Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Μαξίμου οι αγρότες της Θεσσαλίας τη Δευτέρα 11/3 για συνάντηση με τον Μητσοτάκη: Το Master Plan για ανάταξη

Στο Μαξίμου οι αγρότες της Θεσσαλίας τη Δευτέρα 11/3 για συνάντηση με τον Μητσοτάκη: Το Master Plan για ανάταξη
Θεσπίζεται εντός Μαρτίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Το κατώφλι του Μαξίμου θα περάσουν τη Δευτέρα 11/3 οι πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας, για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει από τα μέσα του Φεβρουαρίου που είχε γίνει η προηγούμενη συνάντηση με τον αγροτικό κόσμο, ότι η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή.
Έτσι, αύριο, Δευτέρα 11/3, η αντιπροσωπεία με 15 μέλη από τη Θεσσαλία θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 το πρωί, για να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, ενώ αναμένεται να γίνει ειδική αναφορά θα γίνει στο θέμα της Λίμνης Κάρλα, όπου περίπου 120.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό και οι Θεσσαλοί αγρότες ζητούν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστράγγιση των νερών και λύση για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Έχουν ξεκαθαρίσει δε, πως «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι να βρεθούν λύσεις», σημειώνοντας και τα ζητήματα που ανακύπτουν για τη δημόσια υγεία.
Ακόμη, θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες, επαναφέροντας εκ νέου το αίτημα για λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024, μείωση του κόστους παραγωγής, μη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο Master Plan της Ολλανδικής εταιρείας «HVA International» για την διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την ανάταξη της Θεσσαλίας, στο οποίο περιγράφονται, μεταξύ άλλων, δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά. Οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.
Επίσης, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχονται μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή.
Στην σημερινή ανάρτησή του στο facebook ο κ. Μητσοτάκης, κάνει αναφορά στο Master Plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας που εκπόνησε και παρουσίασε η ολλανδική εταιρεία HVA, με τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία 100 ετών από παρεμβάσεις σε μεγάλης έκτασης καταστροφές.
Όπως εξηγεί, το σχέδιο περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να οργανωθούν οι υποδομές, το αρδευτικό -από τα μείζονα προβλήματα της περιοχής, η προστασία πόλεων και κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα συστήματα επεξεργασίας των μετεωρολογικών δεδομένων και έγκαιρης προειδοποίησης, τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων.
Οι προτάσεις συνοδεύονται από χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση.
Ξεκαθαρίζει ωστόσο πως το σχέδιο που παραδόθηκε δεν είναι οριστικό, αλλά τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια θα προκριθούν οι βέλτιστες λύσεις ώστε χωρίς χρονοτριβή -εντός των προσεχών μηνών- να προχωρήσουν τα απαιτούμενα έργα.
Γνωστοποιεί πως θεσπίζεται εντός Μαρτίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας στον οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών, ώστε όλοι μαζί να οργανώσουν σε νέες βάσεις τις ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει ληφθεί σειρά μέτρων τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, ενώ υπάρχουν και άλλα κονδύλια που θα διατεθούν για να επανέλθει η Θεσσαλία στην κατάσταση πριν τις καταστροφές.Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» ξεπερνούν 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές και πάνω από ένα δισ. είναι οι αποζημιώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης