Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες
«Εμείς (στη ΝΔ) δεν έχουμε κρύψει το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών, τα εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
«Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης. Γιατί μετατρέπεται σε σόου κάτι που είναι υποχρέωσή του; Να θυμίσω ότι ο ίδιος είχε πει ότι θα τα δώσει πριν τις ευρωεκλογές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την ανάρτηση-απάντηση του Στ. Κασσελάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ, με φόντο την αποψινή παρουσίαση από τον Στ. Κασσελάκη της περιουσιακής του κατάστασης, σχολίασε για το γεγονός ότι δεν έχει καταθέσει ακόμη πόθεν έσχες πως «όταν του το επισημάναμε κάνει ένα ολόκληρο σόου. Αυτή η συζήτηση είναι και λίγο αποπροσανατολιστική. Αυτό που θα με ενδιέφερε περισσότερο να ακούσω από τον κ. Κασσελάκη είναι να μας πει πώς οραματίζεται την Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Έχω την εντύπωση ότι όλη αυτή η συζήτηση κρύβει και μια ένδεια προτάσεων. Να μας πει και σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθεί. Δεν έχω ακούσει απολύτως τίποτα για το πραγματικό αντικείμενο των ευρωεκλογών που είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο ίδιος καταθέτει πόθεν έσχες από το 2004 και έχει ελεγχθεί και δεν έχει εντοπιστεί η παραμικρή ατασθαλία.
Όπως είπε, «η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε βάναυσα και χυδαία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την έκαναν φύλλο και φτερό. Επειδή αυτή τη στιγμή το πόθεν έσχες μου μπορείτε να το δείτε. Εμένα με ξέρουν οι πολίτες, τα έχουν δει, δεν έχουν απορία. Να επανερχόμαστε σε τοξικότητα, υπονοώντας τι; Η κα Ακρίτα, η οποία υπονόησε ότι η σύζυγός μου έκλεψε, θα λογοδοτήσει στο δικαστήριο. Τα δικά μου οικονομικά είναι γνωστά σε όλους. Και εγώ και η σύζυγός μου στοχοποιηθήκαμε, μας έκαναν φύλλο και φτερό και δεν βρήκαν τίποτα να μας προσάψουν. Το πόθεν έσχες αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς, συμμετοχές σε εταιρείες, δήλωση όλων των εισοδημάτων και αφορά το ζευγάρι».
Δίνοντας απάντηση στον κ. Κασσελάκη και για όσα λέει για τα οικονομικά της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών έρχεται από το παρελθόν και η ΝΔ καλύπτει τις υποχρεώσεις της. «Εμείς δεν έχουμε κρύψει το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών, τα εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο», ξεκαθάρισε.

Μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων και μείωση της ανεργίας

«Αδικεί το σημαντικό κυβερνητικό έργο των τελευταίων 11 μηνών. Θα αντιπαρέθετα μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι συνεπείς με το προεκλογικό μας πρόγραμμα», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ σε ερώτηση ακροατή που λέει ότι ψήφισε ΝΔ στις εθνικές εκλογές πέρσι, αλλά στις ευρωεκλογές δεν προτίθεται να κάνει το ίδιο.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, αναγνώρισε πως έχουν δίκιο όσοι λένε ότι δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα και είπε πως «η απάντηση σε αυτούς τους ακροατές δεν μπορεί να είναι σίγουρα να τάζουμε χρήματα, τα οποία δεν υπάρχουν. Μπορεί να είναι παρεμβάσεις στην αγορά για να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός. Η πιο σημαντική παρέμβαση είναι οι μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων και η μείωση της ανεργίας». Εξήγησε ότι οι εργοδότες επειδή η ανεργία μειώνεται, αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερο για να βρουν εργαζομένους.
Περαιτέρω, για τα υψηλά ενοίκια σημείωσε πως η αγορά ακινήτων είναι πρωτίστως ζήτημα προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να αξιοποιηθούν τα κλειστά σπίτια, κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», λέγοντας πως «με μία βοήθεια από το κράτος και με τα ενοίκια να έχουν ανέβει έχει πρόσθετο κίνητρο να το επισκευάσει κάποιος που το έχει κλειστό και να το νοικιάσει».
Επανέλαβε ότι έρχεται μία ακόμα πρωτοβουλία που μελετάει η κυβέρνηση για την ανάγκη να μπουν παραπάνω περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Όποιος το κάνει ως επιχείρηση πρέπει να φορολογηθεί ως επιχειρηματίας και αν πρέπει να βάλουμε πρόσθετους περιορισμούς στις μέρες που θα νοικιάζεις το σπίτι σου θα το μελετήσουμε», εξήγησε.
Επίσης, για το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» είπε πως θα αφορά και τις ηλικίες μεταξύ 40-50, «εφόσον καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση από την ανακατανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Μίλησε και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, σημειώνοντας πως το gov.gr , εκτός από μηχανισμός διευκόλυνσης επικοινωνίας του κράτους με τον πολίτη είναι και εργαλείο για τον έλεγχο των παραλιών.
Έκανε αναφορά στα καινούργια λεωφορεία, ενώ για τις προσλήψεις σημείωσε ότι «το ΑΣΕΠ έχει δομικό πρόβλημα» και «πρέπει να το λύσουμε διακομματικά» κάνοντας λόγο για απλοποίηση διαδικασιών.

Απάντηση στην αλαζονεία

«Το αν εγώ είμαι αλαζόνας ή όχι θα το κρίνουν οι πολίτες» απάντησε στην κριτική που του κάνει η αντιπολίτευση για αλαζονεία.
«Προσπαθώ να μην επιδεικνύω αλαζονεία. Θυμάμαι αυτό που μου έλεγε ο πατέρας μου: "Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικεύσεις για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις". Έχω αίσθηση ότι η εξουσία δεν είναι μόνιμη. Αυτό είναι κάτι που αποτελεί τον δικό μου κώδικα συμπεριφοράς, το οποίο απαιτώ από τους υπουργούς μου. Απαιτώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά. Η επίδειξη αλαζονείας είναι πολύ αρνητική ένδειξη στην αξιολόγηση που κάνω για τους υπουργούς», είπε χαρακτηριστικά.

Για ακρίβεια

Κάνοντας αναφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας, σημείωσε πως είναι το πρώτο και ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.
«Είπα για τα μέτρα που έχουμε πάρει για τη σωστή λειτουργία της αγοράς. Οφείλουμε να είμαστε αυστηροί στον τρόπο με τον οποίο επιτηρούμε τη λειτουργία της αγοράς. Έχουμε επιβάλλει πολλά και σημαντικά πρόστιμα. Είναι κυρίως η ζημιά που γίνεται στη φήμη μιας εταιρείας όταν επιβάλλεται ένα πρόστιμο για αθέμιτες πρακτικές», ανέφερε και μίλησε και για τις πρακτικές που ακολουθούν πολυεθνικές.
Υπογράμμισε ότι το ζήτημα απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση τώρα και θα ασκήσει τη δυνατότητα επιρροής που έχει στην Ursula von der Leyen, σημειώνοντας πως «είναι μια ατζέντα για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οποία θα βρούμε συμμάχους».
«Η Αριστερά που υποτίθεται είναι κατά μονοπωλίων μας ασκεί κριτική γιατί το κάνουμε. Θα μπορούσαμε να βάλουμε όλοι την εθνική φανέλα», συμπλήρωσε.

Για τράπεζες

Για τις τράπεζες και τα κέρδη τους , ανέφερε ότι πρέπει να μειωθούν οι προμήθειες, ειδικά στις χαμηλές συναλλαγές.
«Υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορεί να έχουν οι πολίτες. Το σύστημα iRIS για πληρωμές έως 500 ευρώ. Υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός που θα υποχρεώσει τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες», συμπλήρωσε.
«Δεν μπορεί να τα περιμένει ο τραπεζικός κλάδος όλα από το κράτος. Εμείς κάναμε το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών. Τώρα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν και αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχει χαρτοφυλάκιο για τον ανταγωνισμό στις Βρυξέλλες και σίγουρα η Ελλάδα θα διεκδικήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο.
«Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ έγιναν για να τιθασεύσουμε την ακρίβεια. Εύχομαι και ελπίζω να μπούμε σε πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Δανειζόμαστε χαμηλότερα από ό,τι πριν από κάποια χρόνια επειδή έχουμε σοβαρευτεί ως χώρα και οι αγορές έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στα τρόφιμα. Είμαστε καλύτερα από την Ισπανία. Φτάνουμε στο τέλος μιας δύσκολης περιόδου με υψηλές τιμές», υπογράμμισε.

Για Τέμπη

Για την υπόθεση των Τεμπών, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι του κάνει εντύπωση που κάποιοι, 6 ημέρες πριν τις εκλογές, επιμένουν να εργαλειοποιούν την τραγωδία.
«Να συγκαλύψει τι η κυβέρνηση; 34 κατηγορούμενο, ι εκ των οποίων κάποιοι προφυλακισμένοι. Διαδικασία που έχει γίνει με ταχύτητα με όλα τα εχέγγυα της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη ζήτησε και άλλη πραγματογνωμοσύνη. Πολύ καλά έκανε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τη διέταξε. Βλέπετε καμία συγκάλυψη; Αν η αντιπολίτευση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής με αφορμή αυτή τη δικογραφία, να καταθέσει την πρότασή της. Δεσμεύομαι ότι θα συζητηθεί αμέσως», απάντησε.

Για ΠΑΣΟΚ

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «όταν εκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τού είχα ζητήσει να συναντηθούμε. Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να έχει επαφή μαζί μου και αυτό έγινε προ του ζητήματος των παρακολουθήσεων. Δεν υπάρχει καμία βεντέτα. Ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη τι έχει μαζί μου. Μερικές φορές μου δίνει την εντύπωση ότι είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ότι στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου που έβρισκαν έκφραση από το ΠΑΣΟΚ».
Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και την επιστολική ψήφο, σημειώνοντας ωστόσο πως για την επιστολική ψήφο στις επόμενες εθνικές εκλογές «θα κάνουμε προφανώς επικοινωνίες με άλλα κόμματα».

Μετά τις ευρωεκλογές

Σε ερώτηση για το πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές, τόνισε ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν.
«Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, τα οποία θα μας αναγκάσουν να συζητήσουμε θεσμικά, με σημαντικότερο τη συνταγματική αναθεώρηση. Πρόθεσή μου είναι αυτή η Βουλή να είναι προτείνουσα. Εμείς θα θέλουμε θεσμικά να συζητήσουμε με όλους. Ελπίζω να προσέλθουν θεσμικά σε αυτή τη συζήτηση. Δεν θα μιλήσω ακόμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα το συζητήσουμε από το 2025 και μετά», είπε.
Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «μπορούμε καλύτερα αλλά αυτό το έλεγα πάντα. Ακούω τα παράπονα των πολιτών. Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις προσπαθώ να παρεμβαίνω. Δεν είμαι οπαδός των συχνών μεγάλων ανασχηματισμών. Έχω κάνει αλλαγές όποτε κρίνω ότι αυτό θα εξυπηρετήσει τη λειτουργικότητα του κυβερνητικού σχήματος. Ο απολογισμός είναι διαρκής. Σίγουρα αρχίζω και σχηματίζω μία πολύ καλύτερη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος. Κάποια στιγμή προφανώς θα γίνουν αλλαγές και στην κυβέρνηση».
Ακόμη, σημείωσε πως «η Ευρώπη πρέπει να βρει γεωπολιτικό βηματισμό. Περισσότερες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα. Σημαίνει κοινό ταμείο όπως αυτό που πρότεινα. Ανέφερα ενδεικτικά τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από την Ευρώπη. Έχουμε πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Το 2024 δεν είναι 2019. Το να μπορεί η Ευρώπη να σταθεί γεωπολιτικά στα πόδια της έχει μεγάλη σημασία».
Τέλος, για την άνοδο της Ακροδεξιάς ανέφερε ότι είναι κάτι που είδαμε και στις εθνικές εκλογές. «Είναι επιλογές που κατά κανόνα είναι αντιευρωπαϊκές. Δεν τις κρίνω, επισημαίνω τη διάσταση την οποία έχουν. Δεν έχουμε τελειώσει με τον λαϊκισμό στη χώρα. Έχει και δεξιά και αριστερή έκφανση. Ένας λόγος που πρέπει η ΝΔ να είναι ισχυρή είναι ότι δεν θέλω να δώσω στον λαϊκισμό πάτημα να ξανασηκώσει κεφάλι. Τα πληρώσαμε πολύ ακριβά. Καλό είναι αυτές τις εποχές να τις αφήσουμε οριστικά πίσω», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης