη συζήτηση; Να έρθει ο νομικός κόσμος, που είναι πολύτιμη η συνδρομή του και χωρίς τη δική του συνδρομή δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο νομοθέτημα, και να πει τις ενστάσεις του. Αλλά να δούμε όλοι μαζί το δάσος. Όχι να μην κάνουμε συζήτηση για σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά επιμέρους ζητήματα, να την κάνουμε, αλλά να αποδεχθούμε το πρόβλημα", συμπλήρωσε.

Περί εγκληματικότητας

Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι έχουν γίνει κινήσεις για να επιστρέψουν οι αστυνομικοί στα τμήματα και στους δρόμους με την αποδέσμευση από φύλαξη προσώπων.
Το δεύτερο άλλο μεγάλο πρόβλημα, κατά τον ίδιο, είναι οι κάμερες και στους δρόμους και στους αστυνομικούς και στα οχήματα.
"Ως προς τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας, και για τα οχήματα που συζητάτε και για όλα τα υπόλοιπα, να πούμε το πρόβλημα με το όνομά του. Το πρόβλημα είναι ότι για πάρα πολλά χρόνια, δυστυχώς, αντιμετωπιζόταν ένα μέρος αυτών των πρωτοβουλιών, με βάση το πολιτικό κόστος. Δηλαδή, να είμαστε αρεστοί συνολικά, να έχουμε τις μεταθέσεις που πρέπει. Χρειάζεται, λοιπόν, μια μετάβαση, γίνεται σταδιακά. Μην περιμένετε από τη μια μέρα στην άλλη να εξαφανιστεί η εγκληματικότητα. Σε κανένα Κράτος του κόσμου δεν έχει γίνει αυτό.
Η εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται μέρα-μέρα με περισσότερη αστυνόμευση, πιο σωστό τρόπο οργάνωσης, με αποτελέσματα τα οποία φαίνονται σταδιακά", πρόσθεσε.

Για  υπόθεση Μπελέρη

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Μπελέρη, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τη στάση της, η οποία είναι συγκεκριμένη.
"Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό, να γίνουν σεβαστά τα αυτονόητα δικαιώματα του Φρέντι Μπελέρη, ως νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου. Και ως προς το θέμα της ορκωμοσίας, ως προς το να αναγνωριστεί, δηλαδή, το εκλογικό αποτέλεσμα και ως προς το θέμα του τεκμηρίου αθωότητας. Γιατί έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος πρέπει να δικαστεί με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων του. Το γεγονός ότι είχαμε την απόλυτη στρεβλότητα και ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος να μην έχει ορκιστεί και αυτός ο οποίος έχει καταψηφιστεί, κατά πρωτοτυπία σε όλη την Ευρώπη , δεν υπάρχει άλλος δήμος να παραμένει αυτός που καταψηφίστηκε, αυτό ήταν η απόλυτη παραδοξότητα. Σίγουρα, λοιπόν, αν εν μέρει αρθεί αυτή η παραδοξότητα, σίγουρα είναι κάτι το οποίο καταγράφεται θετικά. Αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουμε έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν έχει ορκιστεί", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, "συνολικά η ενταξιακή πορεία μιας χώρας περνάει από τον σεβασμό των Κανόνων του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό είναι οριζόντιο. Τα όπλα της, τα συνολικά θεσμικά όπλα που έχει μια Κυβέρνηση και εκτός συνόρων, εν προκειμένω, τα χρησιμοποιεί με βάση τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και τις ισχύουσες συνθήκες. Σίγουρα, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση αυτή δεν κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα Κράτους Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διεκδικούμε τα αυτονόητα δικαιώματα να γίνουν σεβαστά ενός ανθρώπου ο οποίος εξελέγη. Και το κάνουμε σε όλα τα επίπεδα. Η ελληνική θέση έγινε ευρωπαϊκή θέση. Να το θυμίσουμε αυτό. Έγινε ευρωπαϊκή θέση και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό έγινε με τις πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης".
Επανέλαβε ότι "δεν είναι ένα διμερές ζήτημα. Δεν είναι ένα ζήτημα μεταξύ δύο Κρατών. Είναι ένα ζήτημα σεβασμού του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και σε αυτά τα ζητήματα εμείς εκπτώσεις δεν κάνουμε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης