Τελευταία Νέα
Πολιτική

O Αλέξης Τσίπρας κάνει rebranding, ετοιμάζει προσεχτικά την επιστροφή του και… περιμένει το βράδυ των ευρωεκλογών

O Αλέξης Τσίπρας κάνει rebranding, ετοιμάζει προσεχτικά την επιστροφή του και… περιμένει το βράδυ των ευρωεκλογών
Είναι ένα πρόσωπο που παρόλο που έχει κυβερνήσει και έχει φθαρεί, δεν έχει κλείσει την πολιτική του καριέρα.
O Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει την επιστροφή του στα πολιτικά δρώμενα περιμένοντας φυσικά τι θα γράψει το κοντέρ για τον ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των ευρωεκλογών.
Γι’ αυτό το λόγο, παίρνει προτάσεις από μεγάλες επικοινωνιακές εταιρείες για το πως θα πρέπει να τοποθετηθεί πλέον στην πολιτική σκακιέρα.
Είναι ένα πρόσωπο που παρόλο που έχει κυβερνήσει και έχει φθαρεί, δεν έχει κλείσει την πολιτική του καριέρα.

Ο Τσίπρας έχει τελειώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως εξηγούν πρόσωπα κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα επιστρέψει μέσω του ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρείται από πολλούς ότι το κόμμα βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης και ότι πλέον δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική διακυβέρνησης.
Άλλωστε, τα πρόσωπα που τώρα απαρτίζουν την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και ιδίως αυτά που βρίσκονται δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη, χαρακτηρίζονται από ένα κοινό στοιχείο: είναι φθαρμένα, είναι ετερόφωτα και δεν τραβάνε κόσμο γύρω τους.
Δεν μιλάμε μόνο για τις περιπτώσεις Πολάκη-Παππά, αλλά και για το στενό πυρήνα των άμεσων συνεργατών του Κασσελάκη (Τζάγκρη, Αυγέρη, Χρηστίδου κ.α).

Φαινομενική η ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ

Και έπειτα είναι και το εξής: Τα μεγαλοστελέχη περιμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου για να αποφανθούν.
Μπορεί να διατηρούν μία στάση αναμονής και να μη παρεμβαίνουν αλλά αυτό γίνεται για να μην κατηγορηθούν ότι «παίζουν» με την ενότητα του κόμματος πριν από τις εκλογές.
Σε πρόσφατο κείμενο του στην Αυγή ο Θανάσης Καρτερός τόνιζε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης διατυπώνει προτάσεις και θέσεις στο δημόσιο λόγο που δεν αποτελούν θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Για παράδειγμα, πήρε θέση υπέρ του φράκτη στον Έβρο, τάχθηκε υπέρ των αμυντικών δαπανών (που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη), υπέρ των επεμβάσεων της Αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια.
Αν ερωτηθεί η Κεντρική Επιτροπή για όλα αυτά, οι θέσεις είναι εντελώς αντίθετες…

Έχει κάνει μία αυτοκριτική

Ας επιστρέψουμε όμως στον Αλέξη Τσίπρα: Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να κάνει ένα rebranding του προσώπου του και να επιστρέψει στην πολιτική.
Είναι ακόμα μικρός για να αποστρατευτεί.
Έχει κάνει την αυτοκριτική του για πρόσωπα και επιλογές του και σίγουρα θα δούμε πολλά σε αυτό το πεδίο.
Εικάζουμε ότι αυτό θα γίνει μέσω ενός νέου φορέα.
Ο ίδιος, παρόλο που αδειάστηκε στο πρόσφατο Συνέδριο από τους Παππά-Πολάκη, διατηρεί ακόμα έναν ισχυρό πυρήνα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διατηρεί επαφές με πολλούς

Μπορεί να υπολογίζει και στις καλές σχέσεις με αρκετά πρόσωπα από τη Νέα Αριστερά (Σακελλαρίδη, Χαρίτσης) ενώ έχει σταθερό κύκλο επαφών και με πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, κυρίως με τους Παπανδρέου και όχι μόνο. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει και έχει σχέσεις με σημαντικά επιχειρηματικά πρόσωπα.
Μπορεί να ενώσει και τα αριστερά εκδοτικά κέντρα, τα οποία τώρα έχουν διχαστεί και άλλα επικρίνουν τον Κασσελάκη, άλλα στηρίζουν τη Νέα Αριστερά.

Μεγαλύτερη επιρροή στην Κεντροαριστερά

Ανάμεσα στους Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Κασσελάκη, διαθέτει καλύτερη πολιτική κατάρτιση και μπορεί να προσελκύσει καλύτερα τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.
Όταν μεσουρανούσε είχε πετύχει τη σμίκρυνση του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, μπορεί να προσελκύσει και ετερόκλητα κοινά. Από τους αντισυστημικούς μέχρι δεξιούς ψηφοφόρους.

Είναι πιο ρεαλιστής

Ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει σε μία αρχή που θα αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου: Ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί ούτε ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική απέναντι στον Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί να φθείρεται αλλά διατηρεί την πολιτική του κυριαρχία έναντι των άλλων αρχηγών και των κομμάτων. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό, είναι μόνο αν υπάρξει σύμπραξη των δύο κομμάτων. Μόνα τους δεν μπορούν… Καλώς ή κακώς στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Τσίπρας διαθέτει ακόμα ένα ισχυρό brandname.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης