Retro Stories

Μάικλ Φελπς: Ο… Ποσειδώνας που «δάμασε» τις πισίνες του Πεκίνου και ξεπέρασε κάθε λογική με το 8ο χρυσό μετάλλιο!

Μάικλ Φελπς: Ο… Ποσειδώνας που «δάμασε» τις πισίνες του Πεκίνου και ξεπέρασε κάθε λογική με το 8ο χρυσό μετάλλιο!

Στις 17 Αυγούστου 2008 ο Μάικλ Φελπς κατακτά το χρυσό μετάλλιο με την αμερικανική ομάδα κολύμβησης στα 4χ100 μικτής και κατ’ επέκταση το 8ο προσωπικό του για του Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ξεπερνά, έτσι τον Μαρκ Σπιτς και κάθε… λογική!

Τι παραπάνω μπορείς να προσφέρεις σε έναν άνθρωπο που έχει κερδίσει τα πάντα και βλέπει να εκτυλίσσεται μπροστά του το απόλυτο όνειρό του; Μάλλον είναι μία δύσκολη ερώτηση στην οποία το κοινό του Μάικλ Φελπς -και όχι μόνο- «αναγκαζόταν» να βρει απάντηση, κάθε φορά που εκείνος βρισκόταν στις πισίνες.

Ο γεννημένος στις 30 Ιουνίου του 1985 στη Βαλτιμόρη, γνώρισε την κολύμβηση ως ένα τρόπο, ώστε να εκτονώσει την ανεξάντλητη ενέργειά του. Η φύση του ήταν συνυφασμένη με το νερό και αυτό έγινε αντιληπτό, στο πρώτο του εθνικό ρεκόρ, πριν καν συμπληρώσει το 10ο έτος της ζωής του.

Κατά έναν μαγικό τρόπο και μέσα από δυσκολίες των νεανικών του χρόνων, άρχισε να χτίζει τον μύθο του «ΜP». Περίπου στα 16 (15 και 9 μηνών) ήταν κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ στα 200μ πεταλούδα και…

hhfs9tf9mck02d8ilnqq.jpg

Εν αρχή ην… Αθήνα

Ξαφνικά, υπήρχε για να κατακτά τα κορυφαία… σκαλιά των Ολυμπιακών Αγώνων σαν άλλος δυνάστης που αρνούνταν να παραχωρήσει τη θέση του. Μπορεί για τον Ποσειδώνα της μυθολογίας η Αθήνα να μην αποτελούσε σήμα κατατεθέν, αλλά για τον Φελπς υπήρξε πόλη σταθμός.

Η αρχή των πολλαπλών μεταλλίων είχε ως βάση την Ολυμπιάδα του 2004, όταν σε ηλικία 19 ετών, φρόντισε να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του, αφού συγκέντρωσε 8 μετάλλια. Ίσως για τον Φελπς αυτή η συνθήκη να είχε και ένα μικρό ψεγάδι. Ένα ψεγάδι 2 χάλκινων μεταλλίων ανάμεσα στο «χρυσάφι».

Τα βήματά του, όμως, χαράσσονταν ήδη στο μονοπάτι προς την Κίνα και την απόλυτη αποθέωση.

Δύο χέρια στον αέρα και το 8ο να γράφει ιστορία

Σαν ένας άλλος αμερικανικός «τυφώνας» ξεσηκώνει τα πάντα στο διάβα του και κάνει το Πεκίνο να παραμιλά, δίνοντας στο “Phelpsian” σάρκα και οστά έχοντας σαν τυχερό αριθμό το 8!

Μέσα σε 7 αγωνιστικές ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, ο Μάικλ είχε κατορθώσει να ακούσει τον ύμνο της χώρας του ισάριθμες φορές, λόγω των επιτευγμάτων του. Επτά χρυσά μετάλλια με ομαδικές και ατομικές επιτυχίες (200 και 400μ μικτής ατομικής, 4χ100 ελεύθερο, 200μ ελεύθερο, 100 και 200μ πεταλούδα, 4χ200μ ελεύθερο).

Η τελευταία κούρσα για εκείνον ήταν στις 17 Αυγούστου ως μέλος της κολυμβητικής Team USA στα 4χ100 μικτής, μαζί με τους Άαρον Πέιρσολ, Μπρένταν Χάνσεν και Τζέισον Λέζακ. Ο αγώνας βρισκόταν σε εξέλιξη και ο τρίτος στη σειρά Φελπς, κλήθηκε να περάσει τους αθλητές της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας που προηγούνταν.

Απέμενε ο Λέζακ για την τελική ευθεία με ελεύθερο στυλ. Ακουμπά τον τοίχο και σηκώνει το κεφάλι του… Χέρια απλωμένα και πολλές φωνές ενθουσιασμού ακολουθούν. Η Αμερική θα βρεθεί στην κορυφή του βάθρου με χρόνο 3.29.34 και έχοντας προπορευθεί εκείνης της χαρακτηριστικής πράσινης γραμμής.

Ο Φελπς κατακτά το 8ο χρυσό μετάλλιο σε μία Ολυμπιάδα, μέσα σε ιαχές από συναθλητές και κόσμο του σταδίου. Ποιος το φανταζόταν όταν ο θρυλικός Μαρκ Σπιτς ολοκλήρωνε τη διοργάνωση του 1972 με 7 χρυσά μετάλλια, ότι θα βρεθεί κάποιος ανάλογος του μεγαλείου του;

Όλες οι πρωτιές του τουρνουά στο Πεκίνο συνοδεύτηκαν από παγκόσμια ρεκόρ, εκτός από τα 100 μέτρα πεταλούδας, στο οποίο το αμερικανικό φαινόμενο κατέρριψε το αντίστοιχο Ολυμπιακό. Μάλιστα σε ολόκληρη την καριέρα του, «άγγιξε» την συγκεκριμένη κατηγορία 29 φορές, προσπερνώντας για ακόμη μία φορά τον Σπιτς των 26 κορυφών του κόσμου.

original_1.png

Ένα αντίο ανάλογο του «χαίρεται»

Πέρασαν ακόμη δύο Αγώνες και αμέτρητα μετάλλια, μέχρι ο Μάικλ Φελπς να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, έχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στο Ρίο. Όπως ακριβώς ξεκίνησε… Με χρώμα χρυσαφί και σύνολο 28 μεταλλίων στην τροπαιοθήκη του!

«Το να πετυχαίνεις όλα όσα έχεις ποτέ φανταστεί, έχει πλάκα!» Με τη φράση αυτή στιγμάτιζε τα επιτεύγματά του ο ίδιος ο Φελπς λίγο μετά τους αγώνες. Ίσως ήταν πράγματι διασκεδαστικό να τον βλέπεις.

Για την ιστορία… το φαινόμενο… το Phelpsian!

Σταυρούλα Μουστακάτου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης