Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα κρίσιμα ταξίδια Μητσοτάκη για το 2024 – Το Νταβός, η Ινδία, η Τουρκία και οι συναντήσεις με τον Erdogan

Τα κρίσιμα ταξίδια Μητσοτάκη για το 2024 – Το Νταβός, η Ινδία, η Τουρκία και οι συναντήσεις με τον Erdogan
Στο Νταβός ο Κ. Μητσοτάκης θα πάει έχοντας την επενδυτική βαθμίδα, το πρωτοσέλιδο του Economist για την ελληνική οικονομία και τις αξιολογήσεις του Ecofin
Ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς και μετά τα Θεοφάνια τα οποία θα περάσει, επίσης, στην Ήπειρο θα μπει σε έναν εντατικό ρυθμό μεγάλων και κρίσιμων ταξιδιών.
Στις 15 Ιανουαρίου θα βρεθεί στο Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο είναι σημαντικό και δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση.
Εκεί θα έχει την ευκαιρία να δει και τους μεγάλους ηγέτες.
Στο Νταβός ο Κ. Μητσοτάκης θα πάει έχοντας στις αποσκευές την επενδυτική βαθμίδα από μεγάλους οίκους αξιολόγησης, το πρωτοσέλιδο του Economist που η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται ως η οικονομία του 2023 αλλά και τις αξιολογήσεις του Ecofin που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την Ελλάδα.
Ο Κ. Μητσοτάκης αυτή τη φορά θα παρουσιάσει μια οικονομία που έχει καλές επιδόσεις στην ανάπτυξη σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε, για το 2024 μπορεί να φτάσει και το 3%, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στο φάσμα της ύφεσης.
Είναι μία διαφορετική απόβαση στο Νταβός, αυτή τη φορά με ούριο άνεμο και θετικές προσδοκίες. Πριν λίγα χρόνια , ένας άλλος πρωθυπουργός πήγε στο Νταβός και είπε ότι η Ελλάδα είναι μία διεφθαρμένη χώρα και το Νταβός έγινε κολαστήριο για κάθε επόμενο πρωθυπουργό…

Επενδυτικό συνέδριο στην Νέα Υόρκη και μετά Ινδία

Στις 24 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan. Είναι το δεύτερο συνέδριο που διοργανώνει καθώς είχε προηγηθεί το συνέδριο στο Λονδίνο το οποίο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και είχε συγκεντρώσει αρκετούς επενδυτές. Τώρα στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί με αρκετούς έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να δείξει ότι η ελληνική οικονομία είναι άξια επενδύσεων και ότι οι ελληνικές εταιρείες ακμάζουν και είναι επικερδείς. Στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός θα δει και τον Tζέιμι Ντίμον, τον CEO της JP Morgan και μέλος της FED που είναι έλληνας τρίτης γενιάς. Τον Φεβρουάριο ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ινδία όπου θα απαντήσει στην επίσημη επίσκεψη που έκανε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi στην Αθήνα πριν λίγους μήνες. Η επίσκεψη θα συνοδευτεί από αρκετούς υπουργούς αλλά και επιχειρηματίες αφού ο σκοπός της επίσκεψης είναι η σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων με την υπερδύναμη, πλέον, Ινδία σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Τα ταξίδια Μητσοτάκη στην Τουρκία

Στα κρίσιμα ταξίδια Μητσοτάκη είναι και αυτά που θα λάβουν χώρα στην Τουρκία.
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε προγραμματισμό ταξιδιού στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο του 2024 όπου θα μεταβεί μαζί με επιχειρηματίες ενώ μετά τις δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο, θα πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα για να δει τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Οι δύο άνδρες, όμως, ενδέχεται να βρεθούν και νωρίτερα στο πλαίσιο συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση θα επενδύσει στην ελληνοτουρκική προσέγγιση το 2024

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επενδύσει και για το 2024 στην ελληνοτουρκική προσέγγιση παρόλο που αντιδράνε κάποια στελέχη της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, όπως π.χ ο Αντώνης Σαμαράς κ.α.
Όμως, για την κυβέρνηση έχει άμεσα αποτελέσματα όπως π.χ το τέλος των παραβιάσεων στο Αιγαίο και την συνεργασία για την πάταξη των δικτύων λαθροδιακίνησης μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας.
Παράλληλα, όμως, θέτει και τα όρια αυτής της προσέγγισης αφού υπογραμμίζει ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ όταν η Άγκυρα θέτει αρκετά πράγματα στην ατζέντα για την Χάγη. Στην Αθήνα, πάντως, κρατάνε τα θετικά και τονίζουν ότι μπορεί σε αυτή την τετραετία να έχει λυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας μέσω προσφυγής στη Χάγη.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης