Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) για επιστολική ψήφο: Με την τροπολογία Κεραμέως αλλάζει ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου

Γ. Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) για επιστολική ψήφο: Με την τροπολογία Κεραμέως αλλάζει ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου
Η επιστολική ψήφος πρέπει να αφορά τους ανθρώπους που δεν μπορούν, είτε διότι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, είτε γιατί είναι ΑμεΑ, είτε για τέτοιους λόγους να μπορέσουν να πάνε να ψηφίσουν είπε ο κ.Τσίπρας
Για αλλαγή του χαρακτήρα του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο έκανε λόγο ο Γ. Τσίπρας με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας της υπ. Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, βάσει της οποίας καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για τους απόδημους Έλληνες και για τις εθνικές εκλογές.
«Πρώτα από όλα σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας. έτσι κι αλλιώς υπήρχε ανάγκη να ψηφίσουν καταρχάς, οι άνθρωποι οι οποίοι δεν βρίσκονται στον τόπο που κανονικά ψηφίζουν, στα εκλογικά τους τμήματα, για το οποίο δεν έγινε τίποτε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που πάει σε νησί για να εργαστεί το καλοκαίρι, θα έπρεπε εκεί, είναι εύκολο, να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει εκεί όπου εργάζεται.
Αυτό δεν έγινε στις περασμένες εκλογές και δεν θα γίνει ούτε με αυτόν τον νόμο.
Δεν το λύνει αυτό το πρόβλημα η επιστολική ψήφος» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ. Τσίπρας.

Πολλές διαφορές ανάμεσα σε ευρωεκλογές και βουλευτικές

«Η επιστολική ψήφος πρέπει να αφορά τους ανθρώπους που δεν μπορούν, είτε διότι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, είτε γιατί είναι ΑμεΑ, είτε για τέτοιους λόγους να μπορέσουν να πάνε να ψηφίσουν.
Δεν αφορά ανθρώπους που έχουν το εκλογικό τμήμα δίπλα στο σπίτι το οποίο μένουν και θα στείλουν επιστολή.
Δεν ήταν αυτή η λογική και του Συντάγματος και του νόμου.
Έχει κατεβάσει λοιπόν ένα νομοσχέδιο στο οποίο είναι εντελώς ανοιχτό όποιος θέλει να πάει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο πρώτον και δεύτερον και μέσα στο πλαίσιο αυτό δεν εξασφαλίζει όρους μυστικότητας και αμεσότητας ψηφοφορίας.
Εξ ου και οι τρεις τροπολογίες τις οποίες κατεβάσαμε.
Και δεν έγινε απολύτως τίποτα γι’ αυτό.
Κατεβάζει χτες και μία αιφνιδιαστική τροπολογία, το οποίο και σαν κοινοβουλευτική πρακτική δεν είναι καθόλου καλό, δεν είναι το θέμα του χρόνου, δηλαδή ότι το κατέβασε τελευταία στιγμή.
Είναι ότι αλλάζει ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου.
Μιλάγαμε για ευρωεκλογές και ξαφνικά μιλάμε για βουλευτικές εκλογές» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας πως «αυτό ήταν ένα νομοσχέδιο που αφορούσε τις ευρωεκλογές. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι ευρωεκλογές και οι βουλευτικές έχουν πολλές διαφορές και γιατί ψηφίζουμε κατά περιφέρειες και πολλά άλλα πράγματα».

Θα υπερψηφίσουμε για αποδήμους

Όσο αφορά στους απόδημους ανέφερε πως επί της αρχής η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν θετική.
«Η κα.Κεραμέως προσπάθησε να αποσπάσει τη συναίνεση κυρίως για το θέμα των αποδήμων από άλλα κόμματα, για να προχωρήσει τελικά άλλες ρυθμίσεις, χωρίς να αλλάζει τίποτα από το πρόβλημα που υπήρχε ήδη στο αρχικό νομοσχέδιο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Συνοψίζοντας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι υπήρχε ήδη θέμα για τη συνολική μας στάση αν δεν άλλαζε απολύτως τίποτα σε ό,τι αφορά την επικράτεια.
«Αυτό τώρα διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται.
Τα άρθρα που αφορούν τους απόδημους στις ευρωεκλογές θα τα υπερψηφίσουμε έτσι κι αλλιώς» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης