Τελευταία Νέα
Speculator

Η διαφάνεια στο ΓΕΜΗ αργεί ακόμα 50 ημέρες δια χειρός Άδωνι με ρουσφέτι στο Οικονομικό Επιμελητήριο

Η διαφάνεια στο ΓΕΜΗ αργεί ακόμα 50 ημέρες δια χειρός Άδωνι με ρουσφέτι στο Οικονομικό Επιμελητήριο
Πιέσεις για νέα παράταση και για το Μητρώο των beneficial owners.

Δεν έχει τέλος η φαρσοκωμωδία των παρατάσεων του χρόνου δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων των εταιριών από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη και κατά συνέπεια της εφαρμογής των αποφάσεων περί αναστολής καταχώρησης στο ΓΕΜΗ.
Ως γνωστόν η προθεσμία δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων έληγε βάση της νομοθεσία στις 30 Σεπτεμβρίου.
Χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος αφού η οικονομία κινήθηκε ισχυρά αναπτυξιακά και ειδικά το καλοκαίρι λόγω τουρισμού αλλά και δεν υπήρχε κανένα ζήτημα περιορισμών λόγω COVID-19 ο Υπουργός Ανάπτυξης με διάταξη που πέρασε στο Νόμο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έδωσε παράταση της προθεσμίας πραγματοποίησης των Γενικών Συνελεύσεων κατά 50 ημέρες.
Η παράταση συμπαρασύρει και τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων και τις προθεσμίες δημοσίευσης στο ΓΕΜΗ αλλά και το φορολογικό πιστοποιητικό.
Έτσι πλέον οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2021 έχουν προθεσμία δημοσίευσης την 20η Νοεμβρίου δηλαδή λίγο πριν φύγει ο χρόνος καταλύοντας κάθε έννοια οικονομικής πληροφόρησης καθώς μεσολαβούν σχεδόν 11 μήνες από τη λήξη της περιόδου την οποία αφορούν.

«Αίτημα» ΟΕΕ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση έγινε μετά το «αίτημα» του Οικονομικού Επιμελητηρίου το οποίο πρωτοστατεί γενικότερα στα αιτήματα παρατάσεων της εφαρμογής διατάξεων ενίσχυσης της διαφάνειας στην αγορά.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εφαρμογής του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων το οποίο επ αφορμή του Covid πήρε αλλεπάλληλες παρατάσεις και πλέον μετά και την τελευταία η προθεσμία λήγει 31/10/2022 με το ΟΕΕ να έχει ζητήσει να μεταφερθεί η καταληκτική προθεσμία δηλώσεων στο τέλος του έτους.
Επισημαίνεται ότι το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων είναι ένα ηλεκτρονικό μητρώο που πρέπει να εγγραφούν, όλα τα νομικά πρόσωπα και όλες οι νομικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα και να καταχωρίσουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους.
Προφανώς αυτό είναι μια δύσκολη διαδικασία που θα εμφανίσει αφανείς μετόχους αλλά αποτελεί κοινοτική οδηγία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης