Retro Stories

Το θαύμα του Γκρότενμπουργκ: Όταν η λογική καταργήθηκε στο χορτάρι στο απόγειο του Ψυχρού πολέμου (video)

Το θαύμα του Γκρότενμπουργκ: Όταν η λογική καταργήθηκε στο χορτάρι στο απόγειο του Ψυχρού πολέμου (video)

Μια ευρωπαϊκή αναμέτρηση με συνολικό σκορ 1-5 μετατράπηκε σε 7-5, σε ένα από τα πιο απίθανα ημίωρα στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων!

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Πάνος Δημητρίου

Με μόλις 32 λεπτά να απομένουν στον επαναληπτικό προημιτελικό αγώνα του Κυπέλλου Κυπελλούχων 1985-86 δεν θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει τους φίλους της Μπάγερ Ίρντινγκεν που είχαν ήδη αποχωρήσει από το γήπεδο!

Έχοντας χάσει με σκορ 2-0 από την Ντιναμό Δρέσδης, στον πρώτο αγώνα ένα θαύμα χρειαζόταν για την ομάδα τους, που έχανε ξανά με 1-3. Ήθελε πέντε γκολ για να φτάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Οι τυχεροί που είχαν μείνει πίσω στις εξέδρες, θα είχαν να διηγούνται για το υπόλοιπο της ζωής τους πως ήταν εκεί όταν καταργήθηκε κάθε ποδοσφαιρική λογική!

Αυτά που συνέβησαν στα 32 τελευταία λεπτά του παιχνιδιού, θα μπορούσαν να γίνουν ταινία και έχουν πάρει μέχρι και σήμερα την ονομασία το θαύμα του Γκρότενμπουργκ!


thumbnail_80bc9d98-dc57-4c40-a6b9-9a534088bc1a.jpg

Ένα τρόπαιο κόντρα στη Μπάγερν!

Η ομάδα του Κρέφελντ είχε καταφέρει να εδραιωθεί στα σαλόνια της Bundesliga από το 1983 και με μια συνεχή ανοδική πορεία έφτασε στην κορύφωση της, με τη νίκη 2-1 απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Κυπέλλου Δυτικής Γερμανίας το 1985. Κάτι που έμοιαζε απίστευτο όταν συνέβη και το οποίο της έδινε το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης που υπήρχε τότε ως ξεχωριστή διοργάνωση για αυτούς που κατακτούσαν το κύπελλο στις χώρες τους.

Από την άλλη οι Ανατολικογερμανοί της Δρέσδης υπέφεραν από τις πρακτικές της Στάζι που υπονόμευε την προσπάθεια τους για πρωταθλητισμό. Αντίθετα η Μυστική αστυνομία του καθεστώτος Χόνεκερ, βοηθούσε υπογείως, με αθέμιτες πρακτικές τη Ντιναμό Βερολίνου, να κατακτήσει τίτλους. Μάλιστα κάποια στιγμή είχε φτάσει τους 10 συνεχόμενους!

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η σύγκρουση μεταξύ των δύο δεν ήταν απλά ένας προημιτελικός. Ήταν η Ανατολή εναντίον της Δύσης, ο κομμουνισμός εναντίον του καπιταλισμού, η καταστολή εναντίον της ελευθερίας. Η ευκαιρία να κερδίσουν έναν αντίπαλο από την άλλη πλευρά του τείχους ήταν ελκυστική, ειδικά για την προπαγάνδα που υπήρχε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Ο πρώτος αγώνας έχρισε το φαβορί αφού η Ντιναμό είχε αποκτήσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα με 2-0 και φαινόταν πως θα έσπαγε την αρνητική παράδοση. Έως τότε είχε πάρει μέρος σε πέντε ευρωπαϊκούς προημιτελικούς και είχε αποκλειστεί. Ένα γκολ εκτός έδρας θα ήταν αρκετό. Έτσι πίστευαν...

thumbnail_uerdingendresden-spiel-DW-Politik-Krefeld-jpg_1.jpg

Η απόλυτη ανατροπή!

Χρειάστηκε μόλις ένα λεπτό για τους φιλοξενούμενους για να σκοράρουν με τον Ραλφ Μίνγκε και να παγώσει το στάδιο Γκρότενμπουργκ. Η επίτευξη τεσσάρων γκολ χωρίς απάντηση φαινόταν πιά απίθανη για την Ίρντινγκεν με το σκορ με γκολ του Λίπμαν και αυτογκόλ του Μπόμερ στο ημίχρονο να είχε φτάσει το 1-3.

Οι οπαδοί άρχισαν να αποχωρούν και οι παραγωγοί της ZDF που επέλεξαν τη ζωντανή μετάδοση του αγώνα, αντί της μονομαχίας της Μπάγερν Μονάχου με την Άντερλεχτ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, είχαν απογοητευτεί.

Ο προπονητής Καρλ Χάϊντς Φέλντκαμπ ζήτησε τους παίκτες να σκεφτούν την υπερηφάνεια των οπαδών παλεύοντας για ένα θετικό αποτέλεσμα!

Η κακοτυχία είχε κάνει την εμφάνιση της όμως και στο αντίπαλο στρατόπεδο. Μπορεί να βρίσκονταν με το ένα πόδι στους ημιτελικούς, αλλά έχασαν από τα πρώτα λεπτά με τραυματισμό τον 19χρονο τότε αστέρα Ματίας Ζάμερ, ενώ είχε τραυματιστεί σοβαρά ο τερματοφύλακας Γιακουμπόφσκι (κάταγμα στον ώμο στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου) που αντικαταστάθηκε από τον Ράμμε.

Ο αναπληρωματικός Ράμμε ακολούθησε την αποστολή μόνο και μόνο επειδή η Στάζι δεν επέτρεψε να ταξιδέψει ο δεύτερος γκολκιπερ Γιόργκ Κλίμπελ, λόγω των επαφών του με ανθρώπους από τη Δύση.

Με 32 λεπτά να απομένουν στον αγώνα, ο Φούνκελ σκοράρει και δύο γκολ στα επόμενα οκτώ λεπτά, έφεραν το ματς στο 4-3 δημιουργώντας την πεποίθηση ότι το αδύνατο θα μπορούσε να γίνει δυνατό.
uerdingendresden-torschuss-DW-Politik-Krefeld-jpg_1.jpg


Ο κόσμος που είχε απομείνει στις εξέδρες πίεζε για την ολική ανατροπή και οι παίκτες της Δρέσδης είχαν πανικοβληθεί βλέποντας πως το ματς είχε στραβώσει για τα καλά. Οι γηπεδούχοι βγήκαν μαζικά στην επίθεση και δικαιώθηκαν με δυο γκολ στο 78ο και 79ο λεπτό, από την αλλαγή του Φέλντκαμπ, Ντίτμαρ Κλίνγκερ και το τρίτο γκολ του Φούνκελ που διαμόρφωναν το 6-3 και έδιναν την πρόκριση πλέον στους Δυτικογερμανούς!

thumbnail_imago0016429133h_1.jpg

Με ήρωα τον τερματοφύλακα!

Οι παίκτες της Δρέσδης έκαναν μια απέλπιδα προσπάθεια να σημειώσουν το γκολ, που θα τους έβαζε σε τροχιά πρόκρισης, αλλά ο γκολκίπερ της Ίρντινγκεν κράτησε με σωτήριες επεμβάσεις και, σε μια αντεπίθεση λίγο πριν τη λήξη, ο Σέφερ θα σημειώσει το έβδομο γκολ για να ολοκληρώσει μια επική ανατροπή με σκορ 7-3.

Δείτε στο βίντεο τα στιγμιότυπα του συγκλονιστικού αγώνα



Πρωταγωνιστές που στιγματίστηκαν!

Ο αγώνας έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για το αποτέλεσμα του αλλά αποδείχθηκε καθοριστικός και για αρκετούς πρωταγωνιστές της αναμέτρησης από πλευράς των ηττημένων, η ζωή των οποίων άλλαξε δραματικά μετά τα γεγονότα της 19ης Μαρτίου 1986.

Ο τερματοφύλακας Γιακουμπόφσκι αποσύρθηκε απ’ το ποδόσφαιρο εξαιτίας του τραυματισμού που υπέστη στην αναμέτρηση. Ο επιθετικός Λίπμαν, που είχε σαν όνειρο να αγωνιστεί στη Bundesliga, μετά το τέλος του αγώνα ξέφυγε της προσοχής των ανθρώπων της Στάζι και αυτομόλησε στη Δυτική Γερμανία. Ο αρχηγός Ντέρνερ, αποχώρησε στο τέλος της περιόδου ύστερα από πιέσεις, ενώ και ο προπονητής Κλάους Ζάμερ απολύθηκε και δεν του επετράπη να ασχοληθεί ξανά με το κλαμπ. Τελικά επέστρεψε μετά την ένωση των δύο χωρών, στα κοινά του συλλόγου. Παιχνίδια της μοίρας θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει το γεγονός πως οι δυο ομάδες, 35 χρόνια μετά, το 2021 βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες για το πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας της ενωμένης πια Γερμανίας.

thumbnail_uerdingendresden-jubel1-DW-Politik-Krefeld-jpg_1.jpg

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης