Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης για ευρωεκλογές: Το αποτέλεσμα ήταν ένα ισχυρό ταρακούνημα

Γεραπετρίτης για ευρωεκλογές: Το αποτέλεσμα ήταν ένα ισχυρό ταρακούνημα
Οι πολίτες έδειξαν ότι θέλουν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα από όσα κάνει
Σχετικά Άρθρα
Για το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού στον απόηχο των ευρωεκλογών απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας τη Δευτέρα 10/6 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, είναι ένα ζήτημα που μόνο ο πρωθυπουργός ξέρει, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης γνωστοποίησε ότι θα τον εκπροσωπήσει στην Ιορδανία.
Ο υπουργός έκανε λόγο για «ισχυρό ταρακούνημα» με αφορμή το αποτέλεσμα της κάλπης, επισημαίνοντας οι πολίτες έδειξαν ότι θέλουν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα από όσα κάνει.
Ερωτηθείς για την ενίσχυση του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, είπε ότι τα παραδοσιακά ισχυρά πολιτικά κόμματα δεν κατέβασαν υποψήφιους Έλληνες Μουσουλμάνους από τη Θράκη.
«Κάποια στιγμή θα πρέπει όχι μόνο να δείχνουμε με δάκτυλο αλλά να αναλαμβάνουμε την ευθύνη στο πολιτικό σύστημα», σημείωσε με νόημα.
Σχολιάζοντας την εκλογή του Φρέντι Μπελέρη είπε πως οι ευρωβουλευτές θα ορκιστούν 16 με 19 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και «είναι απόλυτη δημοκρατική απαίτηση, η απαίτηση του κράτους δικαίου ότι οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ορκιστούν».
Όμως αναγνώρισε ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά ότι αυτό θα συμβεί. «Το γεγονός ότι βρέθηκε προσωρινά κρατούμενος και βρίσκεται σήμερα πρωτοδίκως καταδικασθείς για τα αδικήματα αυτά, τα οποία εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες σε σχέση με το κράτος δικαίου, είναι θέματα τα οποία δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά», ανέφερε.
«Νομίζω ότι θα έχουμε μία απόφαση, η οποία θα είναι απόφαση ευρωπαϊκής λογικής. Η Αλβανία θέλει να είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Οφείλει να ακολουθεί και τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άρνηση να αναλάβει τα καθήκοντά του ένας εκλεγμένος αιρετός ευρωβουλευτής».

Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις στις εθνικές θέσεις

Οι σχέσεις καλής γειτονίας με τον παραδοσιακό μας αντίπαλο, την Τουρκία είναι απολύτως προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Όπως σημείωσε δε, η επιχείρηση προσέγγισης με την Τουρκία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: «Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις εθνικές μας θέσεις. Θα συνεχίσουμε με φρόνηση και σθένος να το υποστηρίζουμε».
Τόνισε πως οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι προς όφελος των επόμενων γενεών να έχουν μια ήσυχη γειτονιά, αλλά «αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στις εθνικές θέσεις παραχωρήσεις δεν θα υπάρξουν».
Ανέφερε δε πως «έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που υπογράφονται, σε ό,τι αφορά την ηρεμία πάνω από το Αιγαίο, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών», όμως «παραμένουν βασικές διαφορές στα υποκείμενα ζητήματα μας». «Αυτές θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε. Έως τότε προχωρούμε βήμα-βήμα και με φρόνηση. Έχω πάντως την αίσθηση, ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού ακολουθεί τη βασική λογική του ότι θα πρέπει να υπάρξει ειρήνη στη γειτονιά μας» προσέθεσε.
«Ας έχουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε σε μία περιφέρεια, στην οποία μαίνονται οι εχθροπραξίες, έχουμε δύο πολέμους στη γειτονιά μας, με Βαλκάνια τα οποία βρίσκονται σε μία μάλλον ιστορική ρευστότητα», ανέφερε σημειώνοντας πως και οι δύο πόλεμοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί.
Ειδικά για το ζήτημα της Ουκρανίας, επισήμανε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει μέχρι τέλους την Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε την τεράστια εθνική ανάγκη της Ελλάδας να στέκεται απέναντι σε οποιονδήποτε αναθεωρητισμό.
«Η πολιτική του αναθεωρητισμού, η οποία παραμένει μία ενεργή πολιτική σε διάφορες πλευρές του κόσμου, είναι εκείνη η οποία μπορεί να δημιουργήσει αναθέρμανση πολύ μεγάλων παθών και πολύ μεγάλων εθνικών ζητημάτων», σημείωσε και προσέθεσε:
«Για τον λόγο αυτό εμείς έχουμε μία θεμελιώδη αρχή, που είναι εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία στηρίζεται μόνον στο διεθνές δίκαιο. Είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή επιθετικότητας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους λαούς εκείνους, οι οποίοι υποστηρίζουν την ακεραιότητα απέναντι σε οποιαδήποτε επιθετικότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης