Retro Stories

Η μέρα που ο Νόβακ Τζόκοβιτς «δάμασε» τον... Matador και το παγκόσμιο τένις!

Η μέρα που ο Νόβακ Τζόκοβιτς «δάμασε» τον... Matador και το παγκόσμιο τένις!

3 Ιουλίου 2011: Ο Νόβακ Τζόκοβιτς επικρατεί του Ράφαελ Ναδάλ στον τελικό του Wimbledon και μέρα σε λίγα 24ωρα γίνεται ο νέος «Βασιλιάς του Γρασιδιού», όπως και το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Κανείς ωστόσο δεν περίμενε όσα ακολούθησαν την επόμενη δεκαετία...

Το «δίπολο» των Ράφαελ Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ ήταν αυτό που κυριαρχούσε στο παγκόσμιο τένις στα μέσα της δεκαετίας του 2000, με τους δύο να «μοιράζονται» τους τίτλους. Όλα αυτά μέχρι να κάνει το ντεμπούτο του ο Νόβακ Τζόκοβιτς, με τον Σέρβο τενίστα να διαταράσσει τις ισορροπίες. Είχε ήδη κατακτήσει δύο Grand Slam τίτλους, έχοντας στεφθεί πρωταθλητής του Australian Open το 2008 και το 2011.

Ωστόσο ήταν στο Wimbledon του 2011 που ο «Νόλε» βρήκε την ευκαιρία που ήθελε. Είχε φτάσει πλέον η ώρα για τον ίδιο να πάρει τα πρωτεία στο παγκόσμιο τένις, να δείξει στους Ναδάλ και Φέντερερ πως ήταν αντάξιος τους. Είχε έρθει η ώρα για τον «Βασιλιά του Γρασιδιού» και τον «Βασιλιά του Χώματος» να «αναγνωρίσουν» το πρόσωπο που στο μέλλον θα διαμόρφωνε μαζί τους το «Big Three» του τένις.

Ένας ταύρος σε υαλοπωλείο

Μπαίνοντας στο Wimbledon του 2011, o Τζόκοβιτς βρισκόταν στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από τον Ναδάλ, ενώ ο Φέντερερ ακολουθούσε τους δύο. Ο Τζόκοβιτς μπορούσε υπό συνθήκες να φτάσει στην κορυφή της βαθμολογίας, εάν έπαιρνε την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Το ξεκίνημα του στην διοργάνωση ήταν ονειρικό, καθώς στους πρώτους τέσσερις αγώνες έχασε μόνο ένα (!) σετ, αυτό στον 3ο γύρο απέναντι στον Μάρκο Παγδατή.

Novak_Dokovic_Wimbledon_2011_stretching_on_forehand_1.jpg

Έχοντας φτάσει στα ημιτελικά, είχε απέναντι του τον Μπέρναρντ Τόμιτς, ενώ οι Φέντερερ και Ναδάλ τέθηκαν αντιμέτωποι με τους Μάρντι Φις και ΤζοΒίλφρεντ Τσονγκά. Ο Ισπανός τελικά ξεπέρασε το εμπόδιο τους Φις με 3-1, ωστόσο ήταν ο Τσονγκά που σόκαρε τους πάντες. Ο Γάλλος έπαιξε εξαιρετικό τένις και ανέτρεψε το εις βάρος του 0-2, φτάνοντας στη νίκη με 3-2 επί του Φέντερερ και παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Εκεί θα έβρισκε τον Τζόκοβιτς, ο 24χρονος έχασε μόλις ένα σετ από τον Τόμιτς και πέρασε στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Οι δύο νεαροί έδωσαν μία σπουδαία μάχη, με αποκορύφωμα το τρίτο σετ, όπου ο Τσονγκά κέρδισε στο tie break με 11-9. Τελικά ούτε αυτός ήταν ικανός να σταματήσει τον «Τζόκερ» και έτσι θα βρισκόταν στον μεγάλο τελικό του Centre Court.

Η διπλή «εκθρόνιση» του Ναδάλ

Η νίκη απέναντι στον Γάλλο είχε διπλή σημασία για τον Τζόκοβιτς, καθώς κατάφερε να περάσει τον Ναδάλ και να ανέβει επιτέλους στο Νο1 της κατάταξης, για πρώτη φορά στην καριέρα του. Αυτό ήταν και επίσημα το τέλος μίας εποχής, καθώς ήταν η πρώτη φορά από τις 2 Φεβρουαρίου του 2004, που κανένας εκ των Ναδάλ και Φέντερερ δεν ήταν πρώτος.

djokovic_1.jpg

Τα πράγματα στον τελικό μόνο εύκολα δεν ήταν, ο «πεινασμένος» Ναδάλ πέρασε σαν «σίφουνας» το εμπόδιο του Άντι Μάρεϊ με 3-1 και θα διεκδικούσε τον τίτλο του πρωταθλητή απέναντι στον Νόλε. Ο Ισπανός έψαχνε την «εκδίκηση» για την απώλεια της πρωτιάς και τι καλύτερος τρόπος, από το να στερήσει στον 24χρονο τον τίτλο. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο σε τελικό του Wimbledon, ο Τζόκοβιτς επιβλήθηκε από την αρχή, παίρνοντας προβάδισμα 2-0 στα σετ.

Ο Ναδάλ απάντησε με το εμφατικό 6-1 στο τρίτο σετ, μειώνοντας σε 2-1, ωστόσο ο Τζόκοβιτς δεν σκόπευε να αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία. Στο τέταρτο σετ, ο Τζόκοβιτς βρισκόταν μπροστά με 4-3, με τον Ναδάλ να σερβίρει. Εκεί βρήκε το πολυπόθητο break, αυτό που τον έφερνε πλέον ένα game μακριά από τη νίκη και την κατάκτηση του τίτλου. Δεν έκανε κανένα λάθος, ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν ο νέος πρωταθλητής του Wimbledon για το 2011.

nole_1.jpg

Το αήττητο σερί 20 αγώνων του «Matador» στο Wimbledon έλαβε κάπως έτσι τέλος, ενώ ήταν η πρώτη φορά από το 2002, που κανένας εκ των Φέντερερ και Ναδάλ δεν κατακτούσε το τρόπαιο. Το μήνυμα του Σέρβου ήταν ξεκάθαρο, είχε έρθει για να μείνει. Μέσα σε 10 χρόνια όχι μόνο στάθηκε επάξια δίπλα τους, όσον αφορά στο ταλέντο, αλλά ήταν στις 11 Ιουλίου του 2021 και με τη νίκη απέναντι στον Ματέο Μπερετίνι, που έφτασε τους δύο θρύλους και σε τίτλους. Πλέον το Big Three μετρά συνολικά 60 (!) Grand Slam τίτλους, 20 για τον καθένα. Μπορεί ο Τζόκοβτς να έχει δεχθεί έντονη κριτική και «πόλεμο» μέσα στα χρόνια από τα ΜΜΕ για τον χαρακτήρα του, ωστόσο είναι το ταλέντο του που στο τέλος σιωπήσει τους πάντες.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης