Retro Stories

Olympic Stories (1992): Τρεις παρατάσεις δίνουν στην Ιταλία το χρυσό μέσα στην Ισπανία, στον κορυφαίο τελικό που έγινε στο πόλο!

Olympic Stories (1992): Τρεις παρατάσεις δίνουν στην Ιταλία το χρυσό μέσα στην Ισπανία, στον κορυφαίο τελικό που έγινε στο πόλο!

Ένα από τα πιο ιστορικά ματς που έχουν λάβει χώρα στην ιστορία της διοργάνωσης, ήταν ο τελικός πόλο ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, με την Ιταλία να κερδίζει μετά από τρεις παρατάσεις την Ισπανία, και να κατακτά το χρυσό μετάλλιο μέσα στην Βαρκελώνη!

Πρόκειται πιθανώς για το καλύτερο παιχνίδι, και τον πιο εντυπωσιακό τελικό πόλο, που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρωταγωνίστριες η Ιταλία και η Ισπανία. Δύο ομάδες που ευνοήθηκαν από την μη συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας στην διοργάνωση, παρόλο που είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην τελική φάση, αλλά και της ισχυρής Κροατίας, που αποτελούσε και την καλύτερη ομάδα στο πόλο, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάπως έτσι, η Ισπανία και η Ιταλία εξασφάλισαν ευκολότερα την πρόκρισή τους στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης, έχοντας ξεκινήσει τις προσπάθειές τους από τον πρώτο όμιλο, στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν και η Ελλάδα.

Η Εθνική μας ομάδα δεν κατάφερε να τις κοντράρει, ηττήθηκε με 11-6 από την Ισπανία, 8-6 από τους Ιταλούς, πήρε μόλις μία ισοπαλία (4-4 με την Ολλανδία), τερμάτισε τελευταία στον όμιλο, και 10η από τις 12 ομάδες που συμμετείχαν συνολικά στην διοργάνωση, καθώς στους αγώνες κατάταξης σημείωσε δύο νίκες απέναντι σε Ολλανδία και Γαλλία αντίστοιχα.

Στους ημιτελικούς η Ισπανία και η Ιταλία δυσκολεύτηκαν αλλά ξεπέρασαν τα εμπόδια της CIS (οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που ακόμη δεν είχαν διαμορφωθεί ως κράτη), που έκανε την εμφάνιση της μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, και των ΗΠΑ, και έφτασαν στον τελικό, όπου προσέφεραν εντυπωσιακό θέαμα στην πισίνα της Βαρκελώνης.

Ο λόγος, για ένα ματς που τα είχε… όλα. Τρεις παρατάσεις, ένταση μεταξύ των προπονητών, με τον κόουτς της Ισπανίας να δηλώνει πως «σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν βαρετό» και ένα εντυπωσιακό διάστημα 30 δευτερολέπτων, όπου οι Ιταλοί κατάφεραν να ισοφαρίσουν στην τελευταία φάση της πρώτης παράτασης σε 8-8 και να συνεχίσουν να διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο, παρότι είχαν μείνει πίσω στο σκορ με πέναλτι του Μανουέλ Εστιάρτε (αρχηγός της Ισπανίας), μερικά δεύτερα νωρίτερα.

Το θρίλερ συνεχίστηκε μέχρι το τέλος, οι Ιταλοί σκόραραν με τον Φερνάντο Γκαντόλφι στα 32 δευτερόλεπτα, και ενώ όλα έδειχναν πως έχουν τελειώσει, οι Ισπανοί απώλεσαν τεράστια ευκαιρία, με ένα σουτ να καταλήγει στο δοκάρι.

Οι πανηγυρισμοί ήταν έξαλλοι, η Ιταλία με κορυφαίο τον Μασιμιλιάνο Φερέτι που πέτυχε τέσσερα γκολ στον τελικό, κέρδισε με 9-8 και οι Ισπανοί απλώς… παρηγορήθηκαν από το πρώτο μετάλλιο τους στην υδατοσφαίριση, από τότε που το πόλο περιλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες (1900) και από το «άτυπο παράσημο» της συμμετοχής στον καλύτερο τελικό πόλο που πραγματοποιήθηκε ποτέ!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης