Retro Stories

Ο διασυρμός των Γερμανών με την αξέχαστη 5άρα από την Αγγλία

Ο διασυρμός των Γερμανών με την αξέχαστη 5άρα από την Αγγλία

Από ακόμα μία «αιώνια» μάχη σε φάση προκριματικών, στην πιο ταπεινωτική ήττα των Γερμανών. Μία τέτοια μέρα, σαν και σήμερα, η Αγγλία διασύρει τα «πάντσερ» με 5-1 μέσα στο Μόναχο.

Σχετικά Άρθρα

«Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα που 22 ποδοσφαιριστές μάχονται για τη νίκη και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί» είχε παραδεχθεί ο Γκάρι Λίνεκερ όταν η Γερμανία είχε επικρατήσει στα πέναλτι της Αγγλίας για το Μουντιάλ της Ισπανίας, το 1982. Μία από τις δεκάδες μάχες των δύο χωρών και μία έχθρα που κυριαρχεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και φούντωσε με το γκολ-«φάντασμα» του 1966.

Ωστόσο, μία από τις αναμετρήσεις που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες του ποδοσφαιρικού κόσμου, είναι αναμφίβολα αυτή της 1η Σεπτεμβρίου του 2001. Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, με 63 χιλιάδες οπαδούς στις εξέδρες, οι δύο ομάδες δίνουν, σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, ένα από τα μεγάλα ραντεβού της χρονιάς.

Στο τέλος των 90 λεπτών, τα «λιοντάρια» έχουν κατασπαράξει την Γερμανία και με το επιβλητικό 5-1 (!) γράφουν την πιο μεγάλη νίκη στην ιστορία όλων εποχών στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Το «μονοπώλιο» της Λίβερπουλ, η ανατροπή και η εκδίκηση

55652e4d-1fb2-44c5-b449-7c01fdde0083_screenshot.jpg

Φαβορί η Γερμανία, το πάθος η Αγγλία…

Μόλις έγιναν γνωστοί οι όμιλοι των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, Αγγλία και Γερμανία ήταν τα μεγάλα φαβορί για την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης. Σε ένα γκρουπ όπου βρισκόταν και η Ελλάδα (χτιζόταν εκείνη του 2004), με τα μεταξύ τους παιχνίδια, ανάμεσα σε «λιοντάρια» και «πάντσερ» να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Την 1η μέρα του Σεπτεμβρίου, η Γερμανία φιλοξενεί την Αγγλία, με στόχο την νίκη και το «κλείδωμα» της πρωτιάς του ομίλου. Στο πρώτο ματς, στο Νησί, τα «πάντσερ» είχαν επικρατήσει με 1-0 χάρη στο τέρμα του Ντίτμαρ Χάμαν και είχαν χτίσει ένα σερί επτά αγώνων με έξι νίκες (!). Όλα έδειχναν, πως θα ήταν το φαβορί και στο γήπεδο του Μονάχου.

Προβάδισμα-«παγίδα», ο Όουεν και ο απόλυτος διασυρμός!

Οι Γερμανοί μπαίνουν καλύτερα στο ματς και έπειτα από έξι λεπτά αγώνα, ανοίγουν και το σκορ με τον Γιάνκερ. Ένα τέρμα που έφερε ηρεμία και ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση. Τόση, που εξελίχθηκε σε… μπούμερανγκ. Έξι λεπτά αργότερα, ο Μάικλ Όουεν, κάνει την αρχή στο πιο εφιαλτικό βράδυ των Γερμανών, ισοφαρίζοντας σε 1-1 και σκορπώντας ψυχρολουσία στις εξέδρες.

Πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ο Στίβεν Τζέραρντ ολοκληρώνει την ανατροπή και στέλνειτην ομάδα του Έρικσον στα αποδυτήρια με το προβάδισμα. Άπαντες περίμεναν «ξέσπασμα» από την γηπεδούχο, όμως αυτό ήρθε από τους… φιλοξενούμενους. Ο επιθετικός της Λίβερπουλ πετυχαίνει χατ-τρικ με τα γκολ του 49ου και 66ου λεπτού, ανεβάζοντας το σκορ στο 4-1, για να έρθει ο Χέσκεϊστο 71ο λεπτό και να ολοκληρώσει έναν πραγματικό θρίαμβο.

Στο σφύριγμα της λήξης, η Γερμανία δεν έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί. Ήταν μόλις η δεύτερη ήττα των «πάντσερ» μέσα στην έδρα τους σε προκριματικά αλλά και η μεγαλύτερη νίκη σε εύρος, στην ιστορία της μεταξύ τους μάχης, καθώς μέχρι εκείνη την μέρα, η μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων ήταν τρία γκολ.

«Βάφτηκε» στο χρώμα της Λίβερπουλ και η πορεία τους…

Φυσικά, στο τέλος της μέρας, εκτός από την τεράστια νίκη και τα ιστορικά γεγονότα, ένα ακόμη στατιστικό έκανε την διαφορά. Και τα πέντε γκολ, σημειώθηκαν από ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ(!). Μάικλ Όουεν, Στίβεν Τζέραρντ και Εμίλ Χέσκεϊ ήταν μέλη του ρόστερ των «κόκκινων» και ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές.

Αμφότερες, τερμάτισαν στις δύο πρώτες θέσεις, με την Αγγλία στην κορυφή του ομίλου, και προκρίθηκαν στα τελικά του Μουντιάλ του 2002. Εκεί, βέβαια, η Αγγλία έφτασε μέχρι τα προημιτελικά ενώ η Γερμανία κατάφερε να προκριθεί στον μεγάλο τελικό. Ωστόσο, το πολυπόθητο τρόπαιο δεν ήρθε ποτέ, καθώς λύγισε απέναντι στην dream team της Βραζιλίας.

steven-gerrard-england-germany_o045shyicu1y143l6svzn4gcg.jpg

Αναμφίβολα, σε αυτή την τεράστια κόντρα που έχει ξεκινήσει από το μακρινό 1930, η συγκεκριμένη νίκη έχει καρφιτσωθεί ψηλότερα στο βιβλίο της ιστορίας. Η Γερμανία (ακόμα) δεν έχει απαντήσει σε αυτόν τον διασυρμό και μέχρι να συμβεί, η Αγγλία θα έχει ένα παραπάνω λόγο να καμαρώνει.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης