Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πρώτο στην πτώση, τελευταίο στην άνοδο…

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πρώτο στην πτώση, τελευταίο στην άνοδο…
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με τις ξένες αγορές να έχουν ικανοποιητική άνοδο και μάλιστα από 1% έως 2%, εμείς δείξαμε πως είχαμε αρκετή διστακτικότητα. Αν δούμε για παράδειγμα την αντίδραση του DAX βλέπουμε πως εύκολα πήγε στο +1,9% αν και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις δεν είχε ούτε τη μισή μας πτώση. Εμείς με δύο πτωτικές άνω του 2% δυσκολευτήκαμε να πάμε πάνω από το +1% και φυσικά δε μπορέσαμε να το κρατήσουμε μέχρι τέλος.

Θα περιμέναμε καλύτερη αντίδραση σήμερα, αλλά κυρίως περιμέναμε καλύτερο τζίρο. Ήταν αρκετά χαμηλότερος έναντι των πτωτικών συνεδριάσεων. Βγαίνουν αρκετά χαρτιά σε πολλά βαριά χαρτιά στην προσπάθειά τους να αντιδράσουν και λόγω έλλειψης αγοραστών, η διολίσθηση είναι μονόδρομος. Πρέπει να αλλάξει αυτό. Να μη γυρίσουμε προς τις 750 μονάδες.

Στις 772,57 μονάδες το σημερινό υψηλό και στο +1,37% και το κλείσιμο στις 764,70 μονάδες και στο +0,34%. Οι τράπεζες ήταν αυτές που έδειξαν πως δεν μπορούν να κρατήσουν την ανοδική αντίδραση. Υστέρησε και η Ελλάκτωρ, αλλά λογικό με αυτά που γίνονται. Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν είχαν καλύτερη συμπεριφορά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με την Πειραιώς να έχει χάσει περίπου 30% από την αρχή του έτους περιμέναμε κάτι καλύτερο σήμερα. Το ίδιο περιμέναμε και από την Alpha Bank που όχι μόνο δεν κράτησε την αντίδραση, έκλεισε και με μικρές απώλειες. Η Εθνική είχε πωλητές λίγο πάνω από τα 2,01 ευρώ και κατέβηκαν σημαντικά χαμηλότερα. Με απώλειες 2,30% η μετοχή, ενώ μικρές απώλειες είχε και η Eurobank.

MOTOR OIL: Έγιναν πολλές πράξεις στα 12,20 ευρώ και τελικά κατάφερε να κλείσει λίγο υψηλότερα.

LAMDA: Παρά την αντίδραση της αγοράς δεν κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος και πάει προς τον εκθετικό των 200 ημερών και προς τα 6,30 ευρώ. Εκτός και αν αντιδράσει στον 100άρη που είναι στα 6,35 ευρώ. Χαμηλό σήμερα στα 6,39 ευρώ και κλείσιμο στα 6,45 ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Στη διόρθωση έδειξε αντοχές. Βέβαια δεν είχε ακολουθήσει την άνοδο με την ένταση άλλων μετοχών. Σήμερα έδειξε πως θέλει να ξαναδοκιμάσει τα 15 ευρώ, αν το επιτρέψει το κλίμα. Στα 14,76 ευρώ με υψηλό τα 14,98 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στα 1,4230 ευρώ και στο -3,46%. Αύριο η γενική συνέλευση ενώ νωρίτερα θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Εδώ και καιρό έχουμε διατυπώσει την άποψη πως υπάρχουν πολλοί άγνωστοι στην εξίσωση που δε μας επιτρέπουν να βγάλουμε κάποια εκτίμηση. Επομένως, συνεχίζουμε να μην έχουμε άποψη… Για τη μετοχή αυτά. Για τη γενική συνέλευση μάλλον θα δούμε να γίνεται. Έτσι λένε κάποιες πληροφορίες που λαμβάνουμε. Η πλευρά των Ολλανδών, εμφανίζεται αισιόδοξη.

Σημειώνεται πως βάσει των όσων είχαν ανακοινωθεί σήμερα θα γινόταν η πρώτη μεταβίβαση μετοχών προς του εφοπλιστές. Δεν πέρασε από το ταμπλό του ΧΑ. Μπορεί να έγινε εξωχρηματιστηριακά. 

INTERLIFE: Πολύ καλά πήγε η πρεμιέρα της στο ΧΑ. Από τα 3,48 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης στα 4,24 ευρώ και στο +21,84% με όγκο 13 χιλ. τεμάχια. Παράλληλη ουσιαστικά εισαγωγή και χωρίς να διαθέτει μετοχές ή να αντλεί κεφάλαια από την είσοδο στην αγορά μας. Έτσι ο όγκος αναμένεται να είναι μικρός.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Συνεχίζεται το «κρυφτούλι» με τους αγοραστές να βάζουν και να βγάζουν εντολές και τους πωλητές να κατεβαίνουν χαμηλότερα. Αρκετά τα κομμάτια που φαίνεται πως βγαίνουν ακόμα προς πώληση. Η πρώτη πράξη ψηλά και οι επόμενες χαμηλότερα. Μαγική εικόνα το κλείσιμο στα 0,59 ευρώ και στο +3,51% αφού μπήκε στις δημοπρασίες εντολή 5 τεμαχίων στα 0,60 ευρώ και ενώ υπήρχαν αρκετοί πωλητές από τα 0,58 ευρώ μέχρι τα 0,59 ευρώ έκλεισε στα 0,59 ευρώ και εκεί έμειναν 12 χιλ. τεμάχια προς πώληση.

ΕΚΤΕΡ: Είχε κάνει μία προσπάθεια να ξεφύγει από τη ζώνη συσσώρευσης, αλλά δεν είχε καταφέρει να απομακρυνθεί αρκετά. Έτσι με την πρόσφατη διόρθωση της αγοράς επέστρεψε εντός της περιοχής, εντός της οποία συσσωρεύει 12-13 μήνες. Το κάτω μέρος είναι στα 0,60 ευρώ περίπου και το πάνω στα 0,90 ευρώ. Στα 0,7820 ευρώ και στο -1,64%.

ΕΛΙΝΟΪΛ: Μάλλον τη ματιάσαμε με το πρωινό μας σχόλιο. Βγήκαν πωλητές και την πήγαν σχεδόν μέχρι τα 1,77 ευρώ και το -5,35%. Ο όγκος στις 39 χιλ. τεμάχια.

AS COMPANY: Το ταμπλό δείχνει πως έχουν βάση τα σενάρια περί δημόσιας πρότασης με εκτίμηση τα 2,50 ευρώ. Το ταμείο σίγουρα είναι αυτό που κάνει τους βασικούς μετόχους να το εξετάζουν. Με 15 εκατ. ευρώ ταμείο παίρνεις εύκολα το 33% περίπου που λείπει. Κοιτάζοντας τα μεγέθη του εξαμήνου  έχουμε να πούμε τα εξής:

Ενσώματα πάγια 4,9 εκατ. ευρώ, αποθέματα 4,3 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις από πελάτες 8,5 εκατ. ευρώ και ρευστότητα 15 εκατ. ευρώ. Σύνολο υποχρεώσεων 3,7 εκατ. ευρώ. Υπερκαλύπτονται δηλαδή οι υποχρεώσεις από τις απαιτήσεις από πελάτες και περισσεύουν κάπου 5 εκατ. ευρώ. Εκποιώντας πάγια, αποθέματα και εισπράττοντας απαιτήσεις έχουμε κάπου 25 εκατ. ευρώ (με κάποια κουρεματάκια). Από την επιχειρηματική δραστηριότητα είχε καθαρά κέρδη στο εξάμηνο 352 εκατ. ευρώ ή στο εννεάμηνο κέρδη προ φόρων 1,2 εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση έφτασε σήμερα τα 30 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για πεντακάθαρη εταιρεία που μέσα στην κρίση βγάζει κέρδη και έχει δυνατό potential αν αξιοποιηθεί το ταμείο. Για τη στήλη η δίκαιη τιμή είναι πάνω από τα 2,70 ευρώ σε ένα συντηρητικό σενάριο. Είμαστε περίεργοι να δούμε την αποτίμηση και κυρίως πως την έβγαλε ο εκτιμητής. Αν προχωρήσουν όλα αυτά που ακούγονται.

ΑΣΚΟ: Τα παραπάνω βέβαια τα έχουμε ξαναγράψει, όταν κάποιοι πουλούσαν με μανία μέχρι και τα 1,80 ευρώ και μάλιστα σχετικά πρόσφατα. Είχαμε γράψει δηλαδή πως αν αποφάσιζαν να την κλείσουν και ρευστοποιούσαν περιουσιακά στοιχεία και εισέπρατταν απαιτήσεις, έβγαινε δώρο η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η πορεία της μετοχής επομένως μας ικανοποιεί πλήρως. Τώρα όσα και να δώσουν, αν δώσουν τελικά οι βασικοί μέτοχοι, θα είναι κέρδος για όσους αγνόησαν τους πωλητές και πήραν μία μετοχή που ουσιαστικά προσφερόταν τσάμπα. Στα 2,31 ευρώ και στο +6,94% με όγκο 40 χιλ. τεμάχια.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Η εικόνα της παραμένει πολύ καλή στο ταμπλό.

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Για να δούμε που πήγαν αυτά τα πακέτα, γιατί και εδώ ακούγονται διάφορα. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης