Retro Stories

Ρονάλντο: Το «φαινόμενο» υπογράφει στη Ρεάλ Μαδρίτης στην εκπνοή των μεταγραφών και το όραμα των Galacticos γίνεται πράξη!

Ρονάλντο: Το «φαινόμενο» υπογράφει στη Ρεάλ Μαδρίτης στην εκπνοή των μεταγραφών και το όραμα των Galacticos γίνεται πράξη!

31 Αυγούστου 2002: Η Ρεάλ ανακοινώνει το «φαινόμενο» λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία της μεταγραφικής περιόδου και δίνει…σάρκα και οστά στους περίφημους Galacticos.

«Είναι μία ευτυχισμένη ημέρα για τη Ρεάλ Μαδρίτης και είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε συμφωνήσει με έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στον κόσμο», δήλωνε ο αθλητικός διευθυντής των Μαδριλένων, Χόρχε Βαλδάνο, με την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Ρονάλντο.

Στην πραγματικότητα ήταν μόλις μερικές ώρες πριν την εκπνοή της διορίας για τη μεταγραφική περίοδο, όταν Ίντερ και Ρεάλ έδωσαν… τα χέρια για την μετακίνηση του «φαινομένου» από το ένα κλαμπ στο άλλο, έχοντας βρει τις χρυσές τομές στις διαπραγματεύσεις τους!

Η φήμη που οδήγησε την «Βασίλισσα» σε αυτό το μεταγραφικό κυνήγι διαμορφώθηκε τόσο… εκρηκτικά όσο και το ίδιο το παιχνίδι του Ρονάλντο!

B0LVGp4CYAEixDa.jpg

Από τις αλάνες του Ρίο μέχρι να ανοίξει η «πόρτα» των τραυματισμών

Γεννημένος και γαλουχημένος στα ιδεώδη της «ποδοσφαιρομάνας» Βραζιλίας, ο Ρονάλντο χανόταν στα στενά των προαστίων του Ρίο ντε Τζανέιρο με τη μπάλα κολλημένη στα πόδια του.

Η μεγάλη καριέρα που ονειρευόταν έμελλε να ξεκινήσει μόλις στα 16 του χρόνια, όταν μετά την εκπληκτική πορεία στον πρώτο σταθμό της Κρουζέιρο, κέρδισε το… εισιτήριο για τη μακρινή Ευρώπη. Τα τρομακτικά του ποσοστά με την Αϊντχόφεν και την Μπαρτσελόνα -σε συνδυασμό με τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο με τους «μπλαουγκράνα»- γίνονται η αφορμή για το ενδιαφέρον της Ίντερ.

Η πρώτη του χρονιά στους «νερατζούρι», το 1997, μετατρέπεται στο απόλυτο ποδοσφαιρικό ταξίδι… Η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA εκείνη τη σεζόν και η βραζιλιάνικη αυτοπεποίθηση που ένιωθε ο Ρονάλντο πάνω στο χορτάρι, τον χρίζουν ξανά κορυφαίο προσθέτοντας στην τροπαιοθήκη του μία Χρυσή Μπάλα. Μόλις 21 ετών

Ο εφιάλτης, όμως, έφτασε νωρίτερα από ό,τι ίσως θα φανταζόταν κανείς. Στον αγώνα με τη Λέτσε τον Νοέμβριο του 1999, ο άσος της Ίντερ θα υποστεί ρήξη τένοντα και θα καθηλωθεί εκτός αγώνων για περίπου 5 μήνες! Η επιστροφή αποδείχθηκε ακόμη πιο δύσκολη… Στον τελικό του Κυπέλλου με τη Λάτσιο, 7 λεπτά συμμετοχής αρκούσαν για να φέρουν τα δάκρυα του σούπερ σταρ!

15119602866537.jpg

Το Μουντιάλ που έγινε το restart

Χρειάστηκαν δύο χειρουργεία και αμέτρητες θεραπείες, ώστε να μην σβήσει το όνειρο του Ρονάλντο για κάτι ακόμη πιο σπουδαίο.

Ανάλογο, δηλαδή, της επιτυχίας του με την Εθνική Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 2002. Ο επιθετικός της «Σελεσάο» μπορεί σωματικά να μην θύμιζε τις καλές εποχές, όμως η ασύλληπτη ικανότητά του στο σκοράρισμα άνοιξε διάπλατα το πεδίο της πρωτιάς. Όχι μόνο αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης, αλλά τα τέρματά του είχαν και την ανάλογη αξία.

Ένα γκολ στην ημιτελική φάση με την Τουρκία και άλλα δυο στον τελικό απέναντι στη Γερμανία, κράτησαν… ζωντανή τη φήμη του και τον έφεραν ξανά στις συζητήσεις περί μεταγραφών στα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης!

H Ρεάλ και τα «πισωγυρίσματα» στο μεταγραφικό πλάνο

Μεταξύ των οποίων και η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία ξεκίνησε το μεταγραφικό της παζάρι θέλοντας να εντάξει τον Βραζιλιάνο ανάμεσα στα… μεγαθήρια, Λουίς Φίγκο και Ζινεντίν Ζιντάν, που είχαν έρθει στην ομάδα από το 2000 και 2001 αντίστοιχα. Δύο ακόμη ποδοσφαιριστές που παρασημοφορήθηκαν με την «ταμπέλα» του κορυφαίου!

img_0009.jpg

Η αρχική πρόταση των Μαδριλένων προς την Ίντερ ανερχόταν στα 20 εκατομμύρια ευρώ συν τον Φερνάντο Μοριέντες και ακόμη έναν παίκτη της επιλογής των Ιταλών με αξία κοντά στα 10 εκατομμύρια.

Το συγκεκριμένο σενάριο, ωστόσο, δεν κάλυψε τα «θέλω» της ομάδας στην οποία ανήκε ο Ρονάλντο, με αποτέλεσμα η Ρεάλ να διαπραγματευτεί για ακόμη μία φορά, ρίχνοντας στο… τραπέζι 23,5 εκατομμύρια ευρώ και τον Πέδρο Μουνίτις.

Το πλήρωμα του χρόνου βρισκόταν όλο και πιο κοντά και οι αρμόδιοι της Ρεάλ έπειτα από ένα δεύτερο «όχι» από την πλευρά της Ίντερ, βλέποντας την συμφωνία να λαμβάνει διαστάσεις ναυάγιου, άρχισαν να οπισθοχωρούν

Την ίδια στιγμή, ο Ρονάλντο εξέφραζε την επιθυμία του να αποχωρήσει από τους «νερατζούρι». Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν και η δήλωση του Βαλδάνο πως «αν ο παίκτης δεν είχε δεχθεί να μειώσει τις απολαβές του, δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταγραφή».

Αυτό κατέστη εν τέλει και ο κινητήριος μοχλός της «Βασίλισσας» να εξακολουθήσει να βρίσκεται ανάμεσα στους υποψήφιους επόμενους σταθμούς του Βραζιλιάνου.

Το μεταγραφικόσίριαλ βρισκόταν σε εξέλιξη βδομάδες επί βδομάδων, μέχρι να πυροδοτηθεί η «βόμβα» της μεγάλης μετακίνησης του ποδοσφαιριστή σε ισπανικά εδάφη! Ήταν 31 Αυγούστου και το ρολόι έδειχνε 22:00!

Δύο μόλις ώρες πριν την εκπνοή της διορίας, ένα «φαινόμενο» 25 ετών ήταν πλέον έτοιμο να γίνει μέρος των Galacticos τα επόμενα τέσσερα χρόνια και είχε ταράξει την παγκόσμια κοινότητα που μέχρι τότε ζούσε σε άλλους ρυθμούς.

Η Ίντερ είχε καταφέρει να προσθέσει 45 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της και η Ρεάλ να καταγράψει ένα ακόμη σπουδαίο όνομα στις σελίδες της ιστορίας της. Δίχως, βέβαια, να μετουσιωθεί με την κατάκτηση ενός τροπαίου που έλειπε και από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Ακόμη και αν οι Μαδριλένοι συγκέντρωσαν όλο το ταλέντο της διεθνούς σκηνής στο ρόστερ τους δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν το πολυπόθητο Champions League, μέχρι και το 2014!

Μπορεί η δύση της καριέρας του να είχε να προσφέρει ολόκληρες περγαμηνές, αλλά οι ικανότητές του ήταν τέτοιες ώστε το «φαινόμενο» να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα «what if» για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Δεν γνωρίζει κανείς, ούτε καν ο ίδιος, αν είχε παραμείνει υγιής μέχρι που θα είχε φτάσει ο μύθος του!

Σταυρούλα Μουστακάτου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης