Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ μας καθηλώνει σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή κανονικότητα

Ανδρουλάκης: Η  ΝΔ μας καθηλώνει σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή κανονικότητα
"Θέλουμε να είμαστε στη δεύτερη θέση, ώστε η άνοδος αυτή να ανοίξει το δρόμο για μία ισχυρή κυβερνητική επιλογή, που θα βάλει τέλος στην αλαζονεία και τον καθεστωτισμό της κυβέρνησης της ΝΔ¨, τονίζει ο Ν. Ανδρουλάκης
«Η επαφή με τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα με γεμίζει αισιοδοξία ότι το ΠΑΣΟΚ και στις 9 Ιουνίου θα είναι στην όχθη των νικητών είτε συγκρίνουμε το ποσοστό που θα λάβουμε με εκείνο των τελευταίων εθνικών εκλογών, είτε με των ευρωεκλογών», δηλώνει ο πρόεδρος του κόμματος, Ν. Ανδρουλάκης, εξηγώντας πως «ο στόχος μου δεν είναι απλώς η ενίσχυση των ποσοστών μας. Θέλουμε να είμαστε στη δεύτερη θέση, ώστε η άνοδος αυτή να ανοίξει το δρόμο για μία ισχυρή κυβερνητική επιλογή, που θα βάλει τέλος στην αλαζονεία και τον καθεστωτισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».
Ο κ. Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει μία πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με 121 βουλευτές παραπάνω από το δεύτερο κόμμα, ένα πρωτοφανές φαινόμενο για το κοινοβούλιό μας. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, το χαρτί της αστάθειας που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει, είναι ένας στυγνός εκβιασμός που δεν αποκαλύπτει μόνο την αλαζονεία του, αλλά περιφρονεί ακόμα και την απλή λογική».
Ενόψει των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, αναφέρει πως «οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θέλουμε μία πιο κοινωνική, πιο ισχυρή, πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, η οποία προωθεί τα κοινά εργαλεία όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, που θέλουμε να μονιμοποιηθεί και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει παραγωγικές επενδύσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και την περίοδο της κρίσης οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ήταν αυτοί που στάθηκαν στη χώρα μας και ήθελαν λιγότερη λιτότητα. Αντιθέτως, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, ήταν αυτό που ζητούσε αυστηρότερα μέτρα και τώρα θέλει μία Ευρώπη που περιορίζεται σε μία οικονομική ένωση, που συμφέρει τα μεγαλύτερα κράτη. Αρνήθηκαν, μάλιστα, να υπογράψουν την κοινή δήλωση Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Αριστεράς που καταδικάζουν την ακροδεξιά και δεσμεύονται ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί της μετά τις ευρωεκλογές».
«Ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ στις 9 Ιουνίου, δίνετε δύναμη στην Σοσιαλδημοκρατία για να αγωνιστεί για καλύτερες ημέρες σε όλη την Ένωση.
Αυτήν ακριβώς την προσδοκία εκφράζει και το σύνθημά μας. Οι πολίτες μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση είχαν προσδοκίες ότι θα περάσουμε στην εποχή της σύγκλισης. Όμως, η Νέα Δημοκρατία μάς καθηλώνει σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και μας απομακρύνει διαρκώς, πολιτικά οικονομικά, κοινωνικά από την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Δεν μας αξίζει να είμαστε τελευταίοι στην Ευρωζώνη και προτελευταίοι στην Ευρώπη των 27 στην αγοραστική δύναμη, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία. Δεν μας αξίζει να έχουμε τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας, πίσω πάλι μόνο από τη Βουλγαρία. Δεν μας αξίζει τα παιδιά μας να έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα στους διαγωνισμούς PISA. Αξίζουμε πολύ περισσότερα και με το ΠΑΣΟΚ μπορούμε να τα καταφέρουμε», προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνει δε, πως «απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, είτε είχαν στηρίξει στο παρελθόν τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από το φόβο προς το χειρότερο στράφηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία. Θέλουμε με τις θέσεις μας, τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες και το ήθος μας να βάλουμε τις βάσεις και να συσπειρώσουμε τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες. Να παρουσιάσουμε μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα βάζει ως προτεραιότητα την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους μέσα από την αναγέννηση του ΕΣΥ, που η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει να καταρρεύσει και ισχυρή δημόσια παιδεία. Με πολιτικές που στόχο έχουν την κοινωνική συνοχή μέσω της μείωσης ανελαστικών δαπανών όπως είναι η στέγαση, με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που επιτρέπει τη δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μία Ελλάδα όπου όλοι θα χαίρονται να ζουν».

Για πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ανδρουλάκης επαναλαμβάνει ότι μετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, πάνω σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο το οποίο θα είναι η βάση για το αυριανό κυβερνητικό μας πρόγραμμα.
Εξηγεί ότι «το κάλεσμα αυτό είναι ανοικτό σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες και τους πολιτικούς χώρους που έχουμε κοινές αγωνίες. Δεν χωρούν ούτε προσωπικές στρατηγικές, ούτε πρακτικές lifestyle, αντιθέτως απαιτείται σοβαρότητα, γνώση των θεμάτων, αξιοπιστία και συνέπεια λόγων και πράξεων. Ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ στις 9 Ιουνίου θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τις απαραίτητες διεργασίες και να ενώσει όσους τοποθετούνται από το προοδευτικό κέντρο έως την Αριστερά και το οικολογικό κίνημα».

Για ακρίβεια

«Η ακρίβεια δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, όμως οι Έλληνες πολίτες, τη βιώνουν πολύ σκληρότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», τονίζει και προσθέτει πως τους τελευταίους 24 μήνες ο πληθωρισμός τροφίμων είναι σταθερά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με τον μήνα Μάρτιο να φτάνει να είναι υπερτετραπλάσιος και τον Απρίλιο υπερτριπλάσιος, ενώ οι πραγματικοί μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται, τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο πρωθυπουργός πέρσι τον Ιούνιο δήλωνε ότι δεν θα αφήσει «η χώρα να γίνει μπανανία των πολυεθνικών», όμως η επιστολή του προς την κα Von der Leyen αποδεικνύει την αποτυχία του. Χρησιμοποιεί μία πρωτοβουλία της Ολλανδίας και άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης για ένα χρόνιο πρόβλημα, όπως είναι οι γεωγραφικοί εφοδιαστικοί περιορισμοί, για να πετάξει για μία ακόμα φορά την μπάλα στην εξέδρα», αναφέρει.
Υπενθυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει από την αρχή της κρίσης τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, αυστηρούς ελέγχους και υψηλά πρόστιμα που θα λειτουργούν αποτρεπτικά, αλλά και την ενίσχυση του καταναλωτικού κινήματος μέσω της ίδρυσης της Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή.

Περί υποκλοπών

Κληθείς να μιλήσει για τις επόμενες ενέργειές του αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και το τι σημαίνει η άρνηση της ΕΥΠ να ενημερώσει την ΑΔΑΕ, ο κ. Ανδρουλάκης απαντά πως «την Πέμπτη παρέλαβα επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμου, ο οποίος με ενημερώνει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας και να την ενημερώσει όπως οφείλει για τους τυπικούς λόγους της παρακολούθησης μου. Η ΕΥΠ, δηλαδή, της οποίας πολιτικός προϊστάμενος είναι ο πρωθυπουργός, αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό σε ένα ευρωπαϊκό κράτος».
«Θα αναμένω τις επόμενες ενέργειες της ΑΔΑΕ, όμως θα επαναλάβω για μία ακόμα φορά, πως θα συνεχίσω τον θεσμικό αγώνα που ξεκίνησα πριν από σχεδόν δύο χρόνια για να αποκαλύψω την αλήθεια. Όσοι σταθούν εμπόδιο και αρνηθούν να εφαρμόσουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα είναι νομικά υπόλογοι», συμπληρώνει.

Για Τέμπη

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι οι υπεύθυνοι να πληρώσουν, τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο», επαναλαμβάνει ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος επισκέφτηκε μαζί με τον υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής Νίκολας Σμιτ το σημείο της τραγωδίας των Τεμπών.
«Το περασμένο φθινόπωρο, όταν ήρθε η δικογραφία από την ευρωπαϊκή εισαγγελία που εντόπιζε ευθύνες στον κ. Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος και απιστία, δηλαδή για διαφθορά, καταθέσαμε αίτημα για σύσταση προανακριτικής που απέρριψε η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Αν από τη δικογραφία στη Λάρισα προκύψουν νέα στοιχεία, να είστε βέβαιος ότι θα επανέλθουμε με νέο αίτημα», προσθέτει.

Για Τουρκία

Κάνοντας αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνει πως «το να συζητάς με τους γείτονές σου είναι πάντα χρήσιμο. Το ζήτημα είναι όμως υπό ποιες συνθήκες συζητάμε και ποια θέματα τίθενται. Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση για να μην αποδεχτεί την αποτυχία της στρατηγική της και χαλάσει το φαινομενικά καλό κλίμα, κάνει ότι δεν βλέπει τις προκλήσεις όπως είναι το άνοιγμα της Μονής της Χώρας ως τζαμί λίγες μέρες πριν τη μετάβαση του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, η ένταξη της «γαλάζιας πατρίδας» ως μάθημα στα σχολεία της Τουρκίας, η προώθηση της διχοτόμησης στην Κύπρο. Όλα αυτά τα θέματα δεν είναι «αχρείαστα» όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά θα πρέπει να τίθενται τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.».
«Έχουμε προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το οποίο θα βασίζεται στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, όπου θα περιλαμβάνονται και αυτοματοποιημένες κυρώσεις στις περιπτώσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπληρώνει.

Τα social media

«Τα social media τα χρησιμοποιούμε, αλλά δεν μας χρησιμοποιούν. Εμείς δεν αξιολογούμε τις προτάσεις μας από τα like που κερδίζουν αλλά από το πως βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Το σημαντικό είναι, λοιπόν, να συζητάμε για τα πράγματα που μετράνε και όχι να κάνουμε επίδειξη πλούτου ή ευφάνταστων παπουτσιών», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης