Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Οι ΗΠΑ πρέπει να συμμετέχουν στις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Οι ΗΠΑ πρέπει να συμμετέχουν στις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική ευελιξία πρέπει να αφορά όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Τη στιγμή που η ΕΕ είναι αποκλεισμένες από τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη στιγμή που ο ίδιος δεν προσκλήθηκε σε δύο Συνόδους Ευρωπαίων ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει την ανάγκη οι ΗΠΑ πρέπει να συμμετέχουν στις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία.
«Στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να εμπλέξουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το νέο σχήμα μιας διατηρήσιμης ειρήνης, η οποία θα στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα στην ισχύ. Είναι σημαντικό να μπορούμε να παρέχουμε την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας και σε αυτό το σχήμα εγγυήσεων ασφαλείας θα πρέπει να συμμετέχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει διαρκώς να αγωνιζόμαστε ώστε να πείσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτό είναι τελικά και προς το δικό τους συμφέρον» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Δημοσιονομική ευελιξία

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε «τις προτάσεις για περαιτέρω δημοσιονομική ευελιξία, έτσι ώστε τα κράτη μέλη, τα οποία ήδη δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, να μπορούν να εξακολουθούν να το κάνουν. Και είναι πολύ σημαντικό αυτή η δημοσιονομική ευελιξία να αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να ενθαρρύνει αυτούς οι οποίοι ξοδεύουν λίγα να ξοδέψουν περισσότερα, να επιβραβεύσει αυτούς που ήδη ξοδεύουν περισσότερα και ενδεχομένως να τους επιτρέψει να ξοδέψουν ακόμα πιο πολλά για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα».
Εξάλλου, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ReArm Europe της Κομισιόν. «Είναι πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι δημιουργούνται καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία από αδιάθετες πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό αποτελούσε μια πάγια ελληνική θέση και αναμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση των προτάσεων αυτών και σήμερα, αλλά κυρίως στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στους κρίσιμους καιρούς τους οποίους ζούμε, η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης