Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι πρώτες αντιδράσεις για το exit poll - Η «μεγάλη νίκη» της ΝΔ, οι… πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και το... ΠΑΣΟΚ

Οι πρώτες αντιδράσεις για το exit poll - Η «μεγάλη νίκη» της ΝΔ, οι… πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και το... ΠΑΣΟΚ
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ κάνει λόγο για μεγάλη νίκη, παραβλέποντας το γεγονός ότι τα ποσοστά είναι σαφώς μειωμένα τόσο έναντι των προηγούμενων ευρωεκλογών όσο και των βουλευτικών εκλογών
Σχετικά Άρθρα
Το σαφές προβάδισμα έναντι του δεύτερου κόμματος -που παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ- επιβεβαίωσε το πρώτο exit poll για τις ευρωεκλογές του 2024.
Αν και… λαβωμένη, η ΝΔ φαίνεται να συγκεντρώνει το 28%-32% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 15,2-18,2%, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κινηθεί μεταξύ του 10,9% και 13,9%. Επίσης, διπλασίασε τις δυνάμεις του ο Βελόπουλος, με την Ελληνική Λύση να αναμένεται να φτάσει στο 7,6-10%. Άνοδο καταγράφει και το ΚΚΕ, αφού αναμένεται να είναι στο 7,9% με 10,3%, ενώ η Νίκη εμφανίζεται μεταξύ 2,9% και 4,9%. Η Πλεύση Ελευθερίας αναμένεται στο 2,6% και 4,6%, ενώ το ΜΕΡΑ 25 εκτιμάται στο 2% - 3,4%.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ κάνει λόγο για μεγάλη νίκη -παραβλέποντας το γεγονός ότι τα ποσοστά είναι σαφώς μειωμένα τόσο έναντι των προηγούμενων ευρωεκλογών όσο και των βουλευτικών εκλογών- και εστιάζει στη μεγάλη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, εκτοξεύοντας σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.
Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι «η καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται» αλλά και ότι οι πολίτες αποδοκίμασαν την κυβέρνηση της ΝΔ.

ΝΔ: Σημαντική νίκη - Προβάδισμα ρεκόρ έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει το γεγονός ότι το ποσοστό της είναι χαμηλότερο έναντι τόσο των προηγούμενων ευρωεκλογών όσο και των βουλευτικών εκλογών του 2023, η ΝΔ επιλέγει να εστιάσει στο μεγάλο προβάδισμα έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ.
«Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο με βάση τα στοιχεία των exit polls, μιλάμε για μία σημαντική νίκη, τη μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών, δεδομένου του γεγονότος ότι οι μεγαλύτερες διάφορες μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος που έχουν σημειωθεί από τότε που διεξάγονται ευρωπαϊκές κάλπες ήταν: 9 μονάδες το 2004, 8,8 το 1981 και 9,4 μονάδες το 2019» αναφέρουν πηγές της ΝΔ, σχολιάζοντας το πρώτο exit poll.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «οι πολίτες έδειξαν ότι μας εμπιστεύονται, αλλά, ταυτόχρονα, έστειλαν και ένα μήνυμα ότι έχουν αυστηρές απαιτήσεις για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και να διορθώσουμε λάθη και αστοχίες. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να ακούσουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών. Να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις προσδοκίες τους».
«Ας μην υποτιμούμε και το τι φαίνεται ότι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου τα περισσότερα κυβερνώντα κόμματα καταρρέουν, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Γερμανία και τη Γαλλία. Κοινή συνισταμένη η άνοδος της Ακροδεξιάς» αναφέρει η ΝΔ.
Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ επισημαίνει «κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να βάζει τον πήχη που επιθυμεί, ψηλά ή χαμηλά. Από ό,τι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τα ποσοστά της εκλογικής συντριβής του, που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση. Βρίσκεται μάλιστα κατά πολύ κάτω από το 23% των τελευταίων ευρωεκλογών, όταν είχε λάβει 6 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει... πρωτοβουλίες στον προοδευτικό χώρο: Δεν επιβραβεύτηκε η τακτική Ανδρουλάκη

Πρωτοβουλίες για ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το πρώτο exit poll για τις ευρωεκλογές του 2024.
Εκτοξεύοντας σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν «είναι σαφές πως είναι πλέον στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Είναι επίσης σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μόνομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη».
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το exit poll είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σαφή αποδοκιμασία των πολιτικών του. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευση του.

ΠΑΣΟΚ: Η καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται - Οι πολίτες αποδοκίμασαν την κυβέρνηση της ΝΔ

Εν αναμονή του επίσημου τελικού αποτελέσματος, παράγοντες στη Χαριλάου Τρικούπη προχώρησαν σε ένα πρώτο σχόλιο για τα ευρήματα του Exιt Poll.
Για την εκλογική απήχηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισαν ότι για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση ανεβάζει τα ποσοστά του, αν και όχι τόσο όσο θα ήθελαν, και είναι ένα από τα δύο κόμματα που αυξάνει την εκλογική επιρροή του.
Οι ίδιοι παράγοντες υποστήριξαν ότι η μεγάλη εικόνα είναι πως οι πολίτες έδειξαν δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού μειώθηκαν αισθητά τα ποσοστά της από εκείνα των περυσινών εθνικών εκλογών αλλά και από των ευρωεκλογών του 2019.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν ότι η καθοδική πορεία των ποσοστών του συνεχίζεται, καθώς έπεσε κάτω από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών και των προηγούμενων ευρωεκλογών.
Θεωρούν, δε, τη μεγάλη αποχή μείζον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα.
Ακόμη, στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ως έντονα ανησυχητικό στοιχείο την άνοδο που καταγράφουν τα μικρότερα κόμματα στον χώρο της ακροδεξιάς, κατι το οποίο θα πρέπει, επίσης, να απασχολήσει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Τέλος, επιφυλάσσονται για πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση όταν θα διαμορφωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης